5 λόγοι για τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει μια δίαιτα

Eχετε αναρωτηθεί για ποιο λόγο οι περισσότερες δίαιτες βοηθούν τους ανθρώπους να χάσουν βάρος, από την στιγμή που τις ακολουθήσουν πιστά, παρόλο που είναι τόσο διαφορετικές μεταξύ τους;

Υπάρχουν πέντε συγκεκριμένοι λόγοι στους οποίους όλες οι δίαιτες, ακόμα κι αν ξεκινούν από διαφορετική αφετηρία, ακόμα κι αν πρεσβεύουν διαφορετική φιλοσοφία, τελικά συγκλίνουν.

Δείτε ποιοι είναι οι λόγοι που όλες οι δίαιτες φέρνουν αποτέλεσμα, με την προϋπόθεση να ακολουθούνται πιστά:

1. Ζητούν όλες να φάτε λιγότερο

Παρά το γεγονός ότι ορισμένοι γκουρού της διατροφής ισχυρίζονται πως οι θερμίδες δεν πειράζουν, όλες ανεξαιρέτως οι δίαιτες είναι φτιαγμένες έτσι ώστε να σας αναγκάσουν να φάτε λιγότερο. Η δίαιτα Αtkins για παράδειγμα, εξαλείφει από τη διατροφή σας τους περισσότερους υδατάνθρακες, που αποτελούν περίπου το 45% της διατροφής του μέσου ανθρώπου του δυτικού κόσμου.

Άλλες δίαιτες εξαλείφουν τα περισσότερα λίπη ή ζωικά προϊόντα, τα δημητριακά ή τα γαλακτοκομικά. Για τους περισσότερους ανθρώπους, οι περιορισμοί αυτοί συνεπάγονται περικοπές στο συνολικό ποσό των τροφών που καταναλώνουν.

2. Προσφέρουν έναν δομημένο τρόπο διατροφής

Ορισμένα σχέδια διατροφής, όπως τα Weight Watchers είναι λιγότερο περιοριστικά σε ό,τι αφορά τις επιλογές των τροφών, αλλά αντ’ αυτού σας δίνουν ένα σύστημα ποσοτικοποίησης όσων τρώτε. Άλλες δίαιτες βασίζονται σε ένα χρονοδιάγραμμα γεύματος ή νηστείας, που δεν προσφέρουν ευκαιρίες να τρώτε παραπάνω απ’ όσο απαιτείται.

3. Καταργούν τα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα έχουν σχεδιαστεί για να ξεπερνά κανείς το μέτρο. Ο στόχος είναι να γίνουν τόσο νόστιμα και εθιστικά, ώστε να θέλει κανείς να καταναλώσει τεράστιες ποσότητες. Μερικά απ’ αυτά μπορεί πραγματικά αντί να χορτάσουν την πείνα σας να σας κάνουν να πεινάτε ακόμα περισσότερο.

Κάθε στερεή δίαιτα πρέπει να βασίζεται σε τροφές που απαιτούν ολόκληρο το προϊόν, την αγορά του και τον προγραμματισμό των γευμάτων, καθώς και την παρασκευή τους. Αν χτίσετε μια διατροφή χωρίς επεξεργασμένα τρόφιμα, αυτό σας βοηθά με δύο σημαντικούς τρόπους:

α) Θα πρέπει να σκεφτείτε τι θα φάτε πολύ πριν το φάτε

β) Απομακρύνεται η επιλογή του να καταναλώσετε στο μεσημεριανό σας γεύμα κάτι έξω από αυτά που έχετε προγραμματίσει

4. Κατά κανόνα η δίαιτά σας περιλαμβάνει περισσότερη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες

Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε ότι η πρωτεΐνη είναι πρωτεύουσας σημασίας για την οικοδόμηση ενός καλοχτισμένου σώματος. Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν ακολουθεί κάποιος ένα σοβαρό πρόγραμμα γυμναστικής, ιδιαίτερα αν ασχολείται με βάρη.

Όμως, η πρωτεΐνη δεν κάνει μόνο αυτό.

Χρησιμοποιεί περισσότερες θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης, γεγονός που επιταχύνει τον μεταβολισμό

Σας κάνει να αισθάνεστε χορτάτοι πιο γρήγορα

Σας κάνει να πεινάτε λιγότερο

Οι φυτικές ίνες από την πλευρά τους χορταίνουν. Βοηθούν την πέψη και προσφέρουν μια σειρά οφέλη για την υγεία.

Μερικές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες χαμηλές σε υδατάνθρακες, όπως η Paleo και η South Beach δίνουν περισσότερη πρωτεΐνη, ενώ οι χαμηλές σε λιπαρά και οι vegan δίαιτες δίνουν περισσότερες φυτικές ίνες. Ακόμα και μια διατροφή εξαιρετικά χαμηλή σε υδατάνθρακες όπως η νέα Atkins περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά, ώστε να προσφέρουν περισσότερες φυτικές ίνες απ’ αυτές που συνηθίζει να καταναλώνει ο μέσος κάτοικος του δυτικού κόσμου.

5. Σας δίνουν έναν νέο τρόπο διατήρησης μικρότερου βάρους

Ένα από τα μεγαλύτερα παράπονα για τις δίαιτες είναι πως δεν είναι βιώσιμες. Μάλιστα, όσο πιο περιοριστικές είναι, τόσο πιο γρήγορα οι άνθρωποι τις εγκαταλείπουν. Όμως, μερικές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες έχουν σχεδιαστεί για να παραμείνει κανείς διά βίου προσκολλημένος σ’ αυτές. Μία vegan διατροφή για παράδειγμα, έχει ως στόχο να αφήσει το άτομο χωρίς κρέας για όλη του τη ζωή. Ετσι, το βάρος που έχασε όταν σταμάτησε να τρώει χάμπουργκερ και μπέικον δεν το ξαναπήρε.

Το ίδιο πάνω-κάτω ισχύει και για τη δίαιτα Paleo. Είναι βασισμένη στην ιδέα ότι πρέπει να τρώμε ό,τι οι αρχαίοι μας πρόγονοι, αναγνωρίζοντας ως κατάλληλες τροφές το κρέας, τα αυγά, τα φρούτα, τα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς και να αποφεύγουμε οτιδήποτε προέρχεται από τη γεωργία, όπως τα σιτάρια και τα γαλακτοκομικά. Ο μόνος τρόπος να ανακτήσει κανείς το βάρος που έχασε είναι να γυρίσει πίσω και να καταναλώσει τα τρόφιμα που ορκίστηκε ότι δεν πρόκειται να αγγίξει ξανά.

Αν λοιπόν αναρωτιέστε γιατί τόσο λίγοι άνθρωποι που ακολουθούν δημοφιλείς δίαιτες χάνουν πραγματικό βάρος και καταφέρνουν να το κρατήσουν μακριά, ενώ άλλοι όχι, η απάντηση έχει να κάνει με τις συνήθειες και τις δεσμεύσεις του ατόμου με το πρόγραμμα διατροφής του.

Αν το φαγητό της δίαιτας δεν αρέσει σε κάποιον επειδή του στερεί πράγματα που αγαπά και περιμένει την ώρα που θα σταματήσει η δίαιτα για να γυρίσει στις αγαπημένες του συνήθειες, τότε πολύ απλά το βάρος που έχασε θα επιστρέψει. Δεν έχει να κάνει με το πόσο καλή είναι η δίαιτα, δεν έχει σημασία αν είναι χαμηλή σε υδατάνθρακες ή σε λιπαρά. Οι πιο ακραίες δίαιτες έχουν μεγαλύτερα ποσοστά εγκατάλειψης και ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά αναποτελεσματικότητας.

Και τι είναι τελικά εκείνο που καθορίζει το κατά πόσο μπορεί κάποιος να «κολλήσει» με μια συγκεκριμένη δίαιτα και να την ακολουθεί ακόμα και εφ’ όρου ζωής; Θα πρέπει να του αρέσουν αυτά που περιλαμβάνει. Αν δεν του αρέσουν και δεν μπορεί να τα ανεχτεί για πολύ ή αν επηρεάζουν αρνητικά την διάθεση και το επίπεδο ενέργειάς του δεν υπάρχει περίπτωση ούτε η δίαιτα ούτε τα αποτελέσματα να διαρκέσουν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει