5 τροφές για να μειώσετε το σάκχαρο στο αίμα σας

Αν έχετε διαγνωστεί με διαβήτη, πιθανότατα ξοδεύετε πολύ χρόνο για να σκεφτείτε ποια είναι τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας. Ξέρετε, όμως, ότι μπορείτε να τα μειώσετε με φυσικό τρόπο μέσω διατροφής;

Είναι γνωστό πως τα επίπεδα του σακχάρου ρυθμίζονται είτε με την ινσουλίνη είτε με χάπια. Ομως, υπάρχουν και τροφές που μπορούν να σάς βοηθήσουν να ρυθμίσετε το σάκχαρο στο αίμα σας.

Δείτε πέντε τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να το κάνετε:

1. Κανέλα

Επιστημονικές μελέτες έχουν διαπιστώσει την ικανότητα της κανέλας να βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα. Σύμφωνα με μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Diabetes Care, η λήψη 1 γραμμαρίου κανέλας για 40 ημέρες συνέβαλε στη βελτίωση της γλυκόζης νηστείας στο αίμα. Υπάρχουν, βέβαια και μελέτες με αντικρουόμενα αποτελέσματα. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η κανέλα μπορεί να βοηθήσει στη μαγειρική να χρησιμοποιήσετε λιγότερη ζάχαρη, επειδή προσθέτει φυσική γεύση. Για τον ίδιο λόγο μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στον καφέ σας. Και επιπλέον, είναι γεμάτη με αντιοξειδωτικά.

2. Κριθάρι

Αρκετές μελέτες έχουν πλέον επιβεβαιώσει ότι μια διατροφή πλούσια σε δημητριακά ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη και να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα. Οι τρέχουσες κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν πέντε μερίδες δημητριακών ολικής αλέσεως την ημέρα για τους ενήλικες. Το κριθάρι είναι πλούσιο σε β-γλυκάνη, είναι δημητριακό ολικής αλέσεως και έχει χρησιμοποιηθεί για χρόνια τόσο ως τρόφιμο, όσο και ως φάρμακο. Είναι σημαντική προσθήκη σε σούπες και βραστά και διατηρείται με απλή ψύξη.

3. Πλιγούρι βρώμης

Η βρώμη περιέχει επίσης την διαλυτή ίνα β-γλυκάνη, που έχει αποδειχθεί ότι βοηθά στη σταθεροποίηση του σακχάρου στο αίμα. Η βρώμη προσφέρει επιπλέον οφέλη για άτομα με διαβήτη ή προδιαβήτη, ενώ βοηθά στη μείωση της «κακής» χοληστερόλης (LDL) και στον έλεγχο του σωματικού βάρους. Μια μερίδα κουάκερ το πρωί είναι ένας εύκολος τρόπος να ενσωματώσετε τη βρώμη στη διατροφή σας και να κάνετε ένα υγιές ξεκίνημα στην ημέρα σας.

4. Κρεμμύδι

Το κρεμμύδι είναι η καλύτερη πηγή χρωμίου για τον οργανισμό. Το χρώμιο είναι ένα σημαντικό μέταλλο για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα, καθώς βοηθά το σώμα να παράγει τον παράγοντα ανοχής γλυκόζης, τον οποίο απαιτεί η ινσουλίνη για να βοηθήσει την κίνηση του σακχάρου από το αίμα στα κύτταρα του σώματος, ώστε να χρησιμοποιηθεί ως ενέργεια.

5. Σπανάκι

Το πλούσιο σε μαγνήσιο σπανάκι είναι ένα λαχανικό που μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο των επιπέδων του σακχάρου στο αίμα, ρυθμίζοντας την έκκριση της ινσουλίνης, καθώς και τη χρήση από το σώμα της γλυκόζης. Συμπτωματικά, τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 συχνά έχουν χαμηλά επίπεδα μαγνησίου. Φυσικά, το σπανάκι είναι επίσης γεμάτο με άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένων των β-καροτένιου, λουτεΐνης, φυλλικού οξέος, βιταμίνης Κ, μαγγανίου, ασβεστίου και καλίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει