Πέντε χώρες της ΕΕ δεν θα δίνουν το εμβόλιο της AstraΖeneca στους άνω των 65

Γερμανία, Πολωνία, Σουηδία, Ιταλία και Γαλλία δεν σκοπεύουν να χορηγήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επικαλούμενες ανεπαρκή στοιχεία από τις κλινικές δοκιμές σε αυτές τις ηλικίες.

Μετά τα «επεισόδια» για τις καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων, οι ευρωπαϊκές χώρες αποφασίζουν η μία μετά την άλλη ότι δεν είναι ασφαλές να χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της Βρετανοσουηδικής εταιρείας για τον εμβολιασμό σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Μετά την άρνηση της Γερμανίας και της Πολωνίας και της συστάσεις της Ιταλίας, σήμερα ήταν η σειρά των Γάλλων να ανακοινώσουν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν το εμβόλιο της AstraZeneca για τις ευπαθείς ηλικιακές ομάδες σημειώνοντας μάλιστα ότι οι Βρετανοί ρίσκαραν το εμβολιαστικό τους πρόγραμμα με την εκτεταμένη χρήση του.

Τις εξελίξεις αυτές ουσιαστικά προεξόφλησε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, ο οποίος ναι μεν έδωσε το πράσινο φως για τη χρήση του εμβολίου, αλλά στη σχετική ανακοίνωσή του είχε επισημάνει πως «οι περισσότεροι από τους συμμετέχοντες στις κλινικές μελέτες του εμβολίου ήταν μεταξύ 18 και 55 ετών και ότι δεν υπάρχουν ακόμη επαρκή στοιχεία για μεγαλύτερους συμμετέχοντες (άνω των 55 ετών) που να δίνουν εικόνα σχετικά με το πόσο καλά το εμβόλιο θα λειτουργήσει σε αυτή την ομάδα».

Οι γαλλικές υγειονομικές αρχές ανακοίνωσαν το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κοροναϊού δεν θα χορηγείται σε άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών, επικαλούμενη ανεπαρκή στοιχεία σχετικά με την αποτελεσματικότητά του σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία.

Είχαν προηγηθεί οι γερμανικές υγειονομικές αρχές που συνέστησαν επισήμως ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Ακολούθως η Πολωνία είχε αποφασίσει πως θα χορηγήσει το εμβόλιο της AstraZeneca μόνο σε άτομα έως 60 ετών, όπως ανακοίνωσε μετά από σχετική σύσταση του ιατρικού συμβουλίου της χώρας ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι.

Η ρυθμιστική αρχή φαρμάκων της Ιταλίας AIFA είχε ανακοινώσει ήδη από το Σάββατο ότι ενέκρινε τη χρήση του εμβολίου που παράγει η AstraZeneca κατά προτίμηση στους ενήλικες ηλικίας 55 ετών και κάτω.

Με τη σειρά της η σουηδική αρχή Υγείας ανέφερε πως δεν θα χρησιμοποιήσει το εμβόλιο της AstraZeneca σε ανθρώπους άνω των 65 ετών, ελλείψει στοιχείων ότι είναι αποτελεσματικό για τη συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα.

Η Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) έχει εγκρίνει το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca για όλους τους ενήλικες. Εντούτοις, εναπόκειται σε κάθε κράτος-μέλος να ορίσει τη δική του πολιτική για την χορήγηση του εμβολίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει