Πιο ξεχασιάρηδες οι άνδρες από τις γυναίκες

Οι άνδρες κατηγορούνται συχνά ότι ξεχνάνε γενέθλια, επετείους γάμου, ακόμα και κάτι τόσο απλό, όσο το να βγάλουν έξω από το σπίτι τα σκουπίδια. Εχουν το… στίγμα, τώρα πια έχουν και την επιβεβαίωση, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον καθηγητή Jostein Holmen του Νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας, δημοσίευσε τα ευρήματα της μελέτης στο περιοδικό BMC Ψυχολογία και σύμφωνα με αυτά οι άνδρες ξεχνούν περισσότερο απ’ ό,τι οι γυναίκες, ανεξάρτητα από την ηλικία τους.

Για να φτάσουν σ’ αυτό το συμπέρασμα, οι ερευνητές ανέλυσαν 37.405 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 30 ετών και πάνω, που ήταν μέλη μιας μελέτης πληθυσμού για την υγεία στη Νορβηγία που ονομάζεται Hunt3.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κλήθηκαν να απαντήσουν σε εννέα ερωτήσεις σχετικά με τη μνήμη τους. Αυτές περιελάμβαναν ερωτήματα όπως αν η μνήμη τους έχει αλλάξει σε σχέση μ’ αυτό που ήταν όταν οι ίδιοι ήταν νεότεροι, αν έχουν προβλήματα να θυμούνται ημερομηνίες, καθώς και ποια γεγονότα συνέβησαν πριν λίγες ημέρες ή λίγα χρόνια πριν.

Οι άνδρες ξεχνάνε και στα 30 και στα 60

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως περίπου οι μισοί από τους συμμετέχοντες ανέφεραν προβλήματα μνήμης. Από αυτούς το 1,2% ήταν γυναίκες, ενώ το 1,6% ήταν άνδρες. Στις 8 από τις 9 ερωτήσεις, οι άνδρες ανέφεραν περισσότερα προβλήματα.

Συνολικά οι ερευνητές διαπίστωσαν πως τα προβλήματα μνήμης αυξάνονταν με την ηλικία. Αλλά σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, οι άνδρες ανέφεραν περισσότερα προβλήματα μνήμης, απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Επιπλέον οι ερευνητές διαπίστωσαν με έκπληξη πως οι νεότεροι άνδρες ξεχνούν όπως ακριβώς ξεχνούν και οι ηλικιωμένοι άνδρες.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο καθηγητής Holmen τόνισε: «Ηταν εκπληκτικό να διαπιστώνει κανείς ότι οι άνδρες ξεχνούν περισσότερο από τις γυναίκες. Αυτό δεν είχε τεκμηριωθεί μέχρι σήμερα. Ηταν επίσης έκπληξη για εμάς η διαπίστωση πως οι άνδρες είναι το ίδιο ξεχασιάρηδες είτε είναι 30 ετών είτε είναι 60. Τα αποτελέσματα της μελέτης είναι ξεκάθαρα».

Παραμένει μυστήριο ο λόγος

Οι ερευνητές υποθέτουν πως οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη μνήμη μπορεί να οφείλονται σε διάφορους λόγους. Για παράδειγμα, μπορεί να συνδέονται με παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή υψηλό δείκτη μάζας σώματος.

Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου, οι οποίοι είναι πιο διαδεδομένοι στους άνδρες, μπορεί να προκαλέσουν μορφές νευροεκφυλισμού και εξηγούν γιατί οι άνδρες έχουν περισσότερα προβλήματα μνήμης απ’ ό,τι οι γυναίκες.

Ωστόσο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι η μελέτη τους δεν βρήκε στοιχεία που να δείχνουν ότι αυτός ακριβώς είναι ο λόγος. Ως εκ τούτου, ο λόγος που υπάρχουν οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων στη μνήμη είναι ακόμα ασαφής.

«Εχουμε σκεφτεί πολύ σχετικά με το γιατί οι άνδρες αναφέρουν πιο συχνά προβλήματα με την απομνημόνευση απ’ ό,τι οι γυναίκες, αλλά δεν μπορέσαμε να βρούμε μια εξήγηση. Αυτό εξακολουθεί να είναι ένα άλυτο μυστήριο», τόνισε ο καθηγητής Holmen .

Πρόωρα σημάδια της άνοιας

Οι ερευνητές λένε πως σχεδιάζουν να διεξάγουν περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί κατά πόσον τα άτομα που αναφέρουν ότι έχουν προβλήματα μνήμης σε νεαρότερη ηλικία μπορεί να έχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης άνοιας.

«Αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η υποκειμενική διαταραχή μνήμης (SMI) μπορεί να είναι ένας πρόδρομος της αμνησιακής ήπιας γνωστικής εξασθένησης (aMCI) και τελικά ένα είδος άνοιας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η SMI μπορεί να είναι σημαντική στην αναγνώριση της πρώιμης γνωστικής εξασθένησης», γράφουν οι συντάκτες της μελέτης.

Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης θα δοκιμαστούν στη συνέχεια και σε άλλους πληθυσμούς, ώστε να διαπιστωθεί αν η εξασθένηση της μνήμης είναι πρόδρομος για εξασθένηση της γνωστικής λειτουργίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει