Πιο υγιή τα παιδιά γονιών του ιδίου φύλου, υποστηρίζει αυστραλιανή έρευνα

Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει η πλειοψηφία του πληθυσμού, για πιθανό στρεβλό πρότυπο που δημιουργούν για τα παιδιά οι γονείς του ιδίου φύλου, νέα μελέτη υποστηρίζει ότι είναι περισσότερο υγιή από τα παιδιά των ετερόφυλων γονιών.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης, βασίστηκε σε στοιχεία από την αυστραλιανή μελέτη της Υγείας του Παιδιού σε οικογένειες ατόμων του ιδίου φύλου, στην οποία συμμετείχαν 315 γονείς του ιδίου φύλου και συνολικά 500 παιδιά. Από τις οικογένειες που συμμετείχαν το 80% είχαν δύο γυναίκες γονείς και το 18% είχαν δύο άνδρες γονείς.

«Φαίνεται πως οι οικογένειες με γονείς του ιδίου φύλου έχουν σχεδόν 6% περισσότερο θετικό αντίκτυπο στην υγεία των παιδιών», δήλωσε ο δρ Simon Crouch από το πρόγραμμα Παιδί, Υγεία και Ευεξία του Κέντρου Υγείας Equity στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης.

«Γνωρίζουμε πως οι γονείς του ιδίου φύλου είναι πιο πιθανό να μοιράζονται τη φροντίδα των παιδιών και τις ευθύνες απ’ ό,τι οι ετεροφόφιλοι γονείς που βασίζονται περισσότερο στις δεξιότητες και όχι στους ρόλους των δύο φύλων. Αυτό φαίνεται πως συμβάλλει σε ένα πιο αρμονικό νοικοκυριό και έχει θετικό αντίκτυπο για την υγεία των παιδιών», είπε.

Τα παιδιά ομόφυλων οικογενειών ήταν κατά 6% πιο υγιή και απολάμβαναν περισσότερη οικογενειακή συνοχή απ’ ό,τι ο γενικός πληθυσμός, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας. Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες της διάθεσης, της ιδιοσυγκρασίας, της συμπεριφοράς, της ψυχικής υγείας, του συναισθηματικού ρόλου και της αυτοεκτίμησης, τα παιδιά των ομοφύλων οικογενειών σημείωσαν τα ίδια ακριβώς ποσοστά με τα παιδιά των ετερόφυλων οικογενειών.

Ωστόσο, η μελέτη επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα των παιδιών που βιώνουν κάποια μορφή στιγματισμού λόγω του γενετήσιου προσανατολισμού των γονιών τους και το κατά πόσο αυτός επηρεάζει την ψυχική και συναισθηματική ευημερία τους στο μέλλον.

«Το στίγμα μπορεί να αφορά λεπτά ζητήματα όπως τις επιστολές ή τηλεφωνήματα από το σχολείο του παιδιού ή από κάποιες κοινωνικές εκδηλώσεις που απευθύνονται στον κύριο και την κυρία τάδε. ′Η μπορεί να είναι εμφανείς και επιζήμιες με τη μορφή εκφοβισμού και κακοποίησης στο σχολείο. Αυτό που βρήκαμε λοιπόν είναι πως όσο μεγαλύτερο είναι το στίγμα που βιώνουν αυτές οι οικογένειες, τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχει στην κοινωνική και συναισθηματική ευημερία των παιδιών», είπε ο Couch.

Το θέμα της ανατροφής των παιδιών από γονείς του ιδίου φύλου είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στην αυστραλιανή πολιτική σκηνή αυτόν καιρό, καθώς νωρίτερα μέσα στη χρονιά, ο γερουσιαστής των φιλελευθέρων Cory Bernardi, είπε ότι ο «χρυσός κανόνας» για την ανάπτυξη των παιδιών είναι να έχουν μία βιολογική μητέρα και έναν βιολογικό πατέρα που να είναι παντρεμένοι μεταξύ τους.

Στην Αυστραλία το 11% των ομοφυλόφιλων ανδρών και το 33% των ομοφυλόφιλων γυναικών έχουν παιδιά, σύμφωνα με την Sydney Morning Herald.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει