Πήραν εξιτήριο οι δύο Αμερικανοί που είχαν μολυνθεί από Εμπολα

Επιβεβαιώνοντας πως το πιο βασικό στοιχείο στην αντιμετώπιση του Εμπολα είναι η εντατική φροντίδα, οι δύο Αμερικανοί που μεταφέρθηκαν από την Λιβερία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Εmory της Ατλάντα ανένηψαν πλήρως.

Τόσο ο Αμερικανός γιατρός Kent Brantly, όσο και η ιεραπόστολος Nancy Writebol πήραν εξιτήριο, αφού σύμφωνα με τους γιατρούς τους είναι απόλυτα καλά και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος πλέον ούτε για τους ίδιους ούτε για τη δημόσια υγεία.

Θα μπορούσε, βέβαια, κάποιος να ισχυριστεί πως έπαιξε ρόλο το πειραματικό φάρμακο που τους δόθηκε αλλά αφενός ο ίδιος ο γιατρός που τους φρόντισε τόνισε σε δηλώσεις του που δεν είναι βέβαιος ότι το φάρμακο βοήθησε, αφετέρου τέσσερις ακόμα άνθρωποι που το έλαβαν, ο Ισπανός ρωμαιοκαθολικός ιερέας και τρεις γιατροί στη Λιβερία έχασαν τη μάχη για τη ζωή.

Η Αμερικανίδα ιεραπόστολος βγήκε από το νοσοκομείο στις 19 Αυγούστου, χωρίς να προχωρήσει σε δηλώσεις, αντίθετα ο Αμερικανός γιατρός στάθηκε μπροστά στις κάμερες και δήλωσε «ενθουσιασμένος που είναι ζωντανός».

Ο Kent Brantly ευχαρίστησε τους γιατρούς του και όλους όσοι στάθηκαν στο πλευρό του προσευχόμενοι για να γίνει καλά.

Τόσο ο ίδιος, όσο και η ιεραπόστολος, μεταφέρθηκαν στις ΗΠΑ πριν από τρεις εβδομάδες.

«Ο Εμπολα δεν ήταν στο… ραντάρ»

«Σήμερα είναι μια θαυματουργή ημέρα», δήλωσε ο δρ Brantly, ο οποίος εμφανίστηκε υγιής στους δημοσιογράφους.

«Είμαι ενθουσιασμένος που είμαι ζωντανός και μπορώ να βρεθώ πάλι με την οικογένειά μου. Ως ιατρικός ιεραπόστολος, ποτέ δεν φαντάστηκα τον εαυτό μου σε αυτή τη θέση. Ο Εμπολα δεν ήταν στο… ραντάρ, όταν εγώ και η οικογένειά μου μετακομίσαμε τον περασμένο Οκτώβριο στη Λιβερία», τόνισε.

Ο ειδικός επιδημιολόγος δρ Bruce Ribner είπε πως μετά από εντατική θεραπεία και εξετάσεις «είναι πλέον βέβαιο ότι ο δρ Brantly έχει ανανήψει πλήρως και είναι έτοιμος να επιστρέψει στην οικογένεια, την κοινότητα και τη ζωή του χωρίς περαιτέρω ανησυχίες για τη δημόσια υγεία».

Ταραχές στη Λιβερία

Στο μεταξύ, η Νότια Αφρική ανακοίνωσε την Πέμπτη (21/8) ότι δεν θα επιτρέψει την είσοδο σε άτομα από τις πληγείσες χώρες της Δυτικής Αφρικής (Γουινέα, Σιέρα Λεόνε, Λιβερία) που δεν είναι πολίτες της Νότιας Αφρικής.

liberia
Οι δυνάμεις ασφαλείας της Λιβερίας ελέγχουν ένα πλήθος ανθρώπων στην περιοχή του West Point, που έχει τεθεί σε καραντίνα, καθώς η κυβέρνηση λαμβάνει αυστηρά μέτρα για την κυκλοφορία τους στην προσπάθεια πρόληψης της εξάπλωσης του Εμπολα

Την ίδια ώρα η κατάσταση στην πρωτεύουσα της Λιβερίας, Μονρόβια, είναι έκρυθμη, με την αστυνομία να ρίχνει δακρυγόνα και πραγματικά πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που ξέσπασαν μετά την καραντίνα που επιβλήθηκε στην περιοχή West Point, τη μεγαλύτερη παραγκούπολη της Μονρόβια, προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση του θανατηφόρου ιού Εμπολα.

Οι κάτοικοι της περιοχής υποστηρίζουν ότι τα συρματοπλέγματα που τοποθετήθηκαν τους απαγορεύουν την πρόσβαση στην αγορά, προκειμένου να εργαστούν ή να αγοράσουν τρόφιμα.

west-point
Η παραγκούπολη West Point, σφραγίστηκε στην προσπάθεια της κυβέρνησης της Λιβερίας, να σταματήσει την εξάπλωση του ιού Εμπολα, μια ημέρα μετά τις συγκρούσεις κατοίκων και αστυνομίας

Η καραντίνα ήρθε ως αποτέλεσμα της λεηλασίας μιας κλινικής από κατοίκους του West Point λίγες ημέρες νωρίτερα κατά τη διάρκεια της οποίας πήραν ιατρικό εξοπλισμό και ιματισμό, ανάμεσά τους και μολυσμένα σεντόνια, ενώ 17 ασθενείς με Εμπολα δραπέτευσαν στη διάρκεια του συμβάντος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει