Λεηλατήθηκε κλινική στη Λιβερία, φόβοι για εξάπλωση του Εμπολα

Οι αξιωματούχοι της Λιβερίας φοβούνται πως η επιδημία του Εμπολα μπορεί να εξαπλωθεί περισσότερο, μετά τη λεηλάτηση μιας κλινικής όπου βρίσκονταν ασθενείς σε καραντίνα, στην πρωτεύουσα Μονρόβια.

Οι ληστές πήραν διάφορα αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων στρωμάτων και ματωμένων σεντονιών και φώναζαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης, ενώ διαβεβαίωναν ότι «δεν υπάρχει Εμπολα».

Το βίαιο αυτό γεγονός στην παραγκούπολη West Point, που είναι η μεγαλύτερη της Μονρόβια, συνέβη αργά το βράδυ του Σαββάτου, όταν θυμωμένοι κάτοικοι θεώρησαν πως μεταφέρθηκαν στο κέντρο της περιοχής τους ασθενείς από άλλες συνοικίες της πρωτεύουσας και μπήκαν οργισμένοι στην κλινική, όπως δήλωσε ο Tolbert Nyenswah, βοηθός υπουργός Υγείας της Λιβερίας.

Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου στην κλινική βρίσκονταν 30 ασθενείς και σύμφωνα με πληροφορίες 17 απ’ αυτούς έφυγαν τη στιγμή της επιδρομής και αναζητούνται, προκειμένου να μεταφερθούν στη συνέχεια στο κέντρο περίθαλψης για τον Εμπολα, στο μεγαλύτερο νοσοκομείο της Μονρόβια.

Οι κάτοικοι του West Point ήταν σε έξαλλη κατάσταση, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες, έκλεψαν από την κλινική αντικείμενα που πιθανώς έχουν μολυνθεί, πήραν τον ιατρικό εξοπλισμό, τα στρώματα, ακόμα και σεντόνια που είχαν κηλίδες αίματος, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό, καθώς ως γνωστόν ο Εμπολα μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών, συμπεριλαμβανομένων του αίματος, του εμετού, των κοπράνων και του ιδρώτα.

Αξιωματούχος της Λιβερίας τόνισε πως οι φόβοι είναι πια μεγάλοι, ότι μπορεί να μολυνθεί όλο το West Point, καθώς θα κυκλοφορούν μέσα στην παραγκούπολη όλα τα λεηλατημένα αντικείμενα, που ήταν εμφανώς λερωμένα με σωματικά υγρά.

Το περιστατικό αποτελεί έναν ακόμα, τεράστιο πονοκέφαλο για την υγεία της Λιβερίας, της οποίας οι αρμόδιοι δίνουν πραγματική μάχη για να σταματήσει η εξάπλωση της επιδημίας.

Η λιβεριανή αστυνομία αποκατέστησε την τάξη στη συνοικία West Point που βρίσκεται ανάμεσα στον ποταμό Montserrado και τον Ατλαντικό Ωκεανό και κατοικείται από 50.000 ανθρώπους και έχει εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό, προκειμένου να εντοπιστούν οι ασθενείς που έφυγαν από την κλινική στη διάρκεια του περιστατικού.

Η δυσπιστία ενάντια στην κυβέρνηση της χώρας είναι ιδιαίτερα υψηλή στο West Point με τις φήμες να οργιάζουν πως η κυβέρνηση σχεδιάζει να «εξαλείψει» από το χάρτη αυτή τη συνοικία της Μονρόβια. Αν και υπήρξε η σκέψη να τεθεί ολόκληρο το West Point σε καραντίνα, ο βοηθός υπουργός Υγείας τόνισε πως τελικά δεν έγινε κανένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Σημειωτέον πως οι θάνατοι από Εμπολα στη Δυτική Αφρική έχουν φτάσει τους 1.145 από τους οποίους οι 413 στη Λιβερία, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Υπό έλεγχο ο Εμπολα στη Νιγηρία

Η Νιγηρία φαίνεται να σημειώνει πρόοδο στο θέμα του Εμπολα, καθώς στη χώρα υπάρχουν 12 επιβεβαιωμένα κρούσματα, που προέρχονται από την άμεση επαφή τους με τον Λιβεριανό που έφτασε αεροπορικώς στο Λάγος στα τέλη του περασμένου μήνα. Εκτός από τον Λιβεριανό που πέθανε σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή του, τρία ακόμα άτομα που τον φρόντισαν έχασαν τη ζωή τους, ένας γιατρός επιβίωσε της ασθένειας και στάλθηκε ήδη στο σπίτι του και πέντε ακόμα έχουν ανακάμψει πλήρως, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας της χώρας, Onyebuchi Chukwu.

Το πιο σημαντικό στοιχείο στη συγκεκριμένη ασθένεια είναι να εντοπιστούν όλοι όσοι ήρθαν σε επαφή με το μολυσμένο άτομο και να παρακολουθηθούν εκ του σύνεγγυς, προκειμένου να μπουν σε καραντίνα αν παρουσιάσουν συμπτώματα. Η Νιγηρία έδειξε αντανακλαστικά και δούλεψε πολύ καλά σ’ αυτό τον τομέα, είχε 242 άτομα υπό επιτήρηση που τώρα έχουν περιοριστεί στα 61, καθώς ολοκληρώθηκε η περίοδος των 21 ημερών εντός των οποίων εκδηλώνεται ο ιός, χωρίς να εμφανίσουν τα συμπτώματά του.

Αναστέλλει η Κένυα τις πτήσεις με τη Δυτική Αφρική

Στο μεταξύ, η Κένυα τελικά θα απαγορεύσει τις πτήσεις από τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που πλήττονται από την επιδημία του Εμπολα. Η χώρα της Ανατολικής Αφρικής θα κλείσει από την Τρίτη (19/8) όλες τις θύρες εισόδου για τους ανθρώπους που ταξιδεύουν από ή μέσω της Σιέρα Λεόνε, της Γουινέας και της Λιβερίας, σύμφωνα με το κενυατικό υπουργείο Υγείας. Η Νιγηρία δεν έχει συμπεριληφθεί στην απαγόρευση.

Ακολουθώντας τις αναγγελίες της κενυατικής κυβέρνησης, οι Κενυατικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν ότι θα αναστείλουν τις πτήσεις προς Λιβερία και Σιέρα Λεόνε. Οι Κενυατικές Αερογραμμές είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παρόχους μεταφορών στην Αφρική με περισσότερες από 70 πτήσεις εβδομαδιαίως προς τη Δυτική Αφρική.

Αρκετές ακόμα αεροπορικές εταιρείες συμπεριλαμβανομένων των British Airways, Emirates Airlines και ASKY Airlines Arik Air, έχουν ήδη αναστείλει τις πτήσεις προς τις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής.

Εξάλλου, αξιωματούχοι του Καμερούν που συνορεύει με τη Νιγηρία, ανακοίνωσαν πως θα αναστείλουν όλες τις πτήσεις και στις τέσσερις χώρες που πλήττονται από τον ιό Εμπολα, ενώ οι Κορεατικές Αερογραμμές ανακοίνωσαν πως θα σταματήσουν προσωρινά τις υπηρεσίες τους από και προς την Κένυα, παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις Εμπολα σ’ αυτή τη χώρα της Ανατολικής Αφρικής.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει