Πιθανές αιτίες για το τρέμουλο στα χέρια

Το τρέμουλο ή «τρόμος» του χεριού είναι ένα συνηθισμένο σύμπτωμα που μπορεί να έχει μια προφανή υποκείμενη αιτία, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και αποτέλεσμα μιας σοβαρής ασθένειας.

Σε πολλές περιπτώσεις είναι μια αντίδραση της στιγμής, συνήθως ως απόκριση στο στρες, επομένως δεν είναι λόγος ανησυχίας. Σε άλλες περιπτώσεις είναι ενδεικτικό μιας κατάστασης που θα επηρεάσει περισσότερο. Αν το τρέμουλο του χεριού επιδεινώνεται, ή δεν είναι αντίδραση σε μια στρεσογόνο κατάσταση, είναι καλό να δείτε έναν γιατρό.

Νευρικότητα

Σε ορισμένες περιπτώσεις τα χέρια και άλλα μέρη του σώματος αντιδρούν ως απόκριση στο στρες. Το άγχος μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, θυμό ή ακόμα και χαρά και ενθουσιασμό. Οι άνθρωποι με αγχώδεις διαταραχές μπορεί να εμφανίσουν συχνά αυτό το σύμπτωμα. Ωστόσο είναι αβλαβές, δεν διαρκεί πολύ και όταν το άγχος φεύγει εξαφανίζεται κι αυτό, δείχνοντας έτσι ότι δεν πρόκειται για μια ψυχοσωματική διαδικασία που να το προκαλεί.

Κρύο

Το «κροτάλισμα» των δοντιών είναι το πιο συνηθισμένο ή τουλάχιστον το πιο αξιοσημείωτο σύμπτωμα απόκρισης απέναντι στο κρύο. Παρόλα αυτά υπάρχουν και άλλα μέρη του σώματος που μπορεί να αντιδράσουν ως απόκριση στις χαμηλές θερμοκρασίες και τα χέρια συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτά. Αν κάποιος παρατηρήσει ότι τρέμουν τα χέρια του όταν κάνει κρύο, τότε η θερμοκρασία είναι η πιο πιθανή αιτία. Ως εκ τούτου, δεν συνιστά λόγο ανησυχίας.

Νόσος του Πάρκινσον

Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια πολύ συνηθισμένη αιτία για το τρέμουλο των χεριών και άλλων δονήσεων. Πρόκειται για μια νευροεκφυλιστική διαταραχή, που χειροτερεύει με το χρόνο. Οι πάσχοντες μπορεί να παρατηρήσουν μόνο ένα ελαφρύ τρέμουλο στο χέρι που εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου. Άνδρες και άτομα που έχουν συγγενείς με τη νόσο βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ’ ό,τι ο υπόλοιπος πληθυσμός.

Υπερβολική πρόσληψη καφεΐνης

Όταν ένα άτομο λαμβάνει υπερβολική δόση καφεΐνης με τη μία, μπορεί να προκαλέσει στον οργανισμό του ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μεταξύ αυτών είναι η διέγερση, το αίσθημα παλμών της καρδιάς, η ζαλάδα και ο τρόμος. Επιπλέον, η καφεΐνη μπορεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες δονήσεις των χεριών. Εκείνοι που βρίσκουν το σύμπτωμα άβολο πρέπει να αποφεύγουν τις υπερβολές με την καφεΐνη.

Αρθρίτιδα

Η αρθρίτιδα μπορεί να προκαλέσει τρέμουλο των χεριών. Πέρα από τον πόνο και μερικές φορές την ακαμψία των αρθρώσεων, μπορεί να προκαλέσει μια εξουθενωτική κατάσταση. Η αρθρίτιδα και η απώλεια της δύναμης της λαβής σε συνδυασμό με τον τρόμο μπορεί να καταστήσει δύσκολο να πραγματοποιηθούν ακόμα και οι πιο απλές κινήσεις, όπως για παράδειγμα το δέσιμο των κορδονιών ή μιας γραβάτας ή ακόμα και το να βάλει κανείς κρασί στο ποτήρι. Οι πάσχοντες από αρθρίτιδα θα πρέπει να δουν το γιατρό τους για την ανακούφιση της κατάστασής τους.

Απόσυρση

Η απόσυρση από μια ποικιλία ουσιών μπορεί να προκαλέσει δονήσεις στα χέρια. Αν κανείς αποφασίσει να αποτοξινωθεί από βαριές ουσίες όπως η ηρωίνη μπορεί να προκαλέσει κάτι περισσότερο από ένα απλό τρέμουλο στο χέρι του. Ενας εξαρτημένος μπορεί να βιώσει πλήρως το συναίσθημα της επιληψίας. Ακόμα, όμως και νόμιμες ουσίες, όπως κάποια συνταγογραφούμενα φάρμακα, το αλκοόλ ή τα τσιγάρα μπορεί να οδηγήσουν τα χέρια σε τρέμουλο. Αυτή είναι μια κατάσταση που δεν θα διαρκέσει πολύ και όταν περάσει η σωματική εξάρτηση, εφόσον δεν υπάρχει υποκείμενη αιτία θα σταματήσει και το τρέμουλο.

Ιδιοπαθής τρόμος

Ο ιδιοπαθής τρόμος δεν σημαίνει μια αιτία ή μια ασθένεια. Σημαίνει ότι ο τρόμος βρίσκεται εκεί αλλά οι γιατροί δεν μπορούν να καθορίσουν την αιτία του. Το τρέμουλο είναι το ίδιο και μπορεί να αναγνωριστεί ως τρόμος από μια αποκαλυπτική κίνηση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει