Πιτυρίδα: Θεραπεύεται ποτέ ολοκληρωτικά;

Αν και ο καθένας μας μπορεί να έχει μια ελαφρώς διαφορετική άποψη για το τι ακριβώς θεωρείται «σοβαρή πιτυρίδα», θα πρέπει να πούμε πως είναι μια κατάσταση που ελάχιστα ανταποκρίνεται στην παραδοσιακή θεραπεία.

Οι παραδοσιακές θεραπείες διαφέρουν μεταξύ τους και έχουν μεγάλη ποικιλία, από μη συνταγογραφούμενα σαμπουάν για την πιτυρίδα μέχρι αλλαγή στις διατροφικές συνήθειες. Ακόμα και τεχνικές μείωσης του άγχους μπορεί να δοκιμάσει κανείς. Αν όμως καμία απ’ αυτές τις θεραπείες δεν αποδίδει, τότε θα πρέπει κανείς να αναζητήσει τη βοήθεια ενός δερματολόγου, γιατί προφανώς η υπόθεση είναι πιο σοβαρή.

Τις περισσότερες φορές ο δερματολόγος μπορεί πριν μεταβεί σε πιο δραστικά μέτρα, απλά να προτείνει να χρησιμοποιήσετε διαφορετικές μη συνταγογραφούμενες θεραπείες απ’ αυτές που είχατε ήδη χρησιμοποιήσει, όπως ένα συγκεκριμένο σαμπουάν για την πιτυρίδα.  Αν οι τυπικές θεραπείες για την πιτυρίδα δεν λειτουργήσουν ούτε τότε, ο γιατρός μπορεί να συστήσει ένα αντιμυκητιασικό σαμπουάν, συνήθως ένα που να περιέχει κετοκοναζόλη.

Ο λόγος για τη χρήση ενός σαμπουάν με αντιμυκητιασική δράση για τη θεραπεία της σοβαρής πιτυρίδας είναι το γεγονός ότι ορισμένοι πιστεύουν πως για τη δημιουργία της παίζει ρόλο κάποιος μύκητας. Πολλοί άνθρωποι βιώνουν θετικά αποτελέσματα, τα οποία φαίνεται πως ενισχύουν αυτή την πεποίθηση.

Σε ορισμένες περιπτώσεις όταν η πιτυρίδα είναι ιδιαίτερα έντονη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια κρέμα στεροειδούς δράσης, όπως είναι η υδροκορτιζόνη. Αυτά τα στεροειδή αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα, όπως είναι η απολέπιση και η φαγούρα, κάνουν όμως ελάχιστα έως τίποτα για τη θεραπεία του υποκείμενου προβλήματος. Ως εκ τούτου, εκείνοι που χρησιμοποιούν αυτές τις κρέμες μπορούν να βλέπουν τα συμπτώματά τους να εξαλείφονται, ακόμα και αν το πρόβλημα παραμένει. Επιπρόσθετα, τα στεροειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για περιορισμένο χρονικό διάστημα, επειδή τέτοιες κρέμες μπορεί να λεπτύνουν το δέρμα, δημιουργώντας άλλα ιατρικά προβλήματα.

Για τους ενήλικες που έχουν σοβαρή πιτυρίδα, η πραγματικότητα είναι πως η κατάσταση συχνά είναι χρόνια. Αυτή η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί, αλλά δεν μπορεί να θεραπευτεί. Ως εκ τούτου, ακόμα και με τις προόδους που έχουν γίνει για τον έλεγχο της πιτυρίδας, ορισμένα μέτρα ελέγχου κατά πάσα πιθανότητα θα είναι αναγκαία για την υπόλοιπη ζωή ενός ατόμου.

Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει απάντηση για τη θεραπεία της σοβαρής πιτυρίδας. Πολλά προϊόντα περιποίησης μαλλιών μπορεί να είναι ευεργετικά και συχνά περιστρέφονται γύρω από την προσπάθεια να σιγουρευτείτε πως η πιτυρίδα δεν θα είναι ανθεκτική σε ένα ενιαίο προϊόν. Ενώ η φαγούρα είναι επίμονη, τα καλά νέα είναι πως με μια απλή θεραπεία, κάθε λίγες μέρες, συνήθως μπορεί να κατασταλεί αρκετό καιρό και να κάνει το άτομο να νοιώσει πιο άνετα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει