Πλαφόν συνταγογράφησης: Προθεσμία από ΣτΕ για συμπληρωματικό υπόμνημα

Προθεσμία στους διαδίκους να καταθέσουν συμπληρωματικό υπόμνημα μέχρι τις 10 π.μ. της προσεχούς Δευτέρας (11/8) για το πλαφόν συνταγογράφησης και την αναστολή της υπουργικής απόφασης που ζήτησαν ΠΙΣ και ΙΣΑ έδωσε το ΣτΕ.

Οι δύο υποθέσεις συνεκδικάστηκαν την Πέμπτη (7/8) σε μια πολύωρη διαδικασία, στην οποία παρέστησαν αυτοπροσώπως ο υπουργός Υγείας κ. Μάκης Βορίδης και ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ κ. Δημήτριος Κοντός μετά των νομικών τους συμβούλων και εξέφρασαν τις απόψεις τους οι αιτούντες, δηλαδή ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Μιχάλης Βλασταράκος και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Παρόντες ήταν επίσης η νομική σύμβουλος του ΙΣΑ κ. Παπαευαγγέλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΙΣΑ κ. Τσούκαλος, ενώ από την πλευρά του ΠΙΣ παρευρέθη εκτός του προέδρου και ο δικηγόρος κ. Πολίτης.

Σε ανακοίνωση-ενημέρωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών για τη συνάντηση, αναφέρονται τα εξής:

Ο κ. Πατούλης ανέδειξε τα προβλήματα που δημιουργεί η εφαρμογή αυτού του μέτρου τόσο για τους ιατρούς όσο και για τους ασθενείς. Κατά πρώτον ανέφερε ότι το πλαφόν αυτό είναι πολύ πιο επαχθές σε σχέση με το προηγούμενο, κατ’ επίφαση μόνο ηπιότερο. Στερείται και πάλι επιστημονικού ερείσματος και τιμωρεί κάθε γιατρό ανεξάρτητα από τυχόν εξειδίκευσή του και τις ειδικότερες παθήσεις που αντιμετωπίζει ο ασθενής. Παρακωλύει τους ιατρούς από την απρόσκοπτη άσκηση της ιατρικής καθότι βασίζεται σε στατιστικά στοιχεία και δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση με την ατομική περίπτωση κάθε ιατρού. Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ εγχείρισε έγγραφες διαμαρτυρίες ιατρών και ασφαλισμένων που έχουν αποσταλεί στον ΙΣΑ και ενημέρωσε για περιπτώσεις ασφαλισμένων συνταξιούχων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις όπως ΧΑΠ (Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια), οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν 250 ευρώ μηνιαίως.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών έχει τονίσει επανειλημμένα πως ΔΕΝ είναι ενάντια στον έλεγχο εν γένει, είναι όμως ενάντια όταν ο έλεγχος στηρίζεται ΜΟΝΟ σε λογιστικά στοιχεία. Ο εξορθολογισμός και η εξυγίανση της υγείας θα επιτευχθεί θέτοντας πρωτίστως τους πυλώνες του ελέγχου, υλοποιώντας την συνταγογράφηση βάσει διεθνών κατευθυντήριων οδηγιών (guidelines) και την θέσπιση πρωτοκόλλων διαγνωστικών – θεραπευτικών, έτσι ώστε να καθιστά αδύνατη την μετακύλιση του βάρους στον ίδιο τον ασθενή της επιλογής του φαρμάκου του.

Από την όλη ακροαματική διαδικασία φάνηκε να γίνεται κατανοητή η τροχοπέδη που επιβάλλεται στην άσκηση του ιατρικού έργου, αλλά και η επικινδυνότητα που δημιουργεί η διαρκής μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει