Πλοίο με 478 επιβάτες στις φλόγες στα ανοιχτά της Κέρκυρας

Μεγάλη επιχείρηση για την ασφαλή αποβίβαση των 478 επιβαινόντων (επιβάτες και πλήρωμα) του πλοίου «Νorman Αtlantic», βρίσκεται σε εξέλιξη από τα ξημερώματα της Κυριακής (28/12).

Στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε ένα από τα τέσσερα γκαράζ του και γύρω του έχουν δημιουργήσει πολιορκητικό κλοιό επτά πλοία που βρίσκονται στο σημείο προκειμένου να γίνει ασφαλής αποβίβαση όλων των επιβατών, με τις καιρικές συνθήκες ωστόσο να είναι εξαιρετικά δυσχερείς στην περιοχή.

Έως τώρα, από το πλοίο έχουν αποβιβαστεί 150 επιβάτες, από τους οποίους 42 επιβιβάστηκαν στο φορτηγό πλοίο «Spirit of Piraeus», ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε σωστική λέμβο.

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι εντάσεως 9 μποφόρ σε συνδυασμό με χαλάζι και βροχή, γεγονός που καθιστά την επιχείρηση διάσωσης ακόμα πιο δύσκολη. Στο φλεγόμενο πλοίο παραμένουν ακόμα 328 επιβάτες και όπως γίνεται αντιληπτό οι συνθήκες δεν είναι οι καλύτερες δυνατές, με τη βροχή και τις αναθυμιάσεις να αποτελούν εκρητικό συνδυασμό. Οι επιβάτες βρίσκονται στο κατάστρωμα περιμένοντας βοήθεια είτε από θαλάσσης, είτε από αέρος και πολλοί αντιμετωπίζουν ήδη αναπνευστικά προβλήματα, ενώ έχουν μουλιάσει από τη βροχή.

Ανέλαβε η ιταλική ακτοφυλακή

Από τις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας την όλη επιχείρηση διάσωσης των επιβατών του Νorman Atlantic, ανέλαβε η ιταλική ακτοφυλακή, καθώς το πλοίο που είναι ακυβέρνητο, εισήλθε στα ιταλικά χωρικά ύδατα.

Όπως έκανε γνωστό, με δηλώσεις του πριν από λίγη ώρα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, Νίκος Λαγκαδιανός, «το φλεγόμενο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Νorman Αtlantic», βρίσκεται εντός θαλάσσιας περιοχής ευθύνης έρευνας και διάσωσης της ιταλικής ακτοφυλακής και ως εκ τούτου η διαχείριση του περιστατικού έχει περάσει πλέον στο αρμόδιο κέντρο έρευνας και διάσωσης της Ρώμης, ενώ από το ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης τα δεσμευμένα πλοία παραμένουν για παροχή συνδρομής σε συνεργασία με την ιταλική ακτοφυλακή».

Για την περιοχή έχουν ξεκινήσει και δύο πυροσβεστικά πλοιάρια από την Ηγουμενίτσα και την Κέρκυρα και ένα ρυμουλκό από την Ιταλία. Στην περιοχή βρίσκεται επίσης ένα αεροσκάφος C-130, ενώ πέντε ελικόπτερα βρίσκονται σε ετοιμότητα στην Κέρκυρα και στο Άκτιο προκειμένου να συνδράμουν αν απαιτηθεί. Το μεγάλο πρόβλημα των ελικοπτέρων, ωστόσο, είναι ο ανεφοδιασμός, καθώς χρειάζονται 35 λεπτά πτήσης μέχρι να φτάσουν στο σημείο.

Βαρβιτσιώτης: «Προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανείς δεν θα μείνει αβοήθητος»

O υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, εξερχόμενος από το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος, αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης του Ε/Γ- Ο/Γ Norman Atlantic, δήλωσε τα εξής:

«Aπό τις 4 σήμερα τα ξημερώματα, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο Norman Atlantic. Στο πλοίο επιβαίνουν συνολικά 478 άτομα (πλήρωμα και επιβάτες) εκ των οποίων οι 268 είναι Έλληνες. Στην περιοχή πνέουν άνεμοι, οι οποίοι αγγίζουν τα 10 μποφόρ, 55 μίλια ταχύτητα αέρος, υπάρχει ισχυρή βροχόπτωση και χαλάζι, με αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολες οποιεσδήποτε επιχειρήσεις από αέρος. Στην περιοχή έχουν σπεύσει και ήδη συνδράμουν αρκετά εμπορικά πλοία.

Ο πλοίαρχος του Norman Atlantic είναι Ιταλός και βέβαια το συντονισμό της έρευνας διάσωσης από τη στιγμή που κατέφθασε έχει αναλάβει το πλοίο Cruise Europa, το οποίο επίσης έχει Ιταλό κυβερνήτη. Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τις ιταλικές αρχές, με το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμυνας, το οποίο έχει διαθέσει στην επιχείρηση ελικόπτερα και αεροπλάνα. Aυτή τη στιγμή τα παραπλέοντα πλοία είναι το Spirit of Pireus, το Plana, το Aby Jeannete, Cruise Europa, το Evinos, το οποίο είναι δεξαμενόπλοιο και θα χρησιμοποιηθεί ως πλατφόρμα σε περίπτωση που χρειαστεί αεροδιακομιδή των επιβαινόντων, το Genmar Argus, το Stelios B, το Serifos και προσεγγίζουν την περιοχή, το πυροσβεστικό σκάφος Γκάτσος από την Κέρκυρα, ένα πλωτό της ιταλικής Ακτοφυλακής και ένα πλοίο του ιταλικού πολεμικού ναυτικού.

Είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση διάσωσης, με πολλές δυσκολίες και επικοινωνίας και συνεννόησης. Ήδη, το ιταλικό Κέντρο διάσωσης της Ρώμης, εφόσον το πλοίο βρίσκεται ήδη στα ιταλικά χωρικά ύδατα αναλαμβάνει τον πλήρη συντονισμό με τη συνεργασία τη δική μας και βεβαίως έχουμε θέσει στη διάθεσή τους όλα αυτά τα μέσα που σας ανέφερα.

Εργαζόμαστε για τη σωτηρία όλων των επιβαινόντων και βεβαίως προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι κανένας μα κανένας δεν θα μείνει αβοήθητος σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Είναι ένα από τα πιο πολύπλοκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης που έχουμε αντιμετωπίσει μέχρι σήμερα και για το οποίο χρειάζεται η συνδρομή πολλαπλών δυνάμεων. Ευτυχώς τα παραπλέοντα πλοία είναι αρκετά, πράγμα που μας δίνει την αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε στο σημείο αυτό να έχουμε αρκετές δυνάμεις για να σώσουμε τις ανθρώπινες ζωές, τις οποίες σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να θέσουμε σε μεγαλύτερο κίνδυνο απ αυτόν που βρίσκονται τώρα».

Μπορεί επίσης να σας αρέσει