Ποια άτομα ταλαιπωρούν για καιρό τα συμπτώματα Long Covid

Nέα έρευνα που έγινε στην Βρετανία υποστηρίζει ότι ορισμένα άτομα που κόλλησαν κοροναϊό και ανήκουν σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, πιθανώς ταλαιπωρούνται με συμπτώματα από την Long Covid για αρκετό καιρό μετά την νόσηση από τον ιό.

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές του Βασιλικού Κολλεγίου (King’s) και του Πανεπιστημιακού Κολλεγίου του Λονδίνου (UCL), με επικεφαλής τους δρες Έλαν Τόμσον και Ντίλαν Ουίλιαμς, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», ανέλυσαν στοιχεία για 6.907 ανθρώπους με Covid-19 (με βάση δέκα ξεχωριστές δειγματοληπτικές έρευνες), καθώς και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας για 1,1 εκατομμύρια άτομα που είχαν διαγνωστεί με την ίδια νόσο.

Έτσι, όπως αναφέρει η έρευνα στο nature.com, διαπιστώθηκε ότι συμπτώματα για περισσότερο χρόνο από 12 εβδομάδες ανέφεραν – ανάλογα με τη δειγματοληψία – το 8% έως 17% των ανθρώπων, με το 1,2% έως 4,8% από αυτούς να νιώθουν σοβαρά συμπτώματα.

Μάλιστα, η πιθανότητα μακράς Covid-19 αυξανόταν έως την ηλικία των 70 ετών. Το γυναικείο φύλο, η προπανδημική κακή κατάσταση της σωματικής ή ψυχικής υγείας, η παχυσαρκία και το άσθμα βρέθηκαν να είναι παράγοντες αυξημένου κινδύνου για μακρόχρονη Covid-19.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει