Ποια είναι η διαφορά μεταξύ φρούτων και λαχανικών;

Τα φρούτα ή τα λαχανικά έχουν περισσότερες θερμίδες; Ποια είναι η χρησιμότητά τους για την υγεία; Ποιες ποσότητες είναι ιδανικές για τον οργανισμό; Ολες οι απαντήσεις εδώ!

Σύμφωνα με τους βοτανολόγους ένα φρούτο είναι το τμήμα του φυτού που αναπτύσσεται από ένα λουλούδι. Είναι επίσης το τμήμα του φυτού που περιέχει τους σπόρους. Τα άλλα μέρη των φυτών θεωρούνται λαχανικά. Αυτά περιλαμβάνουν τα στελέχη, τα φύλλα και τις ρίζες, ακόμα και το μπουμπούκι του λουλουδιού.

Τεχνικά, τα ακόλουθα θεωρούνται φρούτα: αβοκάντο, φασόλια, φλούδες μπιζελιού, καλαμπόκι, αγγούρι, δημητριακά, ξηροί καρποί, ελιές, πιπεριές, κολοκύθες, κολοκυθάκια, ηλιόσποροι και ντομάτες. Τα λαχανικά περιλαμβάνουν το σέλινο (βλαστοκύτταρα), το μαρούλι (φύλλα), το κουνουπίδι, το μπρόκολο (μπουμπούκια), τα τεύτλα, τα καρότα και τις πατάτες (ρίζες).

Από γαστρονομικής απόψεως, τα λαχανικά είναι λιγότερο γλυκά – ή πιο αλμυρά – και σερβίρονται ως μέρος του κυρίως πιάτου. Τα φρούτα είναι πιο γλυκιά και ξινά και πιο συχνά σερβίρονται ως επιδόρπιο ή σνακ. Τόσο τα φρούτα όσο και τα λαχανικά μπορούν να γίνουν χυμός για ένα δροσιστικό ποτό. Μερικά φρούτα είναι «σιτηρά»» ή «καρύδια» ή «σπόροι» – και σερβίρονται ανάλογα.

Από θρεπτικής άποψης, τα φρούτα και τα λαχανικά είναι παρόμοια. Σε σύγκριση με τα ζωικά προϊόντα, είναι γενικά χαμηλότερα σε θερμίδες και λίπος, αλλά υψηλότερα σε φυτικές ίνες. Τα φρούτα και τα λαχανικά περιέχουν επίσης συστατικά που βοηθούν την βελτίωση της υγείας, όπως τα αντιοξειδωτικά. Και είναι φορτωμένα με βιταμίνες και μέταλλα.

Μια μερίδα (μισό φλιτζάνι) των περισσότερων φρούτων έχει λίγο περισσότερες θερμίδες από μια μερίδα λαχανικών. Εξαιρέσεις αποτελούν τα αμυλούχα λαχανικά, όπως πατάτες ή τεύτλα.

Παρά τη χρησιμότητά τους για την υγεία, πολλοί είναι οι άνθρωποι που δεν τρώνε αρκετά φρούτα και λαχανικά. Το ιδανικό για την υγεία θα ήταν δύο ή περισσότερα φλιτζάνια φρούτα την ημέρα και δυόμισι φλιτζάνια λαχανικά. Ενας μέσος ενήλικας θα πρέπει να λαμβάνει ένα φλιτζάνι φρούτα και περίπου ενάμισι φλιτζάνι λαχανικά την ημέρα.

Σύμφωνα, όμως, με τα επίσημα στοιχεία κανένα κράτος δεν κατάφερε να πετύχει τους διατροφικούς στόχους που σχετίζονται με την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Για την ακρίβεια έχει υπάρξει μια μείωση κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών. Μεταξύ του 1999 και του 2008 ο πραγματικός αριθμός μερίδων φρούτων και λαχανικών μειώθηκε περίπου 10% και 7% αντίστοιχα.

Είναι επίσης γνωστό ότι η μικρή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παίζει ρόλο στον καρκίνο, την υψηλή αρτηριακή πίεση, τις καρδιακές παθήσεις, τον διαβήτη και τα εγκεφαλικά επεισόδια.

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι επομένως απαραίτητα για τη διατήρηση της υγείας γι’ αυτό πρέπει να τρώμε περισσότερα απ’ αυτά.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει