Ποια είναι η επίδραση της νόσου του Crohn στον εγκέφαλο

Παρόλο που η νόσος του Crohn επηρεάζει κυρίως τον γαστρεντερικό σωλήνα, έχει επίσης συνέπειες για τον εγκέφαλο, συχνά μάλιστα ιδιαίτερα σοβαρές.

Η νόσος του Crohn, μια φλεγμονώδης ασθένεια του εντέρου, μπορεί να έχει ψυχικές  επιδράσεις λόγω των ενοχλητικών συμπτωμάτων που περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, διάρροια που μπορεί να είναι αιματηρή, κόπωση και απώλεια βάρους.

Είναι επίσης μια χρόνια πάθηση που έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου και ψυχολογικών προβλημάτων, καθώς και με φυσικές αλλαγές στον εγκέφαλο.

Αυξημένος κίνδυνος εγκεφαλικού

Εγκεφαλικά επεισόδια έχουν αναφερθεί σε άτομα με νόσο Crohn. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2014 στο επιστημονικό περιοδικό European Journal of Internal Medicine, σημείωνε πως τα άτομα με νόσο του Crohn παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο για  μίνι εγκεφαλικά επεισόδια σε σύγκριση με τα άτομα χωρίς τη νόσο. Επιπλέον, μια μελέτη στο τεύχος Νοεμβρίου του 2013 του BMC Neurology ανέφερε αυξημένη υποαραχνοειδή αιμορραγία -κύρια αιτία εγκεφαλικού επεισοδίου- σε άτομα που νοσηλεύονταν με νόσο του Crohn. Μελέτες έχουν επίσης διαπιστώσει ότι ο αυξημένος κίνδυνος αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου μπορεί να είναι υψηλότερος στους νεότερους ασθενείς με νόσο Crohn σε σύγκριση με ηλικιωμένα άτομα με τη νόσο.

Ψυχολογικά προβλήματα

Τα άτομα με νόσο του Crohn εμφανίζουν αυξημένο άγχος και κατάθλιψη σε σύγκριση με εκείνα χωρίς τη νόσο, σύμφωνα με μια έκθεση του Σεπτεμβρίου 2014 που δημοσιεύτηκε στο PLoS One. Οι διαταραχές της διάθεσης, τα συναισθηματικά προβλήματα και ο πιθανός ρόλος του χρόνιου στρες έχουν επίσης συνδεθεί με την ασθένεια, αλλά μια έκθεση μελέτης του Απριλίου 2014 στο περιοδικό World Journal of Gastroenterology σημειώνει πως δεν είναι βέβαιο αν αυτά τα ψυχολογικά προβλήματα οφείλονται στην κακή ποιότητα ζωής που προκαλεί η νόσος του Crohn ή είναι συνδεδεμένα με την προέλευση της ίδιας της νόσου.

Δομικές μεταβολές του εγκεφάλου

Μεταβολές στη δομή του εγκεφάλου έχουν αναφερθεί επίσης σε ασθενείς με νόσο Crohn. Σε σύγκριση με τους υγιείς ασθενείς, σύμφωνα με μελέτη του Ιανουαρίου του 2013 στο επιστημονικό περιοδικό Neurogastroenterology & Motility, οι ασθενείς με νόσο του Crohn παρουσιάζουν μειώσεις στον όγκο της φαιάς ύλης σε πολλές περιοχές του εγκεφάλου. Ορισμένες από αυτές τις περιοχές είναι υπεύθυνες για τον πόνο και τις συναισθηματικές και γνωστικές διαδικασίες. Η μελέτη επεσήμανε επίσης ότι αυτές οι μειώσεις στον όγκο του εγκεφάλου αυξήθηκαν στις περιπτώσεις με μεγαλύτερη διάρκεια της νόσου.

Αλλες εγκεφαλικές επιδράσεις

Η περιφερική νευροπάθεια χαρακτηρίζεται από βλάβη στα περιφερειακά νεύρα που συνδέουν τον εγκέφαλο με το υπόλοιπο σώμα, με συμπτώματα όπως πόνο, τσούξιμο και αδυναμία στα χέρια και τα πόδια, καθώς και γενική μυϊκή αδυναμία, ζάλη και θολή όραση. Αν και η νευροπάθεια έχει συσχετιστεί προηγουμένως με τη νόσο Crohn, μια ανασκόπηση στο τεύχος Φεβρουαρίου 2009 του «World Journal of Gastroenterology» επισημαίνει ότι αυτό το εύρημα μπορεί να είναι αμφιλεγόμενο, με μερικές μελέτες να διαπιστώνουν πολύ χαμηλή επίδραση σε άτομα με νόσο Crohn.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει