Ποια είναι η ψυχολογία της επιλογής των τροφών

Οι ερευνητές αμφισβητούν τις συμβατικές πεποιθήσεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των παραδοσιακών στρατηγικών για την ενθάρρυνση της υγιεινής διατροφής, σε νέους αλλά και σε ενήλικες.

Το συμπόσιο «Λάθος αντιλήψεις σχετικά με την ψυχολογία της επιλογής τροφών» που έλαβε χώρα στο Λονγκ Μπιτς στην Καλιφόρνια, περιλαμβάνει τέσσερις παρουσιάσεις που αντιμετωπίζουν θέματα όπως η βλαπτικότητα του «στίγματος» του βάρους, η ενθάρρυνση υγιεινών επιλογών και οι στρατηγικές που πρέπει να ακολουθηθούν για να βοηθήσουν τα παιδιά και τους εφήβους.

Βοηθώντας τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, παρατήρησε πως στα σχολεία που τα λαχανικά υπήρχαν σε φωτογραφίες στο δίσκο του γεύματος των παιδιών, η κίνηση αυτή είχε αντίκτυπο στην ποσότητα των λαχανικών που κατανάλωσαν τα παιδιά. Η μελέτη διαπίστωσε πως η τοποθέτηση φωτογραφιών από καρότα και πράσινα φασόλια αύξησαν την ποσότητα των λαχανικών που κατανάλωσαν τα παιδιά κατά τη διάρκεια του γεύματος, αλλά και πάλι δεν ήταν σε συμβατά επίπεδα με τις γενικές κατευθυντήριες γραμμές.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα μελετούν τώρα άλλες απλές μεθόδους που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ενθάρρυνση της κατανάλωσης λαχανικών κατά τη διάρκεια του γεύματος.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι μικρές αλλαγές στη ρύθμιση των γευμάτων μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να τρώνε περισσότερα λαχανικά. Για παράδειγμα μπορείτε να τους προσφέρετε λαχανικά πριν βάλετε στο τραπέζι οποιοδήποτε άλλο φαγητό. Τα παιδιά που είχαν στο τραπέζι λαχανικά πριν από οποιαδήποτε άλλη τροφή, έφαγαν περισσότερα λαχανικά απ’ ό,τι τα υπόλοιπα παιδιά» εξηγεί η ερευνήτρια Traci Mann.

Δύσκολες συμπεριφορές των εφήβων

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο και του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν διερεύνησαν τρόπους για να παρακινήσουν τους εφήβους να κάνουν πιο υγιεινές επιλογές τροφίμων και ποτών.

«Οι έφηβοι είναι εμφανώς αδιάφοροι για την υγιεινή διατροφή. Αντί λοιπόν να προσπαθήσουμε να τους πείσουμε να νοιαστούν για κάτι που δεν τους ενδιαφέρει, είναι προτιμότερο να συνδέσουμε την υγιεινή διατροφή με πράγματα που ήδη τους ενδιαφέρουν», λέει ο επικεφαλής ερευνητής Christopher Bryan.

Οι ερευνητές εξηγούν πως αντί να προσπαθούν να πείσουν τους εφήβους ότι είναι ανθυγιεινό να τρώνε πρόχειρο φαγητό, είναι προτιμότερο να τους εξηγήσουν ποιος είναι ο μηχανισμός με τον οποίο οι εταιρίες που προωθούν το junk food καταφέρνουν να το κάνουν τόσο εθιστικό και να το εμφανίζουν πιο υγιεινό απ’ ό,τι πραγματικά είναι.

«Θεωρούμε ότι αλλάζοντας τον τρόπο που σκέφτονται οι έφηβοι σχετικά με την υγιεινή διατροφή, θα μπορέσουμε να αυξήσουμε το βαθμό στον οποίο θα δουν τους εαυτούς τους ως άτομα που τρώνε περισσότερο υγιεινά από πριν και έτσι θα αυξήσουμε τον ρυθμό με τον οποίο θα κάνουν πιο υγιεινές επιλογές», λέει ο Bryan.

Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν κατά πόσον η προσέγγισή τους μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τη συμπεριφορά των εφήβων σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Το μειονέκτημα της καταμέτρησης θερμίδων

Η καταμέτρηση θερμίδων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης ενός ατόμου, σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Σαν Ντιέγκο, του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

«Αν μετράτε θερμίδες και θυμηθείτε ότι αδειάσατε ένα κουτί με γλυκά, γεγονός που θα σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα, στη μέση ενός μίτινγκ ή μιας εργασίας, αυτό θα σας οδηγήσει σε χειρότερες επιδόσεις, ή σε δυσκολία συγκέντρωσης και ικανότητας συλλογισμού», λέει η επικεφαλής ερευνήτρια Aimee Chabot.

Πολλοί εργοδότες συχνά παρέχουν διάφορα είδη σνακ στη διάρκεια ενός μίτινγκ όμως αυτό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ για τα άτομα που μετράνε τις θερμίδες τους, γιατί είτε τα καταναλώσουν είτε όχι θα νοιώσουν άσχημα και θα πέσει η ψυχολογία τους.

Οι ερευνητές συνιστούν αντί για την καταμέτρηση θερμίδων να επιλέγονται απλούστερες στρατηγικές όπως η αποφυγή πρόσθετων σακχάρων ή η πρόσληψη τροφής μετά τις 7-8 το βράδυ.

Επιδράσεις από το «στίγμα» του βάρους

Οι εκστρατείες απώλειας βάρους και τα διάφορα προγράμματα διατροφής, συχνά απεικονίζουν τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα με αρνητικό τρόπο. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στη Σάντα Μπάρμπαρα έχουν διαπιστώσει ότι τα μηνύματα των πολυμέσων που «στιγματίζουν» την παχυσαρκία, έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη συμπεριφορά των υπέρβαρων. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Journal of Experimental Social Psychology.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι το στίγμα βάρους οδηγεί σε αντιδράσεις συμπεριφοράς τέτοιες που μπορεί να συμβάλλουν στην περαιτέρω αύξηση του βάρους», λέει ο συγγραφέας της μελέτης Jeffrey Hunger.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η αυτο-αντίληψη των υπέρβαρων γυναικών που διαβάζουν ένα άρθρο για το βάρος τις ωθεί να καταναλώνουν ακόμα υψηλότερης θερμιδικής αξίας φαγητό σε σύγκριση με τις υπέρβαρες γυναίκες που διαβάζουν ένα ουδέτερο άρθρο.

«Η ανάγνωση ενός άρθρου που στιγματίζει το επιπλέον βάρος είναι αρκετή για να βλάψει την αυτορρύθμιση των υπέρβαρων γυναικών», επισημαίνει ο Hunger.

H έρευνα δείχνει πως ακόμα και η απειλή του στίγματος μπορεί να έχει σημαντικές συνέπειες στη συμπεριφορά, ακόμα και σε περιπτώσεις που ένα άτομο δεν υφίσταται απευθείας κακομεταχείριση σε ό,τι αφορά το βάρος του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει