Ποια είναι η σχέση μεταξύ ναρκισσισμού και σεξ

Ο ναρκισσισμός και το σεξ πιστεύεται ότι είναι αλληλένδετα, στο ότι οι άνθρωποι που πάσχουν από ναρκισσισμό συχνά βλέπουν το σεξ ως μέσο για την κατάκτηση της εξουσίας ή για τον έλεγχο ενός σεξουαλικού συντρόφου.

Μπορεί ακόμα να τον βλέπουν ως μέσο για την προσέλκυση του θαυμασμού των άλλων προς το πρόσωπό τους.

Από εκεί προκύπτει και η υποτιθέμενη σχέση μεταξύ του ναρκισσισμού και της εξάρτησης από το σεξ. Οι νάρκισσοι είναι συχνά πολύ απασχολημένοι με την εμφάνιση, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης της εμφάνισης μιας υγιούς σχέσης, έτσι ώστε να μπορούν να δουν τη σεξουαλική επαφή ως μια εργασία που είναι απαραίτητη για τη διατήρηση μιας σχέσης και όχι ως μια πράξη αγάπης και οικειότητας.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι πολλοί νάρκισσοι δεν απολαμβάνουν το σεξ χωρίς αυτή τη διαταραχή της προσωπικότητας, αν και μερικοί νάρκισσοι μπορούν να βλέπουν το σεξ ως μια δραστηριότητα που έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τη δική τους ευχαρίστηση και απόλαυση, χωρίς να σκέφτονται τις ανάγκες και τις επιθυμίες των συντρόφων τους.

Ο ναρκισσισμός και το σεξ, ιδίως όσον αφορά τη σεξουαλική υγεία μιας σχέσης, συχνά δεν εναρμονίζονται καλά, καθώς ο νάρκισσος μπορεί να χρησιμοποιεί το σεξ απλά ως ένα άλλο εργαλείο για τη χειραγώγηση, αναγκάζοντας το σύντροφό του για να καλύπτει τις ανάγκες του, παραμελώντας τις ανάγκες του συντρόφου του.

Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι ο ναρκισσισμός και η εξάρτηση από το σεξ πάνε χέρι-χέρι, δεδομένου ότι ο νάρκισσος μπορεί να ποθεί την αίσθηση της δύναμης πάνω σε άλλους, που κερδίζει μέσα από συχνές σεξουαλικές κατακτήσεις. Οι περισσότεροι ψυχολόγοι πιστεύουν ότι οι νάρκισσοι είναι ανίκανοι για αληθινή αγάπη και συναισθηματική οικειότητα.

Για τον νάρκισσο, το σεξ μπορεί να φαίνεται περισσότερο σαν μια μοναχική δραστηριότητα. Ο ναρκισσισμός και το σεξ σε μια σχέση μπορούν να οδηγήσουν σε μια αυξημένη αίσθηση της απομόνωσης και της εγκατάλειψης για τον μη νάρκισσο σύντροφο, εφόσον ο νάρκισσος σύντροφος μπορεί να αισθάνεται πιο αποστασιοποιημένος από τη σχέση με κάθε σεξουαλική πράξη.

Αν και οι δύο σύντροφοι πάσχουν από ναρκισσισμό, το σεξ μπορεί να γίνει μια προσπάθεια να συνενωθούν σε μία οντότητα με τις ίδιες ανάγκες και τις επιθυμίες, δεδομένου ότι ο νάρκισσος δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσει την πραγματικότητα των ξεχωριστών, μεμονωμένων συνόλων των αναγκών και των επιθυμιών που είναι μοναδικά για τα δύο άτομα στη σχέση.

Τα αίτια του ναρκισσισμού πιστεύεται ότι είναι ριζωμένα στην πρώιμη παιδική ηλικία. Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι οι άνθρωποι αναπτύσσουν ναρκισσισμό, όταν δεν θεσπίζουν στενούς, τρυφερούς, υγιείς, και με σεβασμό δεσμούς με τους γονείς τους στην πρώιμη παιδική ηλικία.

Η αποτυχία να συνδεθούν  με τους γονείς τους νωρίς στη ζωή μπορεί να κάνει τους νάρκισσους να παραπαίουν στην προσωπική τους ανάπτυξη, έτσι ώστε να μην αναπτύσσουν γνήσια αισθήματα αυτοεκτίμησης.

Ως εκ τούτου, ζητούν συχνά σχέσεις με τους άλλους που μπορεί να εκληφθoύν ως επιθυμητές από την κοινωνία στο σύνολό της, ως μέσο να αποδείξουν την αξία τους. Σε γενικές γραμμές αυτοί οι άνθρωποι περιμένουν να απαλύνoυν τον πόνο και την εσωτερική αναταραχή τους με την άψογη και συνεχή τρυφερότητα, και με την κάλυψη όλων των αναγκών τους με τον αποκλεισμό του εαυτού τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει