Ποια είναι η σχέση μεταξύ βιταμίνης Β6 και μαγνησίου

Τόσο η βιταμίνη Β6 όσο και το μαγνήσιο είναι απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται για την εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού, από τον υγιή μεταβολισμό και τη διάσπαση πρωτεϊνών μέχρι την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος.

Β6 και μαγνήσιο έχουν συνδεθεί σε μερικές μελέτες δίνοντας ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανακούφιση συναισθηματικών διαταραχών και θεμάτων συμπεριφοράς στα παιδιά, αλλά είναι ασαφές αν βοηθούν εξίσου αποτελεσματικά τους ενήλικες.

Φαίνεται ότι τόσο το μαγνήσιο όσο και η βιταμίνη Β6, είτε προέρχονται από τρόφιμα, είτε από συμπληρώματα, συνεργάζονται επίσης για να δημιουργήσουν σωστή κυτταρική λειτουργία και μεταβολισμό, βοηθώντας στην παραγωγή ενέργειας.

Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο θρεπτικών ουσιών είναι ότι η βιταμίνη Β6 είναι μια οργανική ένωση, ενώ το μαγνήσιο είναι ένα ανόργανο μέταλλο που είναι απαραίτητο σε μικρές ποσότητες.

Η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο είναι εξίσου σημαντικά θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στον σωστό μεταβολισμό ή στη διάσπαση υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Και τα δύο λειτουργούν ως ρυθμιστές σε πολλά ένζυμα που διασπούν τους υδατάνθρακες σε γλυκόζη και τις πρωτεΐνες σε αμινοξέα.

Η γλυκόζη και τα αμινοξέα χρησιμοποιούνται αμφότερα ως πηγή ενέργειας και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο τόσο το μαγνήσιο, όσο και η βιταμίνη Β6 είναι συστατικά απαραίτητα στην ανθρώπινη διατροφή. Δεδομένου ότι αυτά τα θρεπτικά συστατικά που θεωρούνται απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, δεν μπορεί να τα συνθέσει το ανθρώπινο σώμα, θα πρέπει να λαμβάνονται μέσω διατροφής ή συμπληρωμάτων.

Πολύ καλές διατροφικές πηγές περιλαμβάνουν τα σέσκουλα, τον τόνο, τον σολομό και τις μπανάνες, το σπανάκι και γενικότερα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Μια μελέτη έδειξε ότι η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο, όταν συμπληρώνονται μαζί σε ασφαλείς ποσότητες, μπορούν να συμβάλλουν αποτελεσματικά στην ανακούφιση προβλημάτων συμπεριφοράς στα παιδιά.

Συνδυασμένα, Β6 και μαγνήσιο έδειξαν ότι μπορούν να βοηθήσουν στην ανακούφιση συμπτωμάτων αυτισμού σε παιδιά, ωστόσο δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ως σχέδιο θεραπείας, αλλά μόνο ως τμήμα ενός μεγαλύτερου σχεδίου θεραπείας.

Τα δύο θρεπτικά συστατικά σε συνδυασμό έδειξαν επίσης ότι ανακουφίζουν από ορισμένα συμπτώματα αυτισμού σε παιδιά, όμως η βιταμίνη Β6 και το μαγνήσιο δεν πρέπει να κάνουν το μεγαλύτερο μέρος ενός σχεδίου θεραπείας. Δεν είναι γνωστό εάν οι επιδράσεις των δύο θρεπτικών ουσιών θα εμφανιστούν και στους ενήλικες ή όχι, αλλά επί της ουσίας οι ίδιες χημικές οδοί ακολουθούνται ανεξάρτητα από την ηλικία.

Οι περισσότεροι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το μαγνήσιο και η βιταμίνη Β6 δίνουν ελπιδοφόρα μηνύματα για την ανάπτυξη μελλοντικών φαρμάκων που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση των θεμάτων συμπεριφοράς και ακόμη και του αυτισμού.

Τα συμπληρώματα βιταμίνης Β6 και μαγνησίου θεωρούνται γενικά ασφαλή υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται σε δόσεις που θα έχει συστήσει ο γιατρός.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει