Ποια είναι η σχέση του μεταβολισμού με την άσκηση

Ο μεταβολισμός είναι ο συνδυασμός των βιολογικών διεργασιών και των χημικών αντιδράσεων που συμβαίνουν σε έναν οργανισμό ούτως ώστε να μετατρέψει την τροφή σε καύσιμα για το σώμα.

Ο μεταβολικός ρυθμός είναι ο ρυθμός με τον οποίο οι διαδικασίες αυτές καίνε τις θερμίδες και τις μετατρέπουν σε ενέργεια.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που επηρεάζουν τον ρυθμό του μεταβολισμού, όπως η ηλικία, το φύλο, η γενετική, η μάζα του σώματος και η διατροφή, αλλά ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες είναι η σχέση του μεταβολισμού με την άσκηση.

Ο συνολικός μεταβολικός ρυθμός του ατόμου καθορίζεται από το ρυθμό με τον οποίο το σώμα χρησιμοποιεί την ενέργεια για ζωτικές διαδικασίες. Αυτές περιλαμβάνουν δραστηριότητες όπως η αναπνοή και η κυκλοφορία του αίματος. Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός ή ΒΜR, είναι ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της σωματικής δραστηριότητας και ο ρυθμός με τον οποίο το σώμα καίει θερμίδες κατά τη διάρκεια της πέψης των τροφίμων. Αυτό αποδεικνύει πως ο μεταβολισμός και η άσκηση έχουν άμεση σχέση. Όσο μεγαλύτερη είναι η φυσική δραστηριότητα, τόσο πιο γρήγορα το σώμα καίει θερμίδες, πράγμα που σημαίνει ότι τόσο πιο υψηλός είναι ο μεταβολικός ρυθμός.

Οι περισσότεροι ερευνητές υποστηρίζουν πως η άσκηση είναι ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσει ένα άτομο τον μεταβολισμό του. Η αεροβική άσκηση όπως το τρέξιμο, το κολύμπι ή το σχοινάκι, που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό του σώματος και τον αναπνευστικό ρυθμό, μπορεί να επιταχύνει το μεταβολισμό για τέσσερις ώρες ή και παραπάνω από την στιγμή που θα έχει σταματήσει η άσκηση. Ετσι, συνεχίζεται η μεταβολική ώθηση και το σώμα καίει επιπλέον θερμίδες κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος θα πρέπει να ενσωματώσουν στο καθημερινό τους πρόγραμμα την αερόβια άσκηση.

Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο ο μεταβολισμός και η άσκηση έχουν σχέση είναι μέσω της οικοδόμησης των μυών. Η αύξηση της μυϊκής μάζας μέσω ασκήσεων μυϊκής ανάπτυξης, όπως τα βάρη ή τα push-ups, οδηγεί σε αυξημένο ρυθμό καύσης θερμίδων επειδή κάθε κιλό μυός καίει περίπου 35 θερμίδες την ημέρα. Αντίθετα, κάθε κιλό λίπους καίει μόλις δύο θερμίδες την ημέρα. Ως εκ τούτου, όσο περισσότερο μυ έχει ένα άτομο, τόσο υψηλότερη είναι η θερμιδική καύση ή ο μεταβολικός ρυθμός.

Η διατροφή, σε συνδυασμό με το μεταβολισμό και την άσκηση είναι τρεις από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στη διαχείριση του βάρους. Εάν η θερμιδική πρόσληψη ενός ατόμου υπερβαίνει τη θερμιδική καύση, οι επιπλέον θερμίδες θα γίνουν εναποθέσεις λίπους. Η αεροβική άσκηση καίει θερμίδες λίπους, αφήνοντας ένα υψηλότερο ποσοστό μυϊκής μάζας. Και η άσκηση οικοδόμησης μυών αυξάνει επίσης την ποσότητα του μυϊκού ιστού που καίει θερμίδες σε ένα υψηλότερο ποσοστό από το λίπος. Η κατανόηση αυτών των αλληλεπιδράσεων είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη απώλεια βάρους ή για τον έλεγχο του βάρους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει