Ποια είναι τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου;

Το εγκεφαλικό επεισόδιο είναι μια ιατρική κατάσταση όπου ο χρόνος παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε τα παρακάτω προειδοποιητικά σημάδια:

* Ξαφνική αδυναμία ή μούδιασμα στο πρόσωπο, το χέρι ή το πόδι στη μια πλευρά του σώματος

* Απότομη απώλεια όρασης, δύναμης, συντονισμού, αίσθησης, ομιλίας ή ικανότητας κατανόησης της ομιλίας. Αυτά τα συμπτώματα μπορούν να χειροτερέψουν με την πάροδο του χρόνου.

* Ξαφνική θολή όραση ιδιαίτερα στο ένα μάτι

* Ξαφνική απώλεια ισορροπίας, που ενδεχομένως να συνοδεύεται από εμετό, ναυτία, πυρετό, λόξυγκα, ή προβλήματα στην κατάποση

* Ξαφνικός και έντονος πονοκέφαλος χωρίς αιτία που ακολουθείται γρήγορα από την απώλεια της συνείδησης – ενδείξεις εγκεφαλικού επεισοδίου λόγω αιμορραγίας

* Σύντομη απώλεια της συνείδησης

* Ανεξήγητη ζάλη ή απότομες πτώσεις

Καλέστε τις πρώτες βοήθειες αν:

Εσείς ή κάποιος άνθρωπος που βρίσκεται μαζί σας παρουσιάζει κάποιο από τα παραπάνω σημάδια εγκεφαλικού επεισοδίου. Μην καθυστερήσετε γιατί η έγκαιρη θεραπεία είναι κρίσιμης σημασίας για την επιβίωση και την ανάκτηση των λειτουργιών του σώματος.

Εάν τα συμπτώματα περνούν γρήγορα, αυτό μπορεί να υποδεικνύει ένα παροδικό ισχαιμικό επεισόδιο, μια σύντομη απόφραξη της ροής του αίματος προς τον εγκέφαλο που είναι συχνά ένας πρόδρομος του εγκεφαλικού επεισοδίου. Μην αγνοείτε ούτε αυτό το προειδοποιητικό σημάδι.

Πρέπει να πάτε στο νοσοκομείο αμέσως. Μερικές θεραπείες πρέπει να αρχίσουν εντός των πρώτων ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί συχνά να βοηθήσει στην αποτροπή θανάτου ή απενεργοποίησης του αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου.

Διαβάστε επίσης:

Eγκεφαλικό επεισόδιο, συμπτώματα, πρόληψη και θεραπεία

Μπορεί επίσης να σας αρέσει