Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τα φρέσκα σύκα

Τα σύκα είναι διαφορετικά από τα περισσότερα φρούτα, καθώς έχουν μια κολλώδη υφή και δεν είναι χυμώδη όπως περιμένει κανείς όταν δαγκώνει ένα φρούτο, ενώ μπορεί να τα βρει κανείς και ως αποξηραμένα.

Ωστόσο, τα φρέσκα σύκα είναι πιο υγιεινά και είναι ένα φρούτο που τρώγεται από τους βιβλικούς χρόνους, καθώς είναι ιδιαίτερα θρεπτικό και νόστιμο.

Η διατροφική αξία του σύκου

Μια μερίδα 100 γραμμαρίων φρέσκα σύκα, που είναι περίπου μισό φλιτζάνι, περιέχει 74 θερμίδες και έχει λιγότερο από 1 γραμμάριο λίπους. Τα σύκα δεν παρέχουν πολλή πρωτεΐνη, αλλά παρέχουν υδατάνθρακες. Οι υδατάνθρακες στα σύκα ωστόσο υπάρχουν κυρίως λόγω των φυτικών ινών και των φυσικών σακχάρων και γι’ αυτό τα σύκα αποτελούν ένα πολύ υγιεινό φρούτο, που αξίζει να το συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

Οι φυτικές ίνες

Μία από τις πιο θρεπτικές ουσίες στα φρέσκα σύκα είναι οι φυτικές ίνες που περιέχουν. Οι φυτικές ίνες βοηθούν να λειτουργεί αποτελεσματικά το πεπτικό σύστημα. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες βοηθά επίσης να μειωθούν τα συνολικά επίπεδα χοληστερόλης. Μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες είναι επίσης ένας έξυπνος τρόπος να μειώσει κανείς τον κίνδυνο του διαβήτη. Μια μερίδα φρέσκων σύκων περιέχει 2,9 γραμμάρια φυτικών ινών. Αυτό μεταφράζεται σε περίπου 12% από τα 25 γραμμάρια ινών που χρειάζονται καθημερινά οι γυναίκες και περίπου 8% από τα 38 γραμμάρια φυτικών ινών που χρειάζονται καθημερινά οι άνδρες.

Βιταμίνες και μέταλλα

Μισό φλιτζάνι φρέσκα σύκα προμηθεύει τον οργανισμό με 232 χιλιοστόγραμμα καλίου. Αυτό είναι περίπου 5% των 4.700 mg καλίου που χρειάζονται οι ενήλικες για τη σωστή λειτουργία των μυών και της καρδιάς. Το ίδιο τμήμα φρέσκα σύκα παρέχει επίσης 4,7 μg βιταμίνης Κ, η οποία είναι 5% των 90 μg που χρειάζονται καθημερινά οι γυναίκες και 4% των 120 μg που χρειάζονται οι άνδρες, καθώς η βιταμίνη Κ βοηθά στην κανονική πήξη του αίματος. Τα σύκα παρέχουν επίσης ποσότητες ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου, φυλλικού οξέος και βιταμίνης Α.

Η επιλογή και η διατροφή με φρέσκα σύκα

Τα φρέσκα σύκα μαραίνονται γρήγορα γι’ αυτό είναι σημαντικό να τα καταναλώσετε μέσα σε μία ή δύο ημέρες από την αγορά τους. Η εποχή τους είναι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου. Επιλέξτε «παχουλά», μεστά σύκα που δεν είναι μελανιασμένα. Περιμένετε να τα πλύνετε όταν πρόκειται να τα φάτε και όχι πιο πριν. Προσθέστε τα στο γιαούρτι σας, στο πλιγούρι βρώμης ή σε μια πράσινη σαλάτα. Μπορείτε επίσης να τα γεμίσετε με κατσικίσιο τυρί ή με καρύδια και να απολαύσετε ένα πολύ νόστιμο ορεκτικό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει