Ποια είναι τα οφέλη της υγείας από τα πράσα

Στενοί… συγγενείς του κρεμμυδιού και του σκόρδου, τα πράσα έχουν πιο ήπια γεύση από τα κρεμμύδια, αλλά λειτουργούν πολύ καλά τόσο σε σούπες, όσο και σε μια ακόμα ποικιλία από άλλα πιάτα.

Ένα φλιτζάνι πράσα, δηλαδή σχεδόν ένα ολόκληρο πράσο, παρέχει μόλις 54 θερμίδες κι έτσι τα πράσα μπορούν να προσθέσουν όγκο στο γεύμα σας και να σας κρατήσουν πλήρεις, χωρίς να προσθέσουν στην πρόσληψη των θερμίδων σας. Τα πράσα χρησιμεύουν ως μία εξαιρετική πηγή βιταμινών και επίσης προσφέρουν πολλά οφέλη για την υγεία σας χάρη στα φυτοθρεπτικά συστατικά τους.

Η βιταμίνη Α δεν είναι μόνο για τα μάτια

Αν προσθέσετε τα πράσα στη διατροφή σας, μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι θα καλύψετε τις ανάγκες σας σε ό,τι αφορά την συνιστώμενη καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης Α. Ένα φλιτζάνι πράσα έχει 1.484 διεθνείς μονάδες (IU) βιταμίνης Α, που αντιστοιχούν στο 64% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τις γυναίκες και στο 49% της αντίστοιχης για τους άνδρες. Η βιταμίνη Α στη διατροφή σας υποστηρίζει την υγιή ανάπτυξη των αιμοσφαιρίων, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρουν οξυγόνο, καθώς και των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις λοιμώξεις. Η βιταμίνη Α βοηθά επίσης τον αμφιβληστροειδή σας να λειτουργεί καλύτερα ακόμα και κάτω από συνθήκες χαμηλού φωτισμού.

Βιταμίνη Κ για αίμα και οστά

Τα πράσα παρέχουν, επίσης, μια γενναιόδωρη ποσότητα βιταμίνης Κ. Η βιταμίνη Κ ωφελεί κάθε ιστό στο σώμα, βοηθώντας στη ρύθμιση της ροής του αίματος, ενώ τα χαμηλά επίπεδα της βιταμίνης Κ μπορούν να προκαλέσουν αιμορραγία, που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κυκλοφορία. Μια γενναία πρόσληψη της βιταμίνης Κ ενεργοποιεί επίσης την οστεοκαλσίνη, που είναι μια πρωτεΐνη απαραίτητη για την υγεία των οστών. Τα πράσα παρέχουν 42 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ ανά φλιτζάνι. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο 47% της ημερήσιας πρόσληψης βιταμίνης Κ για τις γυναίκες και στο 34% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για τους άνδρες.

Λουτεΐνη και ζεαξανθίνη για τα μάτια σας

Καταναλώστε πράσα γιατί αποτελούν πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης. Οι ενώσεις αυτές συμβάλλουν στην υγιή όραση. Προστατεύουν τους ιστούς των ματιών σας από την οξειδωτική βλάβη (επιβλαβή οξείδωση του DNA και των κυτταρικών μεμβρανών) φιλτράροντας τις βλαβερές ακτίνες του φωτός, καθώς αυτές εισέρχονται στα μάτια σας. Αν καταναλωθούν σε επαρκείς ποσότητες η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη μπορούν να προστατέψουν από τον καταρράκτη και την ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες, απαιτούνται 12 χιλιοστόγραμμα λουτεΐνη και ζεαξανθίνη καθημερινά για να καρπωθείτε τα οφέλη τους και κάθε φλιτζάνι πράσα περιέχει 1,7 χιλιοστόγραμμα ή 14% αυτής της ποσότητας.

Πώς θα καταναλώσετε περισσότερα πράσα

Η ήπια γεύση των πράσων λειτουργεί πολύ καλά σε πιάτα που βασίζονται σε λαχανικά. Μπορείτε να σοτάρετε τα πράσα σε λεπτές φέτες σε ελαιόλαδο και με μια μικρή ποσότητα ζωμού λαχανικών και στη συνέχεια να γαρνίρετε με ψιλοκομμένο βασιλικό, λίγο πριν το σερβίρισμα. Χρησιμοποιήστε τα πράσα σε πίτες ή συνδυάστε τα με μανιτάρια και κόκκινες πιπεριές ή φτιάξτε μια σούπα μαζί με πατάτες για ένα πλούσιο γεύμα που μπορεί να σας ζεστάνει στο κρύο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει