Ποια είναι τα πρώιμα σημάδια της νεφρικής νόσου

Η νεφρική νόσος προσβάλλει εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο, ωστόσο είναι λίγα τα σημάδια ή τα συμπτώματα που υποδηλώνουν την εμφάνισή της.

Καθώς η νόσος εξελίσσεται, τα συμπτώματα μπορούν πολύ εύκολα να αγνοηθούν ή να παρερμηνευθούν ως συμπτώματα κάποιας άλλης κατάστασης.

Η συνειδητοποίηση και αναγνώριση των πρώιμων συμπτωμάτων της νεφρικής νόσου μπορεί να σημάνει τη διαφορά ανάμεσα στην έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία και τη νεφρική ανεπάρκεια που θα έχει ως κατάληξη την αιμοκάθαρση, τη μεταμόσχευση ή ακόμα και τον θάνατο.

Προειδοποιητικά σημάδια

Υπάρχουν έξι προειδοποιητικά σημάδια για τη νεφρική νόσο, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής πίεσης του αίματος. Τα άλλα πέντε είναι το αίμα ή η πρωτεΐνη στα ούρα και τα μη φυσιολογικά αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων, όπως η υψηλή κρεατινίνη ή το άζωτο ουρίας στο αίμα και το χαμηλό ποσοστό σπειραματικής διήθησης. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να σημαίνουν ότι οι νεφροί έχουν υποστεί βλάβη και δεν λειτουργούν πλέον σωστά, ώστε να μπορούν να απομακρύνουν τα απόβλητα από το σώμα και να διατηρούν την υγεία.

Ορισμένες ομάδες ανθρώπων παρουσιάζουν υψηλότερο κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με διαβήτη ή υψηλή αρτηριακή πίεση ή οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου. Ορισμένοι πληθυσμοί, επίσης, όπως οι αφροαμερικανοί και οι ισπανόφωνοι Αμερικανοί βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο για διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση, επομένως διατρέχουν και υψηλότερο κίνδυνο για νεφρική νόσο. Αλλες ομάδες κινδύνου περιλαμβάνουν τους Ασιάτες και τους κατοίκους των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού.

Συμπτώματα

Η πρώιμη νεφρική νόσος σπανίως προκαλεί συμπτώματα. Ωστόσο, τα συμπτώματα που μπορεί να αναπτυχθούν, καθώς η νόσος εξελίσσεται, συχνά αποδεικνύονται ασαφή και έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να αγνοηθούν ή κάποιος να τα μπερδέψει με άλλες συνθήκες. Ενα άτομο μπορεί να αισθάνεται πιο κουρασμένο απ’ ό,τι συνήθως ή να δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί. Συχνά έχει μειωμένη όρεξη και ξηρό δέρμα με φαγούρα. Οι διαταραχές του ύπνου μπορεί να περιλαμβάνουν νυχτερινές κράμπες των μυών.

Οι εξετάσεις είναι το κλειδί

Ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν υπάρχει νεφρική νόσος είναι οι εξετάσεις αίματος και ούρων. Τα άτομα με διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση και καρδιακή νόσο ή όποιοι έχουν οικογενειακό ιστορικό νεφρικής νόσου, θα πρέπει να εξετάζονται τακτικά. Οι εξετάσεις περιλαμβάνουν, επίσης, έλεγχο του αίματος για κρεατινίνη, ουρία ή πρωτεΐνη στα ούρα.

Η νεφρική νόσος είναι μια προοδευτική νόσος και μπορεί να οδηγήσει σε νεφρική ανεπάρκεια. Πρόκειται για μια απειλητική κατάσταση για τη ζωή του ανθρώπου και απαιτεί θεραπεία για να παραμείνει κάποιος εν ζωή με αιμοκάθαρση για τον καθαρισμό του αίματος ή μεταμόσχευση για την αντικατάσταση του κατεστραμμένου οργάνου. Η νεφρική νόσος προκαλεί, επίσης, βλάβες σε άλλα όργανα όπως η καρδιά. Επομένως, όσο νωρίτερα ανακαλύψει κάποιος ότι πάσχει από νεφρική νόσο και ξεκινήσει τις θεραπείες, τόσο πιο εύκολο είναι να προλάβει τις όποιες επιπλοκές.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει