Ποια είναι τα συμπτώματα της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους

Υπάρχουν κάποια πράγματα στη ζωή που επιβαρύνουν περισσότερο τους ηλικιωμένους. Η ενδεχόμενη σωματική τους αδυναμία, οι φίλοι και σύζυγοι που μπορεί να έχουν πεθάνει, η οικονομική τους κατάσταση που αλλάζει.

Συνθήκες της ζωής που δυσκολεύονται να διαχειριστούν και να φέρουν εις πέρας, στο λυκόφως της ζωής τους σε μια εποχή που παρά τις αντιξοότητες η επιθυμία για ζωή δεν μειώνεται. Και σ’ αυτό ακριβώς το κοντράστ, της επιθυμίας για ζωή από τη μια και της αδυναμίας διαχείρισης καταστάσεων από την άλλη, η κατάθλιψη είναι πολύ πιθανό να τούς χτυπήσει την πόρτα.

Υπάρχουν πολλά συμπτώματα της κατάθλιψης στους ηλικιωμένους και αυτά μπορούν να μεταβάλλονται. Μερικοί άνθρωποι γίνονται περισσότερο κυκλοθυμικοί, πιο συναισθηματικοί, ή έχουν την τάση να κλαίνε συνεχώς. Μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη κόπωση, κάτι που μπορεί να μπερδέψει τους οικείους τους, αφού η ηλικία έτσι κι αλλιώς κουράζει τον άνθρωπο κι έτσι μπορεί να νομίζουν ότι είναι κάτι φυσιολογικό και να αργήσουν να δράσουν. Μπορεί ακόμα να παρουσιάσουν έλλειψη ενδιαφέροντος για δραστηριότητες με τις οποίες ασχολούνταν πριν. Η κοινωνική απομόνωση είναι ένα συνηθισμένο φαινόμενο στους ηλικιωμένους που πάσχουν από κατάθλιψη. Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν αλλαγές στο βάρος, δυσκολία στον ύπνο, κατάχρηση οινοπνεύματος, έλλειψη αυτοεκτίμησης και αυτοκτονικές τάσεις.

Είναι επίσης σημαντικό να γίνει αντιληπτό πως η θλίψη δεν είναι πάντα η μόνη μορφή κατάθλιψης. Πολλές φορές στην κατάθλιψη ο ηλικιωμένος γίνεται περισσότερο οξύθυμος και παρουσιάζει αύξηση σωματικών συμπτωμάτων, όπως αρθρίτιδα ή συνεχείς πονοκεφάλους. Η έλλειψη ενδιαφέροντος για πράγματα που έκανε πριν τροφοδοτείται από μια συνολική αίσθηση κόπωσης που όμως δεν οφείλεται σε ιατρική αιτία. Οπως ανακαλύφθηκε πρόσφατα, ο κακός ύπνος μπορεί να είναι μια ένδειξη ότι η κατάθλιψη μπορεί να συμβεί ή είναι ήδη παρούσα. Αλλα σωματικά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν απώλεια μνήμης ή έλλειψη ικανότητας συγκέντρωσης.

Δεδομένου ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες άγχους που είναι παρόντες για τους περισσότερους ανθρώπους, όσο αυτοί γερνούν, πολλοί είναι περίεργοι να μάθουν τη διαφορά μεταξύ της πραγματικής ιατρικής κατάθλιψης και του άγχους. Σε γενικές γραμμές, οι άνθρωποι ψάχνουν για διάφορα συμπτώματα που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν κατάθλιψη στους ηλικιωμένους και όχι απλώς αντίδραση στις δύσκολες συνθήκες. Ακόμα και οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θλίψη μπορεί να είναι σε θέση να παραμείνουν συνδεδεμένοι με τη ζωή, ειδικά αφού περάσει η αρχική περίοδος του πένθους. Οταν όμως δεν μπορούν να αισθανθούν τίποτα, να απολαύσουν τίποτα και είναι συνεχώς συγκλονισμένοι από μία κατάσταση θλίψης ή από την αύξηση των δυσκολιών των σωματικών συνθηκών και όταν δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις στοργικές χειρονομίες των άλλων, αυτό μπορεί να υποδηλώνει πραγματική ύφεση και όχι μόνο αντίδραση στο στρες ή στη θλίψη.

Υπάρχουν πολλές αιτίες για την κατάθλιψη των ηλικιωμένων, συμπεριλαμβανομένης της έλλειψης ορισμένων ορμονών, όπως της θυρεοειδούς ορμόνης ή η κακή διατροφή που οδηγεί σε ανεπάρκεια βιταμινών, όπως βιταμίνης Β. Ορισμένα κοινά φάρμακα μπορεί να έχουν την κατάθλιψη ως παρενέργεια. Ατομα που υπάρχει υποψία πως έχουν κατάθλιψη ως παρενέργεια φαρμάκου, πρέπει να ενθαρρύνονται να δουν ένα γιατρό για να εξετάσει πιθανές φυσικές αιτίες ή τις παρενέργειες του φαρμάκου.

Μερικές φορές η αιτία δεν προσδιορίζεται με σαφήνεια με τη φυσική εξέταση και τις αιματολογικές εξετάσεις και οι άνθρωποι θα χρειαστούν θεραπεία με αντικαταθλιπτικά και θεραπεία. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, γιατί μερικοί άνθρωποι έχουν μια εγγενή δυσπιστία για τη χρήση φαρμάκων, που μεγαλώνει όσο αυξάνεται η ηλικία. Η θεραπεία μπορεί επίσης να αντιμετωπιστεί με καχυποψία.

Οι άνθρωποι στη ζωή ενός καταθλιπτικού ατόμου μπορεί να είναι σε θέση να βοηθήσουν ενθαρρύνοντας το άτομο να κάνει μια φυσική εξέταση, περνώντας χρόνο μαζί του και προσφέροντάς του τακτικές εξόδους. Η αντίσταση στη θεραπεία μπορεί να παραμείνει ένα τεράστιο πρόβλημα για αρκετές οικογένειες. Οταν η θεραπεία γίνει αποδεκτή, είναι συνήθως πολύ αποτελεσματική και οι άνθρωποι μπορούν να επανακτήσουν τη χαρά τους και να απολαύσουν ξανά τη ζωή τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει