Ποια είναι τα συχνότερα συμπτώματα της μετάλλαξης Omicron

Τις διαφορές της μετάλλαξης Omicron έναντι προηγούμενων παραλλαγών, αλλά και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, όσον αφορά στον χρόνο επώασης, τη διάρκεια νόσησης και τα συμπτώματα παρουσίασε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου, κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας την Πέμπτη (30/12).

Αρχικά, τα δεδομένα δείχνουν ότι ο χρόνος επώασης, δηλαδή το διάστημα μεταξύ της έκθεσης στον ιό και την εμφάνιση συμπτωμάτων είναι βραχύτερος, ενώ η νόσηση διαρκεί λιγότερο.

Διαφορές εντοπίζονται και στην κλινική εικόνα. Πιο συχνά, η Omicron εμφανίζει συμπτώματα όπως η καταρροή, ο πονοκέφαλος, η κόπωση, το φτέρνισμα και ο πονόλαιμος.

Πιο σπάνια, οι ασθενείς εμφανίζουν βήχα, υψηλό πυρετό αλλά και απώλεια γεύσης και όσφρησης.

«Να μην αψηφούνται τα συμπτώματα κοινού κρυολογήματος και να γίνεται άμεσα αυτοδιαγνωστικός ή εργαστηριακός έλεγχος», τόνισε η Βάνα Παπαευαγγέλου.

Όσον αφορά τα εμβόλια, οι πλήρως εμβολιασμένοι με το σχήμα δύο δόσεων συν την αναμνηστική προστατεύονται από τη βαριά νόσηση. Στο ίδιο πλαίσιο κάλεσε τους ανεμβολίαστους να κλείσουν το ραντεβού τους, καθώς όπως είπε, έχουν σχεδόν 100% πιθανότητα να κολλήσουν, λόγω της έντονης κινητικότητας των ημερών και της υψηλής μεταδοτικότητας της Omicron.

Αυξημένη προσοχή πρέπει να υπάρξει στις οικογενειακές επαφές μέσα στις γιορτές, ιδιαίτερα από τους νέους, ενώ συνέστησε να γίνεται έλεγχος με αντιγονικό τεστ πριν από έξοδο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει
Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.