Ποια είναι τα συμπτώματα της πέτρας στα νεφρά στις γάτες

Οι πέτρες στα νεφρά της γάτας εμφανίζονται όταν υπάρχουν αδιάλυτα μέταλλα στα υγρά απόβλητα στα ούρα ή στα νεφρά. Tα συμπτώματα περιλαμβάνουν δυσκολία στην ούρηση, παρουσία αίματος ή ούρηση σε λάθος μέρος.

Αλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν την έλλειψη όρεξης, τον εμετό, τον λήθαργο και τον πόνο. Είναι δυνατόν να μην υπάρχουν ορατά συμπτώματα μέχρι τη στιγμή που η γάτα θα δείξει πως είναι σοβαρά άρρωστη. Αν συμβεί αυτό, απαιτείται άμεση ιατρική φροντίδα με φαρμακευτική αγωγή, ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και η χειρουργική επέμβαση. Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι να προσπαθήσετε να αποτρέψετε το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά μέσω της διατροφής.

Με την πάροδο του χρόνου, μικροσκοπικά μεταλλικά σωματίδια μπορεί να δημιουργήσουν πέτρες στα νεφρά της γάτας. Μερικά από τα σωματίδια κολλούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας έναν κρύσταλλο. Τότε περισσότερα σωματίδια κολλάνε πάνω του, με αποτέλεσμα να σχηματιστεί μια μάζα που δημιουργεί την πέτρα. Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να κολλήσουν και να προκαλέσουν εμπλοκές στα νεφρά, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη. Αυτή μπορεί να είναι μια ιδιαίτερα επώδυνη αλλά και επικίνδυνη κατάσταση για τη γάτα.

Μερικά από τα πιο εμφανή σημάδια πέτρας στα νεφρά της γάτας σχετίζονται με την ούρηση. Μια γάτα με πέτρες στα νεφρά μπορεί να δείξει σημάδια πόνου και δυσφορίας κατά την ούρηση ή φαίνεται να ζορίζεται. Μπορεί να ουρήσει συχνότερα σε μικρότερες ποσότητες απ’ ό,τι συνήθως ή μπορεί να σταματήσει να πηγαίνει να ουρήσει εντελώς. Το αίμα στα ούρα είναι επίσης μια ένδειξη λίθων στα νεφρά. Μια άλλη πιθανή ένδειξη είναι πως η γάτα ουρεί έξω από το κιβώτιο των απορριμμάτων της, όπως σε έπιπλα ή στα πατώματα, ή μπορεί να εμφανιστεί διαρροή ούρων σε διάφορες χρονικές στιγμές.

Υπάρχουν διάφορα άλλα συμπτώματα που θα πρέπει οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων να γνωρίζουν ότι μπορεί να υποδεικνύουν πέτρες στα νεφρά της γάτας τους. Μια γάτα που έχει πέτρες στα νεφρά μπορεί να κάνει εμετό και να έχει απώλεια όρεξης. Μπορεί να σταματήσει να τρώει εντελώς. Ενα άλλο σημάδι είναι ότι μπορεί να εμφανίσει κατάθλιψη ή να είναι αδύναμη και να μοιάζει σα να πέφτει σε λήθαργο. Η γάτα μπορεί, επίσης, να παρουσιάσει συμπτώματα κοιλιακού πόνου.

Σε ορισμένες περιπτώσεις λίθων των νεφρών, η γάτα μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα μέχρις ότου είναι ήδη πολύ άρρωστη. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε από τα παραπάνω σημάδια θα πρέπει να πάτε τη γάτα σας στο γιατρό για να αξιολογήσει τα συμπτώματα. Η θεραπεία μπορεί να αποτελείται από φαρμακευτική αγωγή για τη διάλυση των λίθων ή χειρουργική τους αφαίρεση. Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι η καλύτερη θεραπεία είναι η πρόληψη του σχηματισμού πέτρας με μια διατροφή που θα διασφαλίζει την υγεία του ουροποιητικού συστήματος του ζώου. Η γάτα θα πρέπει, επίσης, να πίνει άφθονο νερό για να τη βοηθήσει να ξεπλύνει τα αδιάλυτα μέταλλα από τον οργανισμό της.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει