Ποια είναι τα συμπτώματα των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους;

Η αναγνώριση και ο προσδιορισμός των συμπτωμάτων των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους είναι μερικές φορές δύσκολη.

Παρόλο που τα συνηθισμένα συμπτώματα για όλες σχεδόν τις ηλικιακές ομάδες περιλαμβάνουν κάψιμο (τσούξιμο) κατά τη διάρκεια της ούρησης, συχνή ούρηση και αίσθημα ούρησης αλλά με ελάχιστη ή καθόλου επιτυχία, οι ηλικιωμένοι ασθενείς μερικές φορές έχουν λίγα ή καθόλου συμπτώματα μέχρι να είναι πιο σοβαρή η μόλυνση.

Τα συμπτώματα που αντιμετωπίζουν κατά κύριο λόγο οι ηλικιωμένοι ενήλικες περιλαμβάνουν την ακράτεια ούρων, τις αλλαγές στη συμπεριφορά και την ξαφνική ανικανότητα να κάνουν καθημερινά καθήκοντα.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους μπορεί να είναι σοβαρές. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για όσους πάσχουν από άνοια ή άλλη διαταραχή, επειδή μπορεί να μην είναι σε θέση να διακρίνουν τα συμπτώματα και να τα αναφέρουν στον γιατρό.

Παρόλο που οι λοιμώξεις του ουροποιητικού είναι συνήθως εύκολο να θεραπευτούν και δεν απειλούν τη ζωή, μπορούν να εξαπλωθούν στα νεφρά, αν δεν αντιμετωπιστούν άμεσα και θα οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές.

Ορισμένοι ηλικιωμένοι ασθενείς θα παρουσιάσουν συμπτώματα τυπικά με λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Αυτά περιλαμβάνουν τον πόνο κατά την ούρηση, την επείγουσα ανάγκη και την αδυναμία για ούρηση. Πολλές φορές όμως οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους δεν θα προκαλέσουν συμπτώματα μέχρι η κατάσταση να γίνει πιο σοβαρή.

Ενα συχνό σύμπτωμα στους ηλικιωμένους ενήλικες είναι η ξαφνική εμφάνιση ακράτειας ούρων. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονο στους άντρες, επειδή οι λοιμώξεις μπορεί να προκαλέσουν πρήξιμο του προστάτη και να μειώσουν τη ροή των ούρων.

Οταν η ουροδόχος κύστη δεν εκκενωθεί πλήρως, μικρές ποσότητες ούρων μπορούν να προκύψουν σε τυχαίες στιγμές κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Δεδομένου ότι οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους ασκούν ιδιαίτερη πίεση στο σώμα, μπορεί να οδηγήσουν σε αλλαγές συμπεριφοράς ή συμπτώματα άνοιας που δεν υπήρχαν προηγουμένως. Αυτό είναι πιο πιθανό να συμβεί σε εκείνους που ήδη πάσχουν από κάποιο είδος άνοιας, αλλά τα συμπτώματα θα επιδεινωθούν γρήγορα, από τη μία μέρα στην άλλη.

Οι λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε σοβαρές επιπλοκές, εάν δεν διαγνωστούν νωρίς. Οι μολύνσεις των νεφρών και η σήψη σχετίζονται συνήθως με σοβαρές λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Οι γιατροί και οι πάροχοι φροντίδας πρέπει να είναι επιμελείς για να διερευνήσουν τυχόν ασυνήθιστα συμπτώματα. Ο έλεγχος για λοίμωξη είναι συνήθως μη επεμβατικός και συνήθως χρειάζεται μόνο λίγα λεπτά για να ολοκληρωθεί.

Η πιο κοινή θεραπεία για τις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος στους ηλικιωμένους είναι τα αντιβιοτικά. Μπορούν να χορηγηθούν ενδοφλέβια ή από του στόματος. Οι άνδρες και μερικές φορές οι γυναίκες που έχουν πρόβλημα με την εκκένωση της ουροδόχου κύστης μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν καθετήρα για να αποστραγγίσουν τα ούρα έως ότου αρχίσει να δίνει αποτελέσματα το φάρμακο, αν και αυτό μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε δευτερογενή μόλυνση, εάν ο καθετήρας παραμείνει στη θέση του πολύ καιρό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει