Ποια είναι τα συμπτώματα του χρόνιου πεπτικού έλκους

Το πεπτικό έλκος είναι μια ανοιχτή πληγή για τα τοιχώματα του στομάχου, στην αρχή του λεπτού εντέρου, ή απλά πάνω από το στομάχι, στον οισοφάγο, τον σωλήνα που συνδέει το στομάχι με το στόμα.

Η πιο συχνή αιτία είναι η μια βακτηριακή λοίμωξη, ωστόσο η ασθένεια μπορεί επίσης να προκληθεί από αντι-φλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να προκληθεί από κάποιον όγκο.

Πόνος στο στομάχι

Το πιο κοινό σύμπτωμα ενός έλκους είναι πόνος στο στομάχι, ο οποίος μπορεί να γίνει αισθητός οπουδήποτε, ανάμεσα στον ομφαλό και το στέρνο. Αυτός ο πόνος μπορεί να είναι ήπιος ή να είναι ένα κάψιμο και τείνει να συμβαίνει όταν το στομάχι είναι άδειο, ενώ μπορεί να παρουσιάζει ιδιαίτερη έξαρση τις βραδινές ώρες. Ενας ασθενής μπορεί να εμφανίσει προσωρινή ανακούφιση όταν τρώει ή παίρνει αντιόξινα. Ο πόνος διαρκεί από λίγα λεπτά έως μερικές ώρες. Η δυσφορία έρχεται και φεύγει και μπορεί να εξαφανιστεί για λίγες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες πριν επιστρέψει.

Συμπτώματα από το πεπτικό

Άλλα συμπτώματα περιλαμβάνουν απώλεια της όρεξης και του βάρους, φούσκωμα, ρέψιμο, ναυτία και εμετό. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να ζήσουν με ένα έλκος για μεγάλο χρονικό διάστημα, επειδή τα συμπτώματά τους είναι ήπια. Αλλά ακόμα και αν τα συμπτώματα είναι ήπια, το πεπτικό έλκος μπορεί να επιδεινωθεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Συμπτώματα έκτακτης ανάγκης

Μερικά συμπτώματα του έλκους απαιτούν άμεση αντιμετώπιση. Αυτά περιλαμβάνουν αιχμηρό, αιφνίδιο και έντονο πόνο στο στομάχι και μαύρα ή αιματηρά κόπρανα, εμετό, ή αίμα μαζί με εμετό που μπορεί να φαίνονται κόκκινα ή μαύρα όπως οι κόκκοι του καφέ. Τα συμπτώματα αυτά είναι ένα σημάδι ότι το έλκος έχει αρχίσει να αιμορραγεί ή έχει βρει μια τρύπα μέσα από το τοίχωμα του στομάχου ή του εντέρου ή έχει μπλοκάρει τροφή που έχει φύγει από το στομάχι. Αυτά είναι σοβαρά προβλήματα που απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

Αναιμία

Μερικές φορές τα έλκη αιμορραγούν τόσο αργά, ώστε να μην προκαλούν εμφανή συμπτώματα μέχρι ο ασθενής να αρχίσει να πάσχει από σοβαρή αιμορραγία ή άλλη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αυτά τα αργά αιμορραγικά έλκη μπορεί να προκαλέσουν αναιμία από την απώλεια αίματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει