Ποιες είναι οι πιθανές επιπτώσεις της διάσεισης στα παιδιά

Τα περισσότερα αθλήματα που σχετίζονται με τραυματισμό στο κεφάλι είναι ήπια και επιτρέπουν την πλήρη ανάκαμψη. Ωστόσο, η διάσειση στα παιδιά μπορεί να δημιουργήσει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Οι κίνδυνοι αυτοί κυμαίνονται από τα προσωρινά κενά μνήμης μέχρι τη θανατηφόρα διόγκωση του εγκεφάλου. Επίσης, η διάσειση στα παιδιά μερικές φορές δεν διαγιγνώσκεται εγκαίρως, επειδή τα συμπτώματα μπορεί να μην παρατηρηθούν αμέσως μετά την κάκωση.

Τα τραύματα στο κεφάλι χρειάζονται χρόνο για να επουλωθούν. Το παιδί σας θα χρειαστεί χρόνο για να ξεκουραστεί, μέχρις ότου εξαφανιστούν τα συμπτώματά του που συνήθως διαρκούν αρκετές ημέρες. Το παιδί σας θα πρέπει να ξεκουραστεί τόσο σωματικά όσο και πνευματικά, δηλαδή από γνωστικές δραστηριότητες (σκέψη), καθώς αυτές μπορεί να επιδεινώσουν τα συμπτώματα.

Μετά από τραυματισμό στο κεφάλι, το παιδί σας κινδυνεύει από άλλες επιπλοκές, αν επιστρέψει σε αθλητικές και άλλες δραστηριότητες πριν η διάσειση επουλωθεί πλήρως. Ενα άλλο χτύπημα στο κεφάλι, ενώ η αρχική διάσειση βρίσκεται σε διαδικασία επούλωσης, μπορεί περιστασιακά να οδηγήσει σε θανατηφόρο διόγκωση του εγκεφάλου – μια κατάσταση γνωστή ως «σύνδρομο δεύτερης σύγκρουσης».

Επίσης, αν το παιδί έχει περάσει μια διάσειση είναι σε κίνδυνο να αναπτύξει το «σύνδρομο μεταδιάσεισης» που χαρακτηρίζεται από επίμονα συμπτώματα διάσεισης, όπως πονοκεφάλους, ζάλη, ευερεθιστότητα και δυσκολία σε γνωστικές δεξιότητες, όπως η μνήμη και η προσοχή.

Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να μπερδέψουν το παιδί όπως επίσης και την οικογένεια και τους δασκάλους του, αν δεν έχει γίνει αντιληπτό ότι έχει υποστεί διάσειση. Οι ερευνητές συνεχίζουν να μελετούν άλλες πιθανές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της διάσεισης. Οταν ένα παιδί έχει υποστεί την πρώτη του διάσειση, τότε βρίσκεται σε υψηλότερο κίνδυνο να υποστεί και μια άλλη. Οι επιπτώσεις των πολλαπλών διασείσεων στο πέρασμα του χρόνου, μπορεί να λειτουργούν αθροιστικά.

Για να προστατεύσετε το παιδί σας από τραυματισμούς στο κεφάλι, να επιμείνετε στην κατάλληλη και σωστή τοποθέτηση προστατευτικού εξοπλισμού, όπως ένα κράνος, κατά τη διάρκεια αθλητικών και άλλων δραστηριοτήτων. Ωστόσο, τα κράνη και τα προστατευτικά στόματος δεν προστατεύουν ενάντια σε όλες τις διασείσεις. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας γνωρίζει ότι ακόμη και ένα ήπιο χτύπημα στο κεφάλι μπορεί να προκαλέσει διάσειση και πως η εγκεφαλική διάσειση δεν συνεπάγεται πάντα μια απώλεια της συνείδησης. Δώστε του να καταλάβει πως αν συμβεί κάποιο χτύπημα στο κεφάλι του θα πρέπει να το αναφέρει σε εσάς ή στους δασκάλους του, ακόμα κι αν το ίδιο αισθάνεται καλά.

Τα σημάδια και συμπτώματα μιας διάσεισης μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Πονοκέφαλο ή αίσθημα «πίεση» στο κεφάλι

* Ναυτία ή εμετό

* Προβλήματα ισορροπίας ή ζάλη

* Διπλή ή θολή όραση

* Ευαισθησία στο φως ή στον θόρυβο

* Αίσθηση υποτονική, σαν μέθη ή ζάλη

* Δυσκολία στην προσοχή

* Προβλήματα μνήμης

* Σύγχυση

* Μούδιασμα ή μυρμήγκιασμα

* Προβλήματα ύπνου

* Αλλαγές στη διάθεση

Αν νομίζετε ότι το παιδί σας έχει υποστεί διάσειση, ζητήστε αμέσως ιατρική βοήθεια. Ο γιατρός του παιδιού σας θα καθορίσει πόσο σοβαρή είναι η διάσειση και πότε είναι ασφαλές για το παιδί σας να επιστρέψει στο σπορ, το σχολείο ή άλλες δραστηριότητες.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει