Ποιες είναι οι καλύτερες ασκήσεις για ηλικιωμένους

Οι περισσότεροι ηλικιωμένοι έχουν ανάγκη από τακτική άσκηση για να μειώσουν τον πόνο της αρθρίτιδας, να παραμείνουν ανεξάρτητοι, αλλά και για να προλάβουν ασθένειες όπως ο διαβήτης και οι καρδιοπάθειες.

Τα σώματα των ηλικιωμένων συχνότατα είναι επιρρεπή σε τραυματισμούς, πολύ περισσότερο απ’ ό,τι αυτά των νεότερων, αλλά παρόλα αυτά ποτέ δεν είναι αργά για να ενσωματώσουν στο πρόγραμμά τους ασκήσεις γυμναστικής που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν την υγεία τους. Οι καλύτερες ασκήσεις για τους ηλικιωμένους περιλαμβάνουν δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με την αντοχή, τις ασκήσεις ενδυνάμωσης, τις διατάσεις και τις ασκήσεις ισορροπίας.

Οι ασκήσεις αντοχής τούς βοηθούν να οικοδομήσουν την αντοχή, καθώς και να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς τους και την κυκλοφορία του αίματος. Ορισμένες απ’ αυτές τις δραστηριότητες είναι το περπάτημα, το ποδήλατο και το κολύμπι. Πολλοί ηλικιωμένοι άνθρωποι προτιμούν χαμηλής έντασης ασκήσεις, όπως αεροβική στο νερό, καθώς το νερό παρέχει αντίσταση χωρίς τον κίνδυνο τραυματισμού ή πτώσης. Το κλειδί είναι να αυξήσουν τον ρυθμό της καρδιάς και την αναπνοή τους για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Μερικοί άνθρωποι μπορούν να το επιτύχουν αυτό μέσω του νοικοκυριού, όπως το σκούπισμα με την ηλεκτρική σκούπα, την κηπουρική, ή το μάζεμα των φύλλων στον κήπο με την τσουγκράνα.

Οι περισσότεροι άνθρωποι χάνουν μυϊκή μάζα και μυϊκό τόνο, καθώς γερνούν και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης για τους ηλικιωμένους θα μπορούσαν να αποτρέψουν ή να καθυστερήσουν αυτή την κατάσταση. Η διατήρηση και η οικοδόμηση των μυών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αύξηση του μεταβολισμού του ατόμου, αποτρέποντας την υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους και τα προβλήματα σακχάρου στο αίμα. Ορισμένες ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης μπορούν να γίνουν από καθιστή θέση χρησιμοποιώντας ελαφρά βάρη χεριών. Υπάρχουν αρκετά βίντεο με ασκήσεις για ηλικιωμένους που εστιάζουν στην ενίσχυση αυτών των μεθόδων.

Οι ασκήσεις stretching για ηλικιωμένους είναι σημαντικές, επειδή κρατούν το σώμα ευέλικτο και εύκαμπτο. Μπορούν, επίσης, να κάνουν την κίνηση πιο εύκολη και να επιτρέψουν σε ένα άτομο τρίτης ηλικίας να αυτοεξυπηρετείται και να ζήσει μια ανεξάρτητη, δραστήρια ζωή. Οι ασκήσεις stretching πρέπει να γίνονται πριν από τα άλλα είδη ασκήσεων για την πρόληψη διαστρεμμάτων και πτώσεων. Μερικοί ηλικιωμένοι κάνουν γιόγκα για το συγκεκριμένο είδος άσκησης.

Επίσης, πολλοί ηλικιωμένοι έχουν πρόβλημα ισορροπίας και αυτός είναι και ο λόγος που οι πτώσεις τους είναι τόσο συχνές. Και βέβαια είναι γνωστό πόσο επικίνδυνες είναι οι πτώσεις στους ηλικιωμένους, καθώς είναι οι κύριες αιτίες σπασμένων γοφών και άλλων καταγμάτων. Ενας τρόπος για να αποτρέψετε αυτά τα είδη τραυματισμών είναι μέσω ασκήσεων εξισορρόπησης. Αυτό το είδος πρακτικής βασίζεται κυρίως στους μύες των ποδιών και τους μύες του κορμού που ταλαιπωρούνται ιδιαίτερα όσο οι άνθρωποι μεγαλώνουν. Ενα παράδειγμα άσκησης εξισορρόπησης είναι το σήκωμα του ποδιού προς την μία πλευρά, ενώ ταυτόχρονα ο ηλικιωμένος χρησιμοποιεί ένα τραπέζι ή μια καρέκλα για να ισορροπεί.

Υπάρχουν πολλά οφέλη από τις ασκήσεις για τους ηλικιωμένους. Πολλοί ηλικιωμένοι αναφέρουν πως όταν αρχίσουν να γυμνάζονται έχουν καλύτερη ποιότητα ύπνου και απώλεια βάρους. Αλλοι απολαμβάνουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, στα μαθήματα γυμναστικής σε ομάδες. Οι ασκήσεις μπορούν να αποτρέψουν την νόσο του Αλτσχάιμερ, την άνοια και την κατάθλιψη, γιατί απελευθερώνουν ενδορφίνες και μπορούν να βελτιώσουν την λειτουργικότητα του εγκεφάλου. Μερικοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η άσκηση εμποδίζει τη φθορά του χρόνου, καθώς επίσης ότι χτίζει ανοσία σε κοινούς ιούς και λοιμώξεις.

Πριν ξεκινήσετε μια θεραπευτική αγωγή με ασκήσεις για ηλικιωμένους θα πρέπει να γίνει μια επίσκεψη στο γιατρό και ένα πλήρες τσεκ απ για να εξασφαλιστεί πως η άσκηση δεν θα δημιουργήσει κίνδυνο για την υγεία. Ολα τα είδη των ασκήσεων θα πρέπει να ξεκινήσουν σιγά-σιγά και σταδιακά να αυξηθεί ο ρυθμός, αφού πρώτα έχει αποκτηθεί αντοχή. Το ζέσταμα δεν θα πρέπει να αγνοηθεί, όπως επίσης θα πρέπει να βεβαιωθείτε πως ο ηλικιωμένος είναι καλά ενυδατωμένος και πως θα παραμείνει ενυδατωμένος κατά τη διάρκεια της προπόνησης και μετά απ’ αυτήν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει