Ποιες είναι οι παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου

Στις πιθανές παρενέργειες της τρίτης δόσης του εμβολίου του κοροναϊού αναφέρθηκε η πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών η Μαρία Θεοδωρίδου.

Την Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου πρόκειται να ανοίξει η πλατφόρμα για τα ραντεβού της τρίτης δόσης του εμβολίου και η Μαρία Θεοδωρίδου έδωσε τις διευκρινίσεις, τόσο για το σκεύασμα με το οποίο θα γίνει ο εμβολιασμός, όσο και για τις παρενέργειες που μπορεί να προκαλέσει η τρίτη δόση.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε, το εμβόλιο της Pfizer θα είναι εκείνο που θα χορηγείται στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα άτομα που είχαν κάνει mRNA εμβόλια θα λάβουν το mRNA εμβόλιο της Pfizer, ενώ mRNA εμβόλιο θα κάνουν και όσοι εμβολιάστηκαν με AstraZeneca.

Όσοι είχαν νοσήσει και στη συνέχεια είχαν εμβολιαστεί θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένοι και δεν χρειάζονται την τρίτη δόση.

Για όσους είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson, τόνισε ότι «είμαστε σε αναμονή των συστάσεων, ωστόσο υπάρχει ισχυρή πιθανότητα να κάνουν το ίδιο ή να προχωρήσουν με mRNA εμβόλιο».

Οι παρενέργειες της τρίτης δόσης

Αναφερόμενη στις τυχόν παρενέργειες της τρίτης δόσης είπε: «Συνήθως είναι οι απλές και γνώριμες, όπως ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού», είπε,  προσθέτοντας πως «γενικότερα χαρακτηρίζονται ηπιότερες οι ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται στην τρίτη δόση του εμβολίου από ότι αυτές που εμφανίστηκαν στην πρώτη και στη δεύτερη δόση».

Ωστόσο σύμφωνα με την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, εξαίρεση, αποτελεί μία ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι συχνότερη στην τρίτη δόση και εμφανίζεται στο 5,2% και αφορά τη διόγκωση του μασχαλιαίου αδένα στο χέρι, στο οποίο έχει πραγματοποιηθεί η τρίτη δόση του εμβολίου.

Οι φόβοι για τις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας

Αναφερόμενη στους φόβους που υπάρχουν για τον εμβολιασμό σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδί με φυσιολογικό τρόπο ή με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, η κ. Θεοδωρίδου είπε ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας ούτε κατά τη διάρκεια της προσπάθειας αυτής, ούτε κατά τη διάρκεια της κύησης ούτε κατά την γαλουχία.

Ήδη, όπως είπε, πάνω από 160.000 γυναίκες στη φάση αυτή, έχουν μελετηθεί και φαίνεται το mRNA εμβόλιο σε καμία περίπτωση δεν περνάει στο έμβρυο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ούτε μετά στο βρέφος, μέσα από το μητρικό γάλα. Αντίθετα φαίνεται ότι το παιδί παίρνει τα αντισώματα που έχει αποκτήσει η μητέρα από το εμβόλιο, είτε βρίσκεται στην κοιλιά της δηλαδή είναι έμβρυο είτε ως βρέφος όταν θηλάζει.

Επίσης, τόνισε ότι τα εμβόλια δεν επηρεάζουν την γονιμότητα των παιδιών στο μέλλον και οι φόβοι κάποιον γονέων για βλάβες όσον αφορά την γονιμότητα ή την στειρότητα δεν ευσταθούν μετά την ενηλικίωση των παιδιών που σήμερα θα εμβολιαστούν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει