Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της χρόνιας δύσπνοιας

Η ανεξήγητη δύσπνοια μπορεί να αποτελεί ένδειξη υποκείμενης καρδιακής ή αναπνευστικής νόσου. Είναι κάτι που μπορεί να εξηγηθεί αν κάποιος τρέξει 10 χιλιόμετρα αλλά όχι αν περπατήσει 15 μέτρα.

Η δύσπνοια που επέρχεται ενώ έχετε καταβάλλει ελάχιστη προσπάθεια, θα μπορούσε να είναι ένα σημάδι ότι πρέπει να αυξήσετε την καθημερινή σωματική σας δραστηριότητα, προκειμένου να ενισχύσετε την καρδιά σας.

Το να αισθάνεται κανείς δυσκολία στην αναπνοή και σφίξιμο στο στήθος μετά από ελάχιστη δυνατή προσπάθεια, κάθε άλλο παρά φαντάζει φυσιολογικό.

Υπερβολικό σωματικό βάρος

Αν κάποιος έχει υπερβολικό βάρος μπορεί να υποφέρει από δύσπνοια που θα επιδεινωθεί αν αφεθεί χωρίς θεραπεία. Η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι αλλεργίες και ασθένειες των πνευμόνων, της καρδιάς και του αίματος θα επιδεινώσουν την κατάσταση αν κάποιος δεν έχει καλή φυσική κατάσταση και διαθέτει υπερβολικό βάρος. Αυτή η δυσφορία σταδιακά θα χειροτερέψει επειδή ένα τέτοιο άτομο θα τείνει να κάνει ακόμα πιο καθιστική ζωή, προκειμένου να αποφύγει την ταλαιπωρία που υφίσταται με τη δύσπνοια που προκύπτει όταν καταβάλλει έστω και μικρή προσπάθεια.

Καρδιακά νοσήματα

Η καρδιακή νόσος είναι συχνά μια αιτία χρόνιας δύσπνοιας, καθώς η καρδιά προσπαθεί να αντλήσει αίμα για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του σώματος σε οξυγόνο (ως γνωστόν το οξυγόνο μεταφέρεται στο σώμα μέσω του αίματος). Το πνευμονικό οίδημα είναι μια πάθηση που επηρεάζει την καρδιά και τους πνεύμονες, καθώς συσσωρεύεται υγρό στους ιστούς των πνευμόνων και προκαλεί χρόνια δύσπνοια, γιατί η κατάσταση επιδεινώνεται σταδιακά. Διάφοροι τύποι καρδιακών παθήσεων μπορούν να βελτιωθούν με υγιεινή διατροφή, καθημερινή άσκηση, συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων και φάρμακα, έτσι ώστε η καρδιά να είναι σε θέση να ανταποκριθεί ευκολότερα στη ζήτηση του οξυγόνου από το σώμα και να μειωθεί το αίσθημα της δύσπνοιας.

Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Το εμφύσημα, η χρόνια βρογχίτιδα και το άσθμα ενίοτε, όλα συστατικά της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας, θα προκαλέσουν χρόνια δύσπνοια σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Οι επαναλαμβανόμενες λοιμώξεις των πνευμόνων μπορεί να τους προκαλέσουν ακόμα μεγαλύτερη βλάβη, αφήνοντάς τους περισσότερο ευάλωτους στην ατμοσφαιρική ρύπανση, τις αναθυμιάσεις, τη σκόνη ή το κάπνισμα, επιδεινώνοντας το ήδη επιβαρυμένο αναπνευστικό σύστημα.

Χρόνια βρογχίτιδα

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι μια ανηλεής επίθεση στον ήδη φλεγμονώδη ιστό των πνευμόνων και των αεραγωγών, προκαλώντας μόνιμη, μη αναστρέψιμη βλάβη στο βλεννογόνο των βρόγχων. Αυτή η βλάβη εμποδίζει τον αέρα να κινηθεί μέσα και έξω από τον αεραγωγό, προκαλώντας χρόνια δύσπνοια. Η αυξημένη παραγωγή βλέννας προκαλεί βήχα στο άτομο, επιδεινώνοντας περαιτέρω τη δυσκολία στην αναπνοή του. Υπό αυτές τις συνθήκες, ο ασθενής αισθάνεται δυσκολία στην αναπνοή καθώς αναγκάζεται να αναπνέει μέσα από τη βλέννα και τη φλεγμονή.

Kάπνισμα

Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, ιδιαίτερα αν ένα άτομο έχει ήδη υποκείμενη πνευμονική νόσο, όπως η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, χειροτερεύει ακόμα περισσότερο την δύσπνοια. Η φλεγμονή των ιστών του πνεύμονα που προκαλείται από την εισπνοή ερεθιστικών ουσιών, προκαλεί χρόνια δύσπνοια. Υπάρχουν πολλές διαθέσιμες θεραπείες για να βοηθήσουν τους καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα ή έστω να μειώσουν την εξάρτησή τους απ’ αυτό.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει