Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες ναυτίας και εμετού

Υπάρχουν πολλές καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν ναυτία και εμετό σε ένα άτομο, αλλά οι γαστρεντερικές ασθένειες συγκαταλέγονται στις πιο συχνές.

Η πρωινή αδιαθεσία και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορούν επίσης να προκαλέσουν αυτά τα συμπτώματα. Μερικές φορές και τα φάρμακα, συνταγογραφούμενα ή μη, μπορούν να προκαλέσουν αδιαθεσία, ναυτία και τάση προς εμετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις η ναυτία και η τάση προς εμετό μπορεί να είναι μία γνωστή παρενέργεια του φαρμάκου, άλλες φορές μπορεί να οφείλεται στην προσωπική ευαισθησία του ατόμου στα συστατικά του φαρμάκου.

Η πιο συνηθισμένη αιτία ναυτίας και εμετού είναι ωστόσο κάποια γαστρεντερική διαταραχή. Για παράδειγμα, ένα άτομο μπορεί να κολλήσει ιό από κάποιο άλλο άτομο ή να καταναλώσει βακτηρίδια που έχουν μολύνει ακατάλληλα παρασκευασμένα τρόφιμα.

Επιπλέον, οι άνθρωποι συχνά αναπτύσσουν γαστρεντερικές ασθένειες επειδή δεν τηρούν τους κανόνες υγιεινής σε ό,τι αφορά το καλό πλύσιμο των χεριών τους. Σε μια τέτοια περίπτωση, ένα άτομο μπορεί να ακουμπήσει τυχαία περιττώματα και κάποια στιγμή να φέρει το χέρι του στο στόμα. Αυτό μπορεί επίσης να συμβεί αν το φαγητό του έχει προετοιμαστεί ή σερβιριστεί από κάποιο άλλο άτομο, που δεν πλένει καλά τα χέρια του.

Οταν μια γυναίκα είναι έγκυος, οι ορμονικές αλλαγές, η ευαισθησία στις οσμές και το γεγονός ότι έχει πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα, μπορεί να της προκαλέσουν πρωινή αδιαθεσία. Η πρωινή αδιαθεσία συχνά συμβαίνει χωρίς λόγο και επίσης παρόλο που συνήθως συμβαίνει το πρωί, δεν αποκλείεται να συμβεί και οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Μια έγκυος γυναίκα μπορεί να αισθανθεί ναυτία και να κάνει εμετό το απόγευμα, το απόγευμα και τη νύχτα. Ωστόσο, αυτά τα συμπτώματα τείνουν να είναι πιο συνηθισμένα το πρωί.

Η κατανάλωση υπερβολικού αλκοόλ είναι μια άλλη συχνή αιτία ναυτίας και εμετού. Συχνά, οι άνθρωποι υπερεκτιμούν τον αριθμό των αλκοολούχων ποτών που μπορούν να καταναλώσουν χωρίς να αρρωστήσουν. Οταν κάποιος πίνει σε σημείο υπερβολής, μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ναυτία και τα νεύρα που ελέγχουν τις αντανακλαστικές συσπάσεις των μυών σταματούν να λειτουργούν σωστά. Αυτό είναι πιθανό να του προκαλέσει εμετό, και σ’ αυτή την περίπτωση ο εμετός θα του κάνει καλό, γιατί θα του επιτρέψει να ξεφορτωθεί το υπερβολικό αλκοόλ που έχει καταναλώσει. Οταν το σώμα δεν μπορεί να απαλλαγεί από το υπερβολικό αλκοόλ με αυτό τον τρόπο ή όταν ο εμετός δεν το βοηθήσει να ξεφορτωθεί αρκετό αλκοόλ, τότε υπάρχει φόβος το άτομο να πάθει δηλητηρίαση από το οινόπνευμα.

Πολλά φάρμακα μπορούν επίσης να προκαλέσουν ναυτία στο στομάχι και αρκετά αντιβιοτικά είναι ιδιαίτερα γνωστά για το συγκεκριμένο σύμπτωμα. Μερικές φορές, ωστόσο, ένα άτομο μπορεί να είναι ευαίσθητο σε ένα φάρμακο, ακόμα και αν το φάρμακο αυτό υπό κανονικές συνθήκες δεν προκαλεί ανακάτεμα στο στομάχι. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το φαγητό πριν από τη λήψη φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη αυτού του προβλήματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει