Αιτίες πόνου στο γυναικείο στήθος

Πολλές είναι οι συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν πόνο στην περιοχή του γυναικείου στήθους. Ο πόνος μπορεί να προκληθεί είτε στις δομές του μαστού είτε σε κάποια δομή που βρίσκεται έξω από το μαστό.

Τα προβλήματα στο θωρακικό τοίχωμα, συχνά μπορούν να «μιμηθούν» τον πόνο στο στήθος. Οι περισσότερες αιτίες του πόνου στην περιοχή του μαστού είναι καλοήθεις, αν και ορισμένοι τύποι πόνου στην περιοχή του στήθους μπορεί να υποδεικνύουν μια σοβαρή υποκείμενη κατάσταση που θα απαιτήσει ιατρική φροντίδα.

Μαστίτιδα

Η μαστίτιδα μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή του στήθους. Πρόκειται για μια μόλυνση των ιστών του μαστού. Μία από πιο συχνές αιτίες της λοίμωξης του μαστού είναι η εισβολή στο μαστό βακτηρίων του χρυσίζοντα σταφυλόκοκκου (Staphylococcus aureus). Τα βακτήρια εισέρχονται στο στήθος μέσα από ένα άνοιγμα ή μια ρωγμή στο δέρμα γύρω από τη θηλή. Η λοίμωξη εκδηλώνεται συνήθως σε λιπώδη ιστό του στήθους, προκαλώντας πρήξιμο που σπρώχνει τους γαλακτοφόρους πόρους. Η συμπίεση των γαλακτοφόρων πόρων προκαλεί πόνο, μαζί με ογκίδια στο στήθος που έχει μολυνθεί. Οι γυναίκες που θηλάζουν επηρεάζονται πιο συχνά από μαστίτιδα. Μια γυναίκα που δεν θηλάζει και αναπτύσσει μαστίτιδα, θα πρέπει να επισκεφτεί τον γιατρό της, καθώς θα πρέπει να αποκλείσει την πιθανότητα να πρόκειται για ένα σπάνιο είδος καρκίνου του μαστού. Τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με τη μαστίτιδα, περιλαμβάνουν την διεύρυνση του ενός μαστού, τον πόνο στο στήθος, τον πυρετό, τη φαγούρα, την έκκριση υγρού από τη θηλή, το πρήξιμο, την ερυθρότητα και την ευαισθησία στον πληγέντα ιστό του μαστού.

Πλευροχονδρίτιδα

Η πλευροχονδρίτιδα είναι μία ακόμα κατάσταση που μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή του στήθους. Πλευροχονδρίτιδα ονομάζεται ο πόνος στο θωρακικό τοίχωμα και είναι μια φλεγμονή του χόνδρου που ενώνει ένα πλευρό με το στέρνο. Το καθοριστικό χαρακτηριστικό της πλευροχονδρίτιδας είναι ο πόνος στη μία πλευρά της θωρακικής κοιλότητας. Σε ορισμένες περιπτώσεις αυτός ο πόνος μπορεί να μιμηθεί τον πόνο μιας καρδιακής προσβολής. Τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με την πλευροχονδρίτιδα, περιλαμβάνουν οξύ πόνο στην πληγείσα περιοχή, πόνο στο στήθος όταν παίρνει κανείς βαθιά αναπνοή και βήχα ή δυσκολία στην αναπνοή. Αν και η ακριβής αιτία της πλευροχονδρίτιδας είναι άγνωστη, η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από απευθείας χτύπημα στο στήθος, από σωματική καταπόνηση, όπως ανύψωση ενός αντικειμένου που είναι ιδιαίτερα βαρύ, μία λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, από ινομυαλγία ή από πόνο που υπάρχει σε άλλα μέρη του σώματος και αντανακλά στη συγκεκριμένη περιοχή.

Καρκίνος του μαστού

Ο καρκίνος του μαστού μπορεί να προκαλέσει πόνο στην περιοχή του στήθους. Συνήθως εκδηλώνεται στους αγωγούς – σωλήνες που μεταφέρουν το γάλα στις θηλές ή στους αδένες που παράγουν το γάλα. Αν και ο καρκίνος του μαστού είναι μια κατεξοχήν γυναικεία ασθένεια, η κατάσταση μπορεί να επηρεάσει τους άνδρες, παρόλο που πρόκειται για μια σπάνια κατάσταση. Τα πιο συχνά συμπτώματα που σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού περιλαμβάνουν μαστωδυνία ή πόνος στο στήθος, πάχυνση μέσα ή γύρω από την περιοχή του στήθους, μεταβολές στο μέγεθος του στήθους ή το σχήμα του, πτύχωση του δέρματος που βρίσκεται πάνω από το μαστό. Μπορεί επίσης να ρουφηχτεί η θηλή στο εσωτερικό του στήθους, ή το δέρμα που υπάρχει πάνω από το μαστό ή τη θηλή να γίνει φολιδωτό και να φαίνεται ερεθισμένο. Ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του μαστού, περιλαμβάνουν την προχωρημένη ηλικία, το ατομικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, την έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, την παχυσαρκία, καθώς και το να μην έχει γεννήσει η γυναίκα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει