Ποιος ήταν ο Oλλανδός ερευνητής/ακτιβιστής για το AIDS που σκοτώθηκε στην καταστροφή της πτήσης MH17

Ο κορυφαίος ερευνητής του AIDS, δρ Joep Lange, που ήταν μεταξύ των θυμάτων τoυ μαλαισιανού αεροσκάφους που κατερρίφθη στην Ουκρανία, είχε καταφέρει να μετατρέψει τους επιστήμονες σε δικηγόρους, ακόμα και σε ακτιβιστές.

Ο 59χρονος Ολλανδός επιστήμονας υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ερευνητές στη μάχη κατά του AIDS και ήταν μαζί με πέντε ακόμα επιστήμονες μεταξύ των 298 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους όταν καταρρίφθηκε η πτήση ΜΗ17 πάνω από την Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη.

Ο Lange ταξίδευε προς τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου διεξάγεται μια μεγάλη διεθνής διάσκεψη για το AIDS, η International AIDS Society. Το συνέδριο άνοιξε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Lange και των άλλων πέντε επιστημόνων που βρίσκονταν στη μοιραία πτήση.

Ο Lange, που υπήρξε επικεφαλής της International AIDS Society, την περίοδο 2002-2004, βοήθησε να οδηγηθεί η έρευνα για τον HIV/AIDS σε μια σταδιακή  μετάβαση σ’ αυτό που πραγματικά απαιτούσε για να αντιμετωπιστεί ως πανδημία που έχει στοιχίσει τις ζωές 25 εκατομμυρίων ανθρώπων μέχρι τώρα και έχει μολύνει άλλα 35 εκατομμύρια άτομα παγκοσμίως.

«Ο Joep ήταν η επιτομή της οξυδέρκειας στον τομέα της έρευνας», είπε ο δρ Anthony Fauci, επικεφαλής του αμερικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νοσημάτων, που είναι και ο ίδιος ένας από τους ηγέτες στην έρευνα για το AIDS.

«Αν δεν έκανε τίποτα άλλο, πέρα από την επιστήμη του, αυτό θα αρκούσε για να είναι ένας εξαιρετικός ερευνητής. Αλλά έκανε πολύ περισσότερα. Ανέπτυξε μια πολύ ισχυρή στάση στα κοινωνικά ζητήματα και υπήρξε ακτιβιστής. Ηταν ένας από τους επιστήμονες/ακτιβιστές. Το γεγονός ότι ήταν ένας επιστήμονας, δεν μειώνει τον αντίκτυπό του στον τομέα του ακτιβισμού», πρόσθεσε.

Η συνάντηση για το AIDS της οποίας ο Lange υπήρξε επικεφαλής, είναι ένα μοναδικό θορυβώδες μείγμα που συγκεντρώνει γιατρούς, ακτιβιστές, ηθοποιούς, καλλιτέχνες και μουσικούς. Ερευνητές και ευρήματα μελετών για νέα φάρμακα και εμβόλια στέκονται δίπλα σε θεατρικές παραστάσεις, όπου τα προφυλακτικά διανέμονται σαν καραμέλες.

Οταν ο ιός της ανθρώπινης ανοσοποιητικής ανεπάρκειας που προκαλεί το ΑΙDS εντοπίστηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του 1980, δεν υπήρχε φάρμακο που θα μπορούσε να τον αντιμετωπίσει. Τελικά οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν φάρμακα που προσβάλλουν τον ιό σε διάφορα σημεία του αναπαραγωγικού του κύκλου, στη διάρκεια του οποίου επιτίθεται στο ανοσοποιητικό σύστημα, δημιουργώντας μέσα στον οργανισμό «ιογενή εργοστάσια».

Ο Lange ήταν μεταξύ εκείνων που είδαν πως χρειαζόταν ένας συνδυασμός από τουλάχιστον τρία φάρμακα σε μια προσέγγιση που ονομάζεται τριπλή θεραπεία, για να ελεγχθεί ο ιός στους ασθενείς και πίεσε σκληρά από τον θεσμικό του ρόλο τα συστήματα υγείας και τις διεθνείς οργανώσεις αρωγής για να γίνει αυτή η τριπλή θεραπεία πρότυπο για την αντιμετώπιση του ιού.

Η συνδυασμένη αυτή θεραπεία έχει μετατρέψει την λοίμωξη HIV σε μια διαχειρίσιμη  πλέον ασθένεια. Επίσης, βοήθησε στην επιβράδυνση της εξάπλωσης, καθιστώντας λιγότερο πιθανό να μολύνουν οι ασθενείς τους ανθρώπους γύρω τους.

Ο Lagne και οι άλλοι συνειδητοποίησαν ότι η σκληρή έρευνά τους δεν θα είχε αποτέλεσμα αν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη τα φάρμακα δεν έχουν πρόσβαση σ’ αυτά. Βοήθησε στην δημιουργία ενός ιδρύματος, του PharmAccess, που πιέζει τις κυβερνήσεις για να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να φτάσουν τα φάρμακα στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου βρίσκονται οι περισσότερες περιπτώσεις του ιού HIV.

«Γροθιά στο στομάχι ο θάνατός του»

Ο Lange βοήθησε επίσης ώστε μία από τις μελέτες να οδηγήσει στη χορήγηση φαρμάκων σε νεογέννητα βρέφη που προέρχονταν από οροθετικές μητέρες, συμβάλλοντας στην προστασία τους από τη μόλυνση, μια προσέγγιση που επίσης σήμερα αποτελεί πρότυπο για κάθε περίπτωση οροθετικής εγκύου.

Ο Fauci που άκουσε για την κατάρριψη του αεροσκάφους καθ’ οδόν για το αεροδρόμιο, όπου πήγαινε για να ταξιδέψει κι αυτός στη Μελβούρνη, είπε πως η είδηση του θανάτου του συναδέλφου του ήταν μια «πραγματική γροθιά στο στομάχι».

«Ο Lange δεν ήταν απλά σεβαστός στην ιατρική κοινότητα. Ηταν και πολύ αρεστός σε όλους. Ηταν ένας πραγματικός ηγέτης».

Στο μοιραίο αεροσκάφος εκτός του Lange, επέβαιναν επίσης ο Pim de Kuijer, μέλος του οργανισμού AIDS Fonds / STOP AIDS NOW, η Lucie van Mens, διευθύντρια στήριξης στην Εταιρία Γυνακείας Υγείας (Female Health Company) που κατασκευάζει γυναικεία προφυλακτικά, η Martine de Schutter, διευθύντρια του προγράμματος Aids Fonds / STOP AIDS NOW και η Jacqueline van Tongeren του Ινστιτούτου για την Παγκόσμια Υγεία και την Ανάπτυξη, που ήταν η σύντροφος του Lange.

Σκοτώθηκε επίσης, ο Glenn Thomas, πρώην δημοσιογράφος του BBC, που ήταν εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και μετέβαινε στη Μελβούρνη για να χειριστεί θέματα μέσων μαζικής ενημέρωσης του συνεδρίου.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει