Πολλά επιβραδυντικά φλόγας μπορεί να είναι τοξικά για τα παιδιά

Η έκθεση σε επιβραδυντικά φλόγας το χρονικό διάστημα που το παιδί βρίσκεται μέσα στη μήτρα της μητέρας του, σχετίζεται με την υπερκινητικότητα και την χαμηλή νοημοσύνη που μπορεί να αναπτύξει στο μέλλον όπως δείχνει μια νέα έρευνα.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις επιδράσεις των πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρων που χρησιμοποιούνται εδώ και δεκαετίες ως επιβραδυντικά πυρκαγιάς, σε κοινά προϊόντα όπως είναι τα χαλιά, τα καροτσάκια των μωρών και τα ηλεκτρονικά.

«Σε μελέτες που κάναμε σε ζώα, διαπιστώσαμε ότι οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες μπορούν να διαταράξουν τις ορμόνες του θυρεοειδούς και να δημιουργήσουν υπερκινητικότητα και μαθησιακά προβλήματα στα παιδιά. Η μελέτη μας έρχεται να προστεθεί σε άλλες, ανάλογες μελέτες, που έχουν γίνει  σε ανθρώπους για να τονίσει την ανάγκη να μειωθεί η έκθεση σε πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες στις έγκυες γυναίκες, λέει η συγγραφέας της μελέτης Δρ Εϊμιν Τσεν, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα της περιβαλλοντικής υγείας στο Πανεπιστήμιο του Σινσινάτι.

Οι ερευνητές εξέτασαν τα επίπεδα των πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρων σε δείγματα που πήραν από 309 έγκυες γυναίκες και στη συνέχεια παρακολούθησαν τη νοημοσύνη και την συμπεριφορά των παιδιών τους κάθε χρόνο μέχρι την ηλικία των 5 ετών.

Βρήκαν πως εκείνα που εκτέθηκαν σε πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες το χρονικό διάστημα που βρίσκονταν στη μήτρα, παρουσίασαν υπερκινητικότητα στις ηλικίες 2 έως 5 ετών, ενώ είχαν χαμηλότερη νοημοσύνη από παιδιά της ηλικίας τους, όταν έγιναν πέντε χρόνων. Μια δεκαπλάσια αύξηση στην έκθεση πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρων στη διάρκεια της εγκυμοσύνης σχετίστηκε με έλλειμμα περίπου τεσσάρων βαθμών IQ σε παιδιά ηλικίας πέντε ετών.

Η μελέτη παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Παιδιατρικής Ακαδημαϊκής Κοινότητας στην Ουάσινγκτον.

Οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες έχουν αποσυρθεί από την αγορά, ωστόσο είναι παρόντες σε καταναλωτικά προϊόντα που έχουν αγοραστεί πριν από αρκετά χρόνια και εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται. Παραμένουν στον ανθρώπινο ιστό για μεγάλο χρονικό διάστημα και μια έγκυος γυναίκα μπορεί να τους μεταφέρει στο έμβρυο.

«Επειδή οι πολυβρωμοδιφαινυλαιθέρες υπάρχουν στο περιβάλλον του σπιτιού και του γραφείου, αφού περιλαμβάνονται σε πολλά παλιά έπιπλα, μαξιλάρια, χαλιά και ηλεκτρονικά, είναι λογικό η μελέτη να εγείρει επιπλέον ανησυχίες σχετικά με την τοξικότητά τους και την επίδραση που αυτή μπορεί να έχει στην ανάπτυξη των παιδιών», κατέληξε η Τσεν.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει