Πόνοι στα πόδια, αιτίες και θεραπείες

Το κάτω μέρος των ποδιών μας σηκώνει όλο το βάρος της καθημερινότητάς μας. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι είναι φυσιολογικό να μας πονούν.

Οι ιατρικές θεραπείες μπορούν να βοηθήσουν αν ο γιατρός διαπιστώσει ότι έχετε μια κατάσταση όπως κράμπες στα πόδια, θρόμβους αίματος ή προβλήματα με τα νεύρα.

Αλλά υπάρχουν και πράγματα που μπορείτε να κάνετε επίσης στο σπίτι για να ανακουφιστείτε από τους πόνους.

Οστά, αρθρώσεις και μυς

Μυϊκές κράμπες. Μπορεί να εμφανιστούν στον ύπνο σας ή ακόμα και στη μέση της ημέρας. Αυτός ο ξαφνικός, οξύς, αβάσταχτος πόνος που δίνει την αίσθηση ότι κάποιος σφίγγει τη γάμπα ή το μηρό με τανάλια, σταματά το ίδιο ξαφνικά όπως ξεκίνησε. Η μυϊκή κράμπα συμβαίνει όταν οι μυς είναι κουρασμένοι ή αφυδατωμένοι. Πίνετε περισσότερο νερό αν είστε επιρρεπείς σε μυϊκές κράμπες στα πόδια.

Μπορεί επίσης να βοηθήσει αν τεντώσετε απαλά ή κάνετε μασάζ στην περιοχή του πόνου. Επίσης, μην ξεχνάτε να τεντώνετε τα πόδια σας σωστά πριν ασκηθείτε.

Πόνοι στους κνημιαίους μυς. Μπορείτε να αισθανθείτε αυτόν τον πόνο στο μπροστινό μέρος της γάμπας σας. Οι μύες και η σάρκα κατά μήκος της άκρης του οστού παρουσιάζουν φλεγμονή και έτσι αισθάνεστε πόνο όταν περπατάτε, τρέχετε ή πηδάτε. Αν επαναλαμβάνετε συνεχώς μια άσκηση ή μια καθημερινή δραστηριότητα σε σκληρές επιφάνειες  μπορεί να ενεργοποιηθεί αυτή η φλεγμονή. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί αν έχετε πλατυποδία ή αν τα πόδια σας στρέφονται προς τα έξω.

Ξεκουράστε τα πόδια σας για να αισθανθείτε καλύτερα. Ο πάγος επίσης βοηθά. Οπως και διάφορα αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως η ασπιρίνη και η ιβουπροφαίνη, αν ο γιατρός σας θεωρεί ότι είναι ασφαλή φάρμακα για την περίπτωσή σας. Μπορείτε να τα αγοράσετε χωρίς συνταγή.

Αν ο πόνος παραμένει θα πρέπει να δείτε το γιατρό σας. Μην επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας κάτι που θα μπορούσε να τραυματίσει το πόδι σας ακόμα περισσότερο. Μόλις αισθανθείτε λίγο καλύτερα κάνετε κάποιες εκτάσεις. Την επόμενη φορά φορέστε άνετα παπούτσια που στηρίζουν τα πόδια σας. Και αν είναι δυνατόν μην τρέχετε πάνω σε σκληρές επιφάνειες.

Τενοντίτιδα. Ενα από τα πρώτα προειδοποιητικά σημάδια πως έχετε φλεγμονή στον αχίλλειο τένοντα είναι ο πόνος στο χαμηλότερο σημείο της γάμπας σας, κοντά στο πίσω μέρος της φτέρνας σας. Είναι ένας συνηθισμένος τραυματισμός που κάνει τον τένοντα να φουσκώνει, να τεντώνεται ή ακόμα και να σκίζεται. Μπορείτε να το πάθετε από υπερβολική κόπωση ή ακόμα και από το ανέβασμα στις σκάλες. Είναι ένας πόνος που μπορεί να σας ακολουθεί για πολύ καιρό.

Βάλτε πάγο πάνω στο σημείο για να αισθανθείτε κάποια ανακούφιση ή πάρτε αντιφλεγμονώδη φάρμακα αν ο γιατρός σας δώσει το «πράσινο φως». Αποφύγετε να κάνετε οτιδήποτε προκαλεί πόνο. Οταν πονάει λιγότερο, αρχίστε να τεντώνετε το πόδι σας.

Εάν αισθάνεστε σοβαρό πόνο στον αχίλλειο τένοντα, τότε μπορεί να έχει υποστεί ρήξη (σχίσιμο). Ενα άλλο πιθανό σημάδι της ρήξης είναι η δυσκολία να στρέψετε το δάχτυλο του ποδιού σας προς τα κάτω. Ο γιατρός μπορεί να σας κάνει ένεση στη φλεγμονώδη περιοχή, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για την αποκατάσταση της ζημιάς.

Σπασμένα οστά ή διαστρέμματα. Αν έχετε στραμπουλήξει τον αστράγαλό σας και πάθετε ένα ήπιο διάστρεμμα, δοκιμάστε να ανακουφίσετε τον πόνο με πάγο, κομπρέσες και ανύψωση του ποδιού.

Σε περίπτωση πιο σοβαρού διαστρέμματος ή κατάγματος, βάλτε πάγο πάνω στην πονεμένη περιοχή και επισκεφθείτε άμεσα τον γιατρό σας, καθώς θα χρειαστείτε κάποιο νάρθηκα, ενώ δεν αποκλείεται να χρειαστείτε και φυσικοθεραπεία.

Θα χρειαστεί χρόνος, αλλά σταδιακά θα μπορέσετε να περπατήσετε και πάλι άνετα. Προχωρήστε αργά, αυξάνετε σταδιακά τη δύναμή σας και μην ρίχνετε από την αρχή βάρος στο τραυματισμένο σας πόδι.

Φλέβες και θρόμβοι

Θρόμβος αίματος. Οταν το αίμα πυκνώνει σε μια φλέβα και συσσωρεύεται, μπορεί να μετατραπεί σε θρόμβο. Μια τέτοια κατάσταση στο σώμα ονομάζεται εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση.

Οι πιο συνηθισμένοι θρόμβοι αίματος συμβαίνουν στο κάτω μέρος του ποδιού ή στο μηρό. Είναι πιο πιθανό να συμβούν αν είστε ανενεργοί για μεγάλες χρονικές περιόδους, όπως σε μια μακρά αεροπορική πτήση ή μια μεγάλη βόλτα χωρίς στάση με το αυτοκίνητο. Είστε επίσης σε κίνδυνο εάν είστε υπέρβαροι ή καπνίζετε ή παίρνετε συγκεκριμένα φάρμακα.

Υπάρχει μια πιθανότητα ένας θρόμβος να σπάσει στην κυκλοφορία του αίματός σας και να ταξιδέψει σε μια αρτηρία στους πνεύμονες. Αν συμβεί αυτό, θα μπορούσε να εμποδίσει τη ροή του αίματος. Αυτή είναι μια σοβαρή κατάσταση που ονομάζεται πνευμονική εμβολή.

Αν νομίζετε ότι μπορεί να έχετε θρόμβωση, μεταβείτε αμέσως στο γιατρό ή το τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Τα φάρμακα, οι κάλτσες στήριξης και η απώλεια βάρους είναι τύποι θεραπειών που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε τη δημιουργία θρόμβων.

Φλεβίτιδα (κιρσοί/ευρυαγγείες). Ισως να είστε εξοικειωμένοι με τη φλεβίτιδα, επειδή μπορείτε να τη δείτε στην επιφάνεια του δέρματος. Μοιάζει με «στριμμένες» σκούρες μπλε ή πορφυρές φλέβες και προκαλούνται από αδύναμες βαλβίδες και φλεβικά τοιχώματα. Μπορεί να προκαλέσουν πόνο ειδικά αν παραμένετε για μεγάλο χρονικό διάστημα όρθιοι.

Δοκιμάστε τις κάλτσες στήριξης για να ανακουφίσετε τον πόνο. Σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλάζετε στάση και φροντίστε πότε να στέκεστε όρθιοι και πότε να κάθεστε. Επισκεφθείτε το γιατρό σας σχετικά με άλλους τύπους θεραπείας, εάν οι φλεβίτιδες είναι πολύ οδυνηρές.

Περιφερική αρτηριακή νόσος κάτω άκρων. Αυτό μπορεί να συμβεί όταν οι αρτηρίες στα πόδια σας καταστραφούν και σκληρύνουν. Οταν οι αρτηρίες στενεύουν ή μπλοκαριστούν, τα πόδια χάνουν τη ροή αίματος που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει κράμπες στο κάτω μέρος του ποδιού, όταν περπατάτε, ανεβαίνετε σκάλες ή κάνετε άλλα είδη άσκησης, επειδή οι μύες δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα.

Η ηρεμία βοηθά, αλλά αν οι αρτηρίες έχουν στενέψει ή έχουν μπλοκαριστεί σοβαρά, τότε ο  πόνος μπορεί να επιμείνει, ακόμα και όταν ξεκουραστείτε. Επίσης, μπορεί να μην επουλώνονται σωστά τα τραύματα.

Αυτή η κατάσταση είναι πιο πιθανό να συμβεί σε άτομα που έχουν διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, υψηλή χοληστερόλη, είναι παχύσαρκοι ή καπνιστές.

Μπορεί να διορθωθεί με αλλαγή του τρόπου ζωής:

Εάν καπνίζετε, σταματήστε το κάπνισμα

Τρώτε πιο υγιεινά

Διαχειριστείτε το βάρος σας

• Ασκηθείτε

Αλλες θεραπείες περιλαμβάνουν φάρμακα για τον έλεγχο της χοληστερόλης, του διαβήτη ή της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται χειρουργική επέμβαση για να βελτιώσουν τη ροή του αίματος στα πόδια.

Πόνος στα πόδια: Νευρώνες

Η πηγή του πόνου στα πόδια θα μπορούσε επίσης να είναι νευρικής φύσεως.

Στένωση σπονδυλικού σωλήνα και ισχιαλγία. Μια συχνή αιτία της στένωσης σπονδυλικού σωλήνα είναι η αρθρίτιδα της σπονδυλικής στήλης. Μερικές φορές ένας δίσκος κήλης ασκεί πίεση στις κοντινές ρίζες των νεύρων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα ισχιαλγίας, όπως:

Κάψιμο, κράμπες στα πόδια όταν στέκεστε ή κάθεστε

Μούδιασμα

Κούραση

Αδυναμία

Ο πόνος μπορεί να ξεκινήσει από την πλάτη και το ισχίο, και αργότερα να επεκταθεί στο πόδι σας. Η ξεκούραση είναι συχνά η θεραπεία για άλλους πόνους του ποδιού, αλλά όχι γι’ αυτήν την περίπτωση. Η ξεκούραση δεν βοηθά στην περίπτωση της ισχιαλγίας.

Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ανάπαυση για λίγες μέρες σε συνδυασμό με τη λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και αναλγητικών. Η θεραπεία ζεστού/κρύου μπορεί επίσης να ανακουφίσει τα συμπτώματα. Η φυσικοθεραπεία και οι ασκήσεις stretching είναι συχνά χρήσιμες. Σταδιακά αυξήστε την κίνηση με την πάροδο του χρόνου. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να συστήσει άλλες θεραπείες ή χειρουργική επέμβαση εάν ο πόνος σας δεν βελτιώνεται.

Διαβητική νευροπάθεια. Πρόκειται για μια συνηθισμένη επιπλοκή του διαβήτη. Τα νεύρα μπορούν να καταστραφούν από τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να προκαλέσει πόνο στα δύο πόδια μαζί με μούδιασμα και λιγότερη αίσθηση στα κάτω πόδια.

Συζητήστε με το γιατρό σας για φάρμακα για τον έλεγχο του πόνου και για τη διαχείριση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει