Πόνος στο ισχίο: Αίτια, διάγνωση, αντιμετώπιση

Η άρθρωση του ισχίου είναι μια από τις μεγαλύτερες αρθρώσεις στο σώμα και αυτή που δέχεται την μεγαλύτερη επιβάρυνση κάθε φορά που περπατάμε, σκύβουμε, τρέχουμε ή σηκώνουμε ένα βάρος.

Αποτελείται από το οστικό της τμήμα που είναι η μηριαία κεφαλή και η κοτύλη (τμήμα της λεκάνης), όπως και από ένα πλουσιότατο τμήμα μαλακών μορίων που είναι μύες, τένοντες και σύνδεσμοι.

Όταν λέμε πόνος (άλγος) στο ισχίο εννοούμε τον πόνο που νοιώθει κάποιος στην περιοχή του ισχίου, κυρίως στην πρόσθια επιφάνεια αυτού, αλλά και στην έξω όπως και στην οπίσθια επιφάνεια (γλουτός ).

Ο πόνος αυτός μπορεί να είναι πολύ ήπιος και να αυξάνεται στην κίνηση, να είναι συνεχής στην ανάπαυση, αλλά και στην κίνηση και πολύ έντονος, τόσο που να οδηγεί τον ασθενή εκτάκτως στον γιατρό.

Ο γιατρός πρέπει να πάρει ένα καλό ιστορικό αρχικά και στην συνέχεια να κάνει μια καλή κλινική εξέταση. Τελευταία η επιβεβαίωση της διάγνωσης θα γίνει κυρίως με τις απεικονιστικές εξετάσεις (ακτινογραφίες, αξονική ή μαγνητική τομογραφία) και πιθανόν να χρειαστούν αιματολογικές εξετάσεις.

Στο ιστορικό μας ενδιαφέρει να μάθουμε πώς ξεκίνησε αυτός ο πόνος (δηλαδή μετά από κάποια κίνηση, μετά από άρση βαρέως αντικειμένου, μετά από απλό γλίστρημα ή πτώση, ή ακόμη και στον ύπνο και ξύπνησε τον ασθενή μας).

Επίσης, από το καλό ιστορικό θα ανιχνευθεί πιθανό νόσημα (συγγενές ή επίκτητο) και βεβαίως παράγοντες κινδύνου που είναι υπεύθυνοι για τον πόνο.

Η καλή και λεπτομερής κλινική εξέταση συνήθως δίνει από μόνη της την διάγνωση της νόσου. Από αυτήν μπορεί να γίνει αντιληπτό αν ο πόνος στο ισχίο οφείλεται σε δισκοπάθεια στην μέση (ισχιαλγία), ή αν προέρχεται από την ίδια την άρθρωση του ισχίου, τα οστά ή μύες που την περιβάλλουν.

Αιτίες που οδηγούν στον πόνο του ισχίου

Τα συνηθέστερα αίτια που οδηγούν στον πόνο του ισχίου είναι τα ακόλουθα:

Αρθρίτιδες όπως η οστεοαρθρίτιδα του ισχίου (είναι η συνηθέστερη όλων), η ουρική αρθρίτιδα και η μετατραυματική αρθρίτιδα.

Ρευματικά νοσήματα όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος.

Νοσήματα του αίματος, όπως η δρεπανοκυτταρική αναιμία.

Τραυματισμοί-κακώσεις στην περιοχή του ισχίου που αφορούν είτε τα μαλακά μόρια γύρω από την άρθρωση (μύες , συνδέσμους και τένοντες ) και κυμαίνονται από απλές θλάσεις μέχρι πλήρεις ρήξεις αυτών, είτε αφορούν τον χόνδρο και τα οστικά τμήματα της άρθρωσης και είναι από απλές κακώσεις μέχρι σοβαρά κατάγματα ή εξαρθρήματα.

Νεοπλάσματα στην περιοχή του ισχίου που μπορεί να αφορούν τα μαλακά μόρια ή τα οστά της άρθρωσης.

Άσηπτη νέκρωση της μηριαίας κεφαλής, πάθηση που στα αρχικά της στάδια διαγιγνώσκεται μόνο με μαγνητική τομογραφία.

Θεραπεία

Η οποιαδήποτε θεραπεία που θα ακολουθηθεί σαφώς εξαρτάται από την αιτία του πόνου και μπορεί να περιλαμβάνει:

την απλή ανάπαυση που κυμαίνεται από λίγες ημέρες έως λίγες εβδομάδες,

τα αναλγητικά, όπως παρακεταμόλη, αντιφλεγμονώδη, οπιοειδή,

χειρουργικές επεμβάσεις (ολική αρθροπλαστική του ισχίου, κλασική ή ρομποτική), όπου απαιτείται.

Η ρομποτική χειρουργική για αρθροπλαστική ισχίου

Εάν ένας ασθενής είναι κατάλληλος υποψήφιος για παραδοσιακή αρθροπλαστική ισχίου, μπορεί να υποβληθεί και στην ρομποτική. Ουσιαστικά, κάθε άνθρωπος, ανεξάρτητα από το σωματικό βάρος και την ηλικία του, μπορεί να είναι υποψήφιος για κλασική ή ρομποτική ολική αρθροπλαστική, διότι το κριτήριο είναι ο πόνος και η αναπηρία του και όχι τα κιλά ή τα χρόνια του. Η ρομποτική επέμβαση ενδείκνυται και για ειδικές ομάδες ασθενών, όπως τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, με ενδεχόμενη μυϊκή αδυναμία και παχυσαρκία.

Υπό αμφισβήτηση οι ενέσεις κορτιζόνης σε γόνατο και ισχίο

Οι ενέσεις κορτιζόνης σε γόνατο και ισχίο για την αντιμετώπιση του πόνου της οστεοαρθρίτιδας μπορεί να έχουν σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες ακυρώνουν τα οφέλη τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ναι μεν οι ενέσεις αυτές καταπραΰνουν τον πόνο, αλλά επιταχύνουν σε αρκετούς ασθενείς την εκφύλιση των αρθρώσεων εξαιτίας της νόσου, με συνέπεια να επισπεύδουν την ανάγκη για ολική αρθροπλαστική γόνατος ή ισχίου.

Στην εν λόγω μελέτη, το 10% των ασθενών που έκαναν ενέσεις κορτιζόνης στο ισχίο παρουσίασαν μέσα σε 12 μήνες σοβαρές επιπλοκές. Το ίδιο συνέβη και στο 4% όσων έκαναν τις ενέσεις στο γόνατό τους. Εκτός από την επιτάχυνση της οστεοαρθρίτιδας, άλλες επιπλοκές ήταν κατάγματα κοπώσεως και καθίζηση της άρθρωσης ή καταστροφή των οστών.

Ψευδής αίσθηση ίασης

Τα ευρήματα αυτά δεν προκαλούν έκπληξη, δεδομένου ότι η ανακούφιση από τον πόνο δημιουργεί ψευδή αίσθηση ίασης, ενώ τα κορτικοστεροειδή καθ’ αυτά διαβρώνουν τον χόνδρο των αρθρώσεων.

Σοβαρές επιπλοκές με μόλις τρεις ενέσεις κορτιζόνης

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παρακολούθησαν την πορεία της υγείας 459 ασθενών οι οποίοι υποβλήθηκαν σε ενδαρθρικές εγχύσεις κορτικοστεροειδών στο γόνατο ή το ισχίο. Οι ασθενείς είχαν κάνει μία έως τρεις εγχύσεις κορτιζόνης μέσα στην άρθρωση. Προέκυψε ότι:

Από τους 459 ασθενείς, οι 36 (ή ποσοστό 8%) παρουσίασαν επιπλοκές. Οι 30 από αυτούς είχαν κάνει εγχύσεις κορτικοστεροειδών στο ισχίο και οι 6 στο γόνατο.

Οι 26 από τους ασθενείς (το 6% του συνόλου) είδαν την οστεοαρθρίτιδά τους να επιταχύνεται και να επιδεινώνεται σημαντικά μέσα σε 1 χρόνο.

Τέσσερις ασθενείς (ποσοστό 0,9%) υπέστησαν υποχόνδριο κάταγμα ανεπάρκειας, ενώ

τρεις ασθενείς (ποσοστό 0,7%) ανέπτυξαν ταχεία καταστροφή της άρθρωσής τους και απώλεια οστικής μάζας.

Άλλοι τρεις ασθενείς παρουσίασαν μία επιπλοκή που λέγεται οστεονέκρωση.

Μπορεί να βλάψει αντί να ωφελήσει

Οι εγχύσεις κορτικοστεροειδών εντός της άρθρωσης του γόνατος ή του ισχίου είναι συνήθης πρακτική για την καταπράυνση του πόνου στις αρθρώσεις και τη μείωση της φλεγμονής. Συνήθως συνιστώνται για την αντιμετώπιση του μέτριου έως σοβαρού πόνου παθήσεων όπως η οστεοαρθρίτιδα, όταν έχουν αποτύχει οι άλλοι συντηρητικοί τρόποι θεραπείας (π.χ. αδυνάτισμα, φυσικοθεραπεία, παγοθεραπεία, ανάπαυση, λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων από το στόμα κ.λπ.).

Συνιστώνται επίσης συχνά σε αθλητές, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να αγωνίζονται παρά την κάκωση ή τον τραυματισμό που έχουν. Ωστόσο, οι εγχύσεις αυτές δεν είναι άμοιρες κινδύνων και ολοένα περισσότερες μελέτες δείχνουν πως σε αρκετές περιπτώσεις κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Οι ασθενείς γίνονται πιο απρόσεκτοι

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η κορτιζόνη μπορεί να ανακουφίσει γρήγορα τη φλεγμονή και τον πόνο των ασθενών, χωρίς όμως να θεραπεύει την υποκείμενη αιτία του πόνου. Χωρίς πόνο, όμως, οι ασθενείς γίνονται απρόσεκτοι, ξαναρχίζουν να κινούνται ελεύθερα και έτσι επιβαρύνουν τις αρθρώσεις τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει