Πώς αλλάζει το γυναικείο σώμα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Μία γυναίκα θα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για μεγάλες αλλαγές στο σώμα της κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης γι’ αυτό θα πρέπει να γνωρίζει εκ των προτέρων τι ακριβώς πρόκειται να αντιμετωπίσει.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές αφορούν την κοιλιά και το στήθος της, όπως επίσης και αλλαγές που σχετίζονται με τον συναισθηματικό της κόσμο. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να συμβούν παράλληλα, ή ξεχωριστά.

Το πρώτο που βλέπει να αλλάζει είναι το στήθος της. Κατά την έναρξη της εγκυμοσύνης, τα στήθη μιας γυναίκας συνήθως γίνονται πιο ευαίσθητα. Κάποιες φορές η ευαισθησία φτάνει σε τόσο μεγάλο βαθμό που μπορεί τα χάδια του συντρόφου της να της προκαλέσουν δυσφορία.

Καθώς η εγκυμοσύνη προχωράει, το στήθος αρχίζει να μεγαλώνει σταθερά. Συνήθως, κατά τη διάρκεια του έκτου μήνα, η άλως, ο κύκλος γύρω από τη θηλή του μαστού θα μεγαλώσει και θα σκουρύνει. Στην συνέχεια, κατά τη διάρκεια του ένατου μήνα, οι θηλές μπορεί να αρχίσουν να εκκρίνουν το πρωτόγαλα, που είναι ένα είδος γάλακτος που παράγει ο οργανισμός της εγκύου για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα.

Η κοιλιά θα αλλάξει επίσης δραστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών, η ανάπτυξη πρέπει να είναι, είτε μικρή, είτε δυσδιάκριτη. Από τον πέμπτο μήνα, όμως, το φούσκωμα θα είναι πολύ αισθητό και το μέγεθος θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνεται κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών. Το δέρμα πρέπει να τεντώσει για να φιλοξενήσει αυτή την ανάπτυξη κι έτσι οι γυναίκες συχνά μπορεί να εμφανίσουν ραγάδες. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει επίσης συχνά στην περιοχή του ισχίου, αλλά δεν είναι γενικά τόσο δραστική όσο στην κοιλιά.

Καθώς το μωρό μεγαλώνει, θα γίνει κάτι περισσότερο από μια σωματική επιβάρυνση. Θα επηρεάσει την τοποθέτηση των οργάνων της γυναίκας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε συνθήκες όπως η καούρα και η δύσπνοια. Οι μύες έχουν την τάση να τεντώνουν, με αποτέλεσμα έναν συχνό πόνο στα πόδια και χαμηλά στην πλάτη.

Η ορμονική αλλαγή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζει γενικά μια γυναίκα με μια σειρά από τρόπους. Καθώς η προγεστερόνη και τα οιστρογόνα αυξάνονται, μια έγκυος γυναίκα μπορεί να έχει σοβαρές εναλλαγές της διάθεσης. Τα επίπεδα ενέργειας μιας γυναίκας μπορεί να χαμηλώσουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της. Αυτό μπορεί να αποδοθεί στις ορμόνες και στο γεγονός ότι το σώμα εργάζεται σκληρότερα κατά τη  διάρκεια ορισμένων σταδίων της εγκυμοσύνης. Η κόπωση που βιώνει μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση, τα συναισθήματα και τη σεξουαλική απόλαυση.

Η όρεξη μιας γυναίκας είναι ένα άλλο πράγμα που είναι πιθανό να αλλάξει δραστικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στην αρχή, μπορεί να έχει ισχυρή λαχτάρα για ορισμένα τρόφιμα ή αντίθετα να αρρωσταίνει και μόνο στη σκέψη ή τη μυρωδιά κάποιων άλλων. Αυτό, επίσης, έχει να κάνει με τις ορμόνες της. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών της εγκυμοσύνης, το μωρό θα καταναλώνει περισσότερο, γεγονός που θα προκαλέσει και στη μητέρα την ανάγκη να φάει περισσότερο.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει