Πώς επηρεάζει η διακόσμηση την ποσότητα που τρώτε;

Στα περισσότερα εστιατόρια το ντεκόρ δεν είναι τυχαίο. Η πρόθεση των διακοσμητών είναι είτε να σας κρατήσουν στο τραπέζι όσο το δυνατόν περισσότερο, είτε αντίστοιχα να σας κάνουν να φάτε γρήγορα και να φύγετε αμέσως.

Σκεφτείτε πόσο χρόνο σας παίρνει να καταναλώσετε ένα Big Mac σε ένα φαστφουντάδικο. Το χρυσοκόκκινο χρώμα, το υψηλό επίπεδο θορύβου, η γενικότερη κίνηση και η φασαρία ένα σκοπό έχουν: Nα σας ενθαρρύνουν να φάτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε και να φύγετε για να έρθει άλλη παρέα ανθρώπων για να καθίσει στο τραπέζι σας. Περισσότερος κόσμος, πιο γρήγορα, πιο πολλά χρήματα.

Σκεφτείτε τώρα ένα εστιατόριο. Λευκά τραπεζομάντηλα, απαλή μουσική, σχετική ησυχία, ευχάριστη ατμόσφαιρα. Τα περισσότερα εστιατόρια είναι φτιαγμένα έτσι ώστε να σας κάνουν να αισθάνεστε όμορφα και να θέλετε να μείνετε περισσότερο. Αν μείνετε περισσότερο, θα παραγγείλετε κι άλλο κρασί, άλλο ένα πιάτο, επιδόρπιο, καφέ ή ποτό και έτσι και το εστιατόριο θα βγάλει περισσότερα χρήματα.

Μήπως κάπως έτσι παρατηρείτε την περίμετρο της μέσης σας να μεγαλώνει; Δεν αποκλείεται. Αν η ατμόσφαιρα του κομψού εστιατορίου είναι ευχάριστη, θα μείνετε περισσότερο και θα παραγγείλετε περισσότερα. Αν είναι πολύ φωτεινά ή πολύ δυνατά, έως ενοχλητικά, όπως συμβαίνει στα φαστφουντάδικα, τότε το πιθανότερο είναι να καταβροχθίσετε τη μερίδα σας, που ενδεχομένως θα είναι και μεγαλύτερη απ’ αυτή που χρειάζεστε. Κι αυτό γιατί η βιασύνη σας να φύγετε από αυτό το θορυβώδες μέρος δεν θα σας δώσει το χρόνο να συνειδητοποιήσετε ότι χορτάσατε πολύ πριν φάτε τις τελευταίες μπουκιές, οι οποίες ήταν εντελώς περιττές…

Σε κάθε περίπτωση το εστιατόριο, θα έχει πετύχει το στόχο του, να βγάλει περισσότερα χρήματα. Μόνο που αυτό θα γίνει εις βάρος της σιλουέτας σας.

Γνωρίστε λοιπόν το εστιατόριο που θέλετε να πάτε και τους… σκοπούς του και «αυτορυθμιστείτε». Σκεφτείτε τον εαυτό σας μέσα στο χώρο, τι θέλετε να φάτε, αν θέλετε να φάτε γρήγορα και να φύγετε ή αν θέλετε να χαλαρώσετε και αποφύγετε τους πειρασμούς και στη μία και στην άλλη περίπτωση…

Μπορεί επίσης να σας αρέσει