Πώς μεταδίδεται ο κοροναϊός μέσω σταγονιδίων – 3D απεικόνιση

Οι επαγγελματίες υγείας, οι επιστήμονες και οι ερευνητές, επαναλαμβάνουν συνεχώς πόσο αναγκαία και σωτήρια είναι η τήρηση των αποστάσεων ως βασικό εργαλείο για την επιβράδυνση της εξάπλωσης του κοροναϊού.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων συστήνουν στον κόσμο να μένει σπίτι. Εάν οι πολίτες χρειάζεται να κυκλοφορήσουν, τότε τονίζεται η ανάγκη να τηρείται απόσταση δύο μέτρων από τους άλλους.

Οι επιστήμονες που μελετούν ιούς που πλήττουν το αναπνευστικό επισημαίνουν πως η μετάδοση γίνεται συνήθως όταν ένας υγιής άνθρωπος έρθει σε επαφή με σταγονίδια από τον βήχα, την αναπνοή ή το φτέρνισμα ενός ασθενούς.

Επιστήμονες στην Ιαπωνία έδωσαν απάντηση, διά μέσου πειράματος, στο ερώτημα πόσο επικίνδυνα για την εξάπλωση του νέου κοροναϊού είναι τα μικροσταγονίδια που εκτοξεύονται με το φτέρνισμα και τον βήχα.

Επιστήμονες στη Σιγκαπούρη ισχυρίστηκαν πως έρευνες τούς έδειξαν ότι ο SARS-CoV-2 μπορεί και μεταδίδεται την ώρα που μιλάμε ή αναπνέουμε, με τα σταγονίδια που εκπέμπονται στον αέρα.

Με βάση τα ερευνητικά δεδομένα από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας του Κιότο, οι New York Times, δημοσίευσαν μια τρισδιάστατη προσομοίωση, η οποία δείχνει τι μπορεί να συμβεί όταν κάποιος βήχει σε εσωτερικό χώρο.

Το σχετικό βίντεο ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας στο LSE, Ηλίας Μόσιαλος:

Η 3D απεικόνιση τη εφημερίδας New York Times δείχνει πως όταν κάποιος βήχει σε εσωτερικό χώρο, τα μεγαλύτερα σταγονίδια θα πέσουν στο πάτωμα, ή θα διασπαστούν σε μικρότερα.

Η προσομοίωση καταγράφει τη διασπορά τους στη διάρκεια ενός λεπτού μέσα σε χώρο περίπου 55 τετραγωνικών μέτρων. Υπό άλλες συνθήκες, τονίζει το δημοσίευμα, τα σωματίδια μπορεί να συμπεριφερθούν διαφορετικά.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η τήρηση αποστάσεων συμβάλλει στην αποφυγή αυτών των σταγονιδίων και συνεπώς περιορίζει τον κίνδυνο μόλυνσης.

Ωστόσο, όπως παρατηρούν, τα  μικροσταγονίδια αυτά είναι πιθανό να κινηθούν και σε μεγαλύτερη απόσταση αλλά και να παραμείνουν στον αέρα αρκετή ώρα πριν καταλήξουν σε κάποια επιφάνεια.

Όσο μακρύτερα, τόσο καλύτερα, είναι το μήνυμα των επιστημόνων.

Στο επίκεντρο δεν είναι μόνο ο βήχας και το φτέρνισμα. Μελέτες σε ασθενείς με γρίπη έχουν δείξει πως ακόμα κι εκείνοι που είχαν ήπια ή και καθόλου συμπτώματα εκτοξεύουν μολυσμένα με τον ιό μικροσταγονίδια με την αναπνοή και την ομιλία τους.

Η χρήση μάσκας μπορεί να «διαταράξει» αυτή την εξέλιξη καθώς σταματά τα περισσότερα σταγονίδια. Ωστόσο, δεν φαίνεται να συμβάλλει τόσο στη μη εισπνοή των μικρότερων εξ αυτών.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει