Πώς Μολύνεται το Μαρούλι σας: Μια Ανησυχητική Αποκάλυψη

Το μαρούλι, και ιδιαίτερα το ρωμαΐκο, έχει συνδεθεί επανειλημμένα με κρούσματα E. coli. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell αποκαλύπτει πώς συμβαίνει η μόλυνση – και πώς μπορεί να σταματήσει.
Η μελέτη υπογραμμίζει ότι το νερό άρδευσης, ειδικά το μη επεξεργασμένο επιφανειακό νερό που εφαρμόζεται μέσω συστημάτων ψεκασμού, είναι ο κύριος ένοχος. Η μετάβαση σε άρδευση με στάγδην ή αυλάκια και η βελτίωση της ψυχρής αποθήκευσης κατά τη μεταφορά μπορούν να μειώσουν δραστικά τον κίνδυνο. Η έρευνα παροτρύνει μια συστημική επανεξέταση, δείχνοντας πώς η πιο έξυπνη γεωργία και η καλύτερη εφοδιαστική – από το χωράφι μέχρι το ψυγείο – μπορούν να αποτρέψουν τα κρούσματα και να ενισχύσουν την ασφάλεια των τροφίμων.
Τα κρούσματα E. coli που συνδέονται με το ρωμαΐκο μαρούλι παραμένουν ένα επίμονο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell υπογραμμίζει ότι ένας συνδυασμός στρατηγικών στην φάρμα και μεθόδων χειρισμού μετά τη συγκομιδή θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για τους καταναλωτές.
Η μελέτη συντάχθηκε από τη Renata Ivanek, καθηγήτρια στην ιατρική πληθυσμών και διαγνωστικών επιστημών, και τον Martin Wiedmann, καθηγητή ασφάλειας τροφίμων. Τα ευρήματά τους τονίζουν πρακτικά βήματα που θα μπορούσαν να ενισχύσουν ουσιαστικά την ασφάλεια του ρωμαΐκου μαρουλιού που καλλιεργείται και πωλείται στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Βασικοί Κίνδυνοι: Νερό Άρδευσης και Μόλυνση
“Αυτή η μελέτη υποστηρίζει ότι οι παρεμβάσεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στη μείωση της μόλυνσης των προϊόντων μέσω μολυσμένου νερού άρδευσης, στην διασφάλιση ότι τα πλυσίματα προϊόντων που εφαρμόζονται κατά την επεξεργασία παρέχουν σταθερά αρκετά υψηλές μειώσεις του αριθμού των βακτηρίων και στη βελτίωση του ελέγχου της θερμοκρασίας κατά τη διανομή”, δήλωσε ο Wiedmann.
“Προσπαθήσαμε να περιγράψουμε το σύστημα όσο το δυνατόν πιο ολιστικά για να λάβουμε υπόψη διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου και πώς θα μπορούσαν να έχουν αλληλεπιδράσεις”, δήλωσε η Ivanek. “Δεν υπάρχει μόνο μία παρέμβαση που θα μας σώσει όλους. Αφιερώσαμε πολύ χρόνο προσπαθώντας να κατανοήσουμε το στοιχείο πριν από τη συγκομιδή, ειδικά το κομμάτι του νερού άρδευσης, και πόσος κίνδυνος μπορεί να εξηγηθεί από αυτό.”
Οι Μέθοδοι Άρδευσης Κάνουν Μεγάλη Διαφορά
Η μελέτη διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο μέρος της μόλυνσης προέρχεται από τη χρήση μη επεξεργασμένου επιφανειακού νερού που παρέχεται μέσω άρδευσης με ψεκασμό. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι η μετάβαση σε επεξεργασμένο νερό ή η χρήση εναλλακτικών συστημάτων άρδευσης, όπως η άρδευση με αυλάκια ή στάγδην, μείωσε σημαντικά τον κίνδυνο.
“Αν και δεν είναι το πιο κοινό σύστημα, η άρδευση με ψεκασμό χρησιμοποιείται σε ορισμένα χωράφια για τα οφέλη της κατά τη διάρκεια της βλάστησης, την ψυκτική της επίδραση στα φυτά και άλλους λόγους. Αλλά η άρδευση με στάγδην ή αυλάκια μειώνει την πιθανότητα το νερό να αγγίξει απευθείας τα φύλλα”, δήλωσε η Ivanek, αναγνωρίζοντας ότι η μετάβαση σε αυτά τα άλλα συστήματα άρδευσης εισάγει σημαντικό πρόσθετο κόστος για τον καλλιεργητή.
Ο Κρίσιμος Ρόλος της Ψυκτικής Αλυσίδας
Η Ivanek και οι συνεργάτες της διερεύνησαν επίσης τη σημασία της διατήρησης των κατάλληλων θερμοκρασιών ψυχρής αποθήκευσης σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού μέχρι τον τελικό προορισμό του ρωμαΐκου μαρουλιού.
“Ο χρόνος και η θερμοκρασία παίζουν ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων, αλλά και στην ποιότητα των τροφίμων και τη διάρκεια ζωής τους”, είπε, περιγράφοντας μια “τέλεια καταιγίδα” εάν η μόλυνση συμβεί στο αγρόκτημα ή στο επίπεδο επεξεργασίας και στη συνέχεια οι ακατάλληλες θερμοκρασίες μεταφοράς επιτρέψουν στα βακτήρια να αναπτυχθούν.
Οι ολοκληρωμένες πρακτικές και παρεμβάσεις που διερευνήθηκαν σε αυτή τη μελέτη προορίζονται να βοηθήσουν τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων να καθιερώσουν και να βελτιώσουν τις βέλτιστες πρακτικές διαχείρισης της ασφάλειας των τροφίμων, δήλωσε η Ivanek.
Η Αμερικανική Εφοδιαστική Αλυσίδα Τροφίμων: Ασφαλής, αλλά Υπάρχουν Περιθώρια Βελτίωσης
“Το μεγάλο μήνυμα είναι ότι η αμερικανική αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων είναι εξαιρετικά ασφαλής σε σύγκριση με άλλες χώρες”, είπε. “Διερευνούμε πώς μπορούμε να την κάνουμε ακόμα πιο ασφαλή και πού πρέπει να καταβάλουμε επιπλέον προσπάθεια.”