Πώς μπορείτε να απαλλαγείτε από το ξηρό δέρμα

Το ξηρό δέρμα μπορεί να είναι ένα σύμπτωμα μιας σειράς από διαφορετικές συνθήκες. Ως εκ τούτου δεν ισχύουν πάντα οι ίδιες μέθοδοι θεραπείας, παρόλο που υπάρχουν γενικές κατευθυντήριες γραμμές για τη φροντίδα του ξηρού δέρματος.

Ωστόσο, οι άνθρωποι πρέπει να δουν έναν γιατρό, εάν αυτές οι κατευθυντήριες γραμμές δεν λειτουργούν και η ξηρότητα παραμένει.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν ξηρό δέρμα σε εποχιακή βάση, ειδικά το χειμώνα, ενώ άλλοι έχουν ξηρό δέρμα όλο το χρόνο. Το ξηρό δέρμα θα μπορούσε να συνοδεύεται από κνησμό ή από εξάνθημα. Μερικές από τις βασικές αιτίες αυτής της κατάστασης περιλαμβάνουν σταθερή έκθεση σε περιβάλλοντα χαμηλής υγρασίας, κάτι που συμβαίνει ιδιαίτερα σε εκείνους που χρησιμοποιούν κεντρική ψύξη ή θέρμανση, κάνουν πολύ συχνά πολύ ζεστά ντους και μπάνιο, είναι μεγαλύτερης ηλικίας (η ξηρότητα αυξάνεται όσο οι άνθρωποι γερνούν), έχουν υποστεί βλάβη από τον ήλιο ή έχουν εκτεθεί σε χημικές ουσίες, σαπούνια και απορρυπαντικά.

Υπάρχουν ωστόσο και ιατρικές αιτίες της ξηρότητας του δέρματος και προεξάρχουσα μεταξύ τους αιτία είναι ο υποθυρεοειδισμός.

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει κάποιος για την αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος θα είναι να προσπαθήσει να εξαλείψει ορισμένες από τις αιτίες του. Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν κεντρικό κλιματισμό ή θέρμανση, μπορούν να βοηθήσουν τον εαυτό τους με την παρουσία υγρασίας στον αέρα, κάτι που μπορεί να γίνει με τη χρήση ενός υγραντήρα ή ενός ψεκαστήρα. Το μπάνιο και το ντους με ζεστό νερό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 10-15 λεπτά ημερησίως.

Υπάρχουν επίσης πολλές εναλλακτικές λύσεις τόσο σε σαπούνια του δέρματος όσο και σε σαπούνια πλυντηρίου, που έχουν λίγα συστατικά και δεν περιέχουν τόνους χημικών, χρωστικών ή αρωμάτων. Κάνοντας αυτές τις μικρές αλλαγές μπορείτε να βοηθήσετε τον εαυτό σας να φτάσει στη λύση του προβλήματος.

Κάποιες επιπλέον προτάσεις για την αντιμετώπιση του ξηρού δέρματος, περιλαμβάνουν τη χρήση μιας απλής ενυδατικής κρέμας. Και πάλι αυτή η κρέμα δεν θα πρέπει να είναι «φορτωμένη» με πολλές επιπλέον χημικές ουσίες, ενώ τη λύση μπορεί να δώσει κάτι τόσο απλό όσο το ελαιόλαδο. Υπάρχει κάποια διαμάχη σχετικά με τη σύσταση των ελαίων που περιέχουν κάποιες κρέμες, δεδομένου ότι πολλοί αισθάνονται ότι αν είναι πολύ ελαφριές μπορεί να στερήσουν το δέρμα από θρεπτικά συστατικά. Υπάρχει όμως μεγάλη ποικιλία από ενυδατικές κρέμες και σίγουρα θα βρείτε αυτό που σας ταιριάζει.

Ένα άλλο προϊόν που μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμο είναι ένα απολεπιστικό. Το απολεπιστικό βοηθά στην απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων του δέρματος, που μπορεί συχνά να είναι πολύ ξηρό κι έτσι να αποκαλυφθεί το νέο δέρμα. Την απολέπιση θα πρέπει απαραιτήτως να ακολουθεί η χρήση ενυδατικής κρέμας.

Όταν το ξηρό δέρμα παρουσιάζει φαγούρα, ο γιατρός είναι εκείνος που θα αποφασίσει πώς θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Η αιτία είναι αυτή που θα καθορίσει τη θεραπεία, αλλά μια ξηρή φλεγμονή του δέρματος μπορεί συνήθως να αντιμετωπιστεί με μη συνταγογραφούμενη υδροκορτιζόνη. Αυτή λογικά θα πρέπει να μειώσει τη φλεγμονή, αλλά αν δε το κάνει είναι πιθανό να χρειάζεται μια πιο ισχυρή υδροκορτιζόνη ή η θεραπεία να μην είναι επαρκής για την συγκεκριμένη αιτία που προκάλεσε τη φλεγμονή.

Αν η αιτία είναι ο υποθυρεοειδισμός, τότε το πρόβλημα αποκλείεται να λυθεί από μόνο του. Ακόμα κι αν κάνετε ό,τι μπορείτε για τη φροντίδα του δέρματός σας, αυτό μπορεί να εξακολουθήσει να παραμένει στεγνό. Ο γιατρός θα καθορίσει τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας με μια απλή εξέταση αίματος. Η κατάσταση αυτή συνήθως αντιμετωπίζεται εύκολα με θυρεοειδικές ορμόνες που μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση και την αίσθηση του δέρματος.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει