Πώς να αναπτύξετε την αυτοεκτίμηση του παιδιού σας

Η υγιής αυτοεκτίμηση έχει μεγάλη επιρροή στην προσωπική ζωή, την επιτυχία, την καριέρα, κλπ. Αν και μεγάλο ρόλο παίζουν οι δικές σας προσπάθειες, πολλά εξαρτώνται από τους γονείς σας και την ανατροφή που σας έδωσαν.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ζήτημα του πώς να αναπτυχθεί η αυτοεκτίμηση του παιδιού είναι κάτι σημαντικό για τους περισσότερους γονείς. Ο όρος «αυτοεκτίμηση» μπορεί να ερμηνευθεί ως μια σχέση με τον εαυτό σας. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να δώσετε στο παιδί σας τη δυνατότητα να δημιουργήσει, να κάνει καλά πράγματα, να αγαπά, να είναι αισιόδοξο. Ωστόσο, σε νεαρή ηλικία μπορεί να συμβεί η αντίστροφη αντίδραση, δηλαδή να προκύψει χαμηλή αυτοεκτίμηση, λόγω των λάθος μεθόδων των γονέων.

Υπάρχει μια σειρά από γεγονότα σχετικά με την αυτοεκτίμηση του παιδιού που μπορεί να σας βοηθήσουν:

* Τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν την αυτοεικόνα τους πολύ νωρίς

* Τα παιδιά ψάχνουν συνεχώς για την έγκριση των ενεργειών τους από τους γονείς τους ή άλλα ενήλικα άτομα

* Η υγιής αυτοεκτίμηση έχει άμεση επίδραση στη μάθηση, διότι οι θετικές σκέψεις για τον εαυτό σας βοηθούν να επιτευχθούν καλύτερα αποτελέσματα, σε σύγκριση με τα παιδιά που θεωρούν τους εαυτούς τους αποτυχημένους

* Το επίπεδο αυτοεκτίμησης επηρεάζει τη στάση απέναντι σε άλλους ανθρώπους. Αν είναι θετική, τότε η συμπεριφορά θα είναι πιο φιλική

* Πολλά εξαρτώνται από τους γονείς, δηλαδή από τον τρόπο ανατροφής του παιδιού: Αν το ανατρέφετε με αγάπη και αρμονία, τότε το παιδί σας θα έχει καλή αυτοεκτίμηση. Κατά κανόνα, τα παιδιά συχνά τρέχουν μακριά από το σπίτι, όταν οι γονείς τους είναι πολύ αυστηροί μαζί τους.

Τώρα, σύμφωνα με αυτά τα γεγονότα μπορούν να εξαχθούν τα ακόλουθα συμπεράσματα:

1. Επαινέστε τα παιδιά σας. Θα πρέπει να το κάνετε ειλικρινά για τις καλές τους πράξεις. Δεν είναι απαραίτητο να φταίει το παιδί σας πάρα πολύ συχνά για τα πάντα.

2. Δείξτε την αγάπη σας στα παιδιά σας. Κάντε το τόσο με λόγια, όσο και με πράξεις. Είναι σημαντικό για τα παιδιά να γνωρίζουν ότι τα αγαπάτε και ότι είναι μοναδικά για εσάς. Ωστόσο, μην το παρακάνετε με την «μοναδικότητα», γιατί αλλιώς θα αναπτύξουν αλαζονεία.

3. Δείξτε τους σεβασμό. Και πάλι θα πρέπει να το κάνετε με ειλικρίνεια. Σεβαστείτε την επιλογή τους, τις σκέψεις και τις απόψεις τους, δεν έχει σημασία πόσο χρόνων είναι.

4. Να είστε προβλέψιμοι στις ενέργειές σας. Μην ξαφνιάζετε τα παιδιά σας.

5. Μην απαιτείτε την τελειότητα από τα παιδιά σας. Είστε ήδη ενήλικες και έτσι έχετε συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχει τίποτα τέλειο σε αυτό τον κόσμο, οπότε πώς μπορείτε να απαιτείτε κάτι τέτοιο από ένα μικρό παιδί;

6. Προσέξτε τη συμπεριφορά σας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά πιστεύουν ότι οι γονείς τους είναι το καλύτερο πρότυπο για αυτά. Ως εκ τούτου, είναι αδύνατο να περιμένουμε μια φυσιολογική συμπεριφορά από ένα παιδί, αν οι γονείς του δεν δίνουν το καλό παράδειγμα.

Το πιο σημαντικό πράγμα για όλους τους γονείς, προκειμένου να αναπτύξουν μια υγιή αυτοεκτίμηση στα παιδιά τους είναι να ξεκινήσουν από πολύ νεαρή ηλικία, γιατί αργότερα θα είναι πολύ πιο δύσκολο να διορθωθούν τυχόν λάθη. Σχεδόν όλα τα παιδιά μπορούν μερικές φορές να έχουν μια κακή συμπεριφορά ανάλογα με την κατάσταση και ο στόχος των γονέων είναι να διασφαλίσουν τη σταθερότητα της θετικής στάσης τους στα παιδιά χωρίς να δίνουν προσοχή στις συνθήκες.

Εν συντομία, δείξτε στα παιδιά σας την αγάπη και τον σεβασμό σας και να μην είστε πολύ αυστηροί μαζί τους.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει