Πώς να αποτρέψετε τις απειλές της γυναικείας υγείας

Οι συχνότερες αιτίες θανάτου μεταξύ των ενήλικων γυναικών είναι οι καρδιακές παθήσεις, τα εγκεφαλικά επεισόδια, ο καρκίνος και οι χρόνιες παθήσεις του κατώτερου αναπνευστικού.

Πολλές από τις κορυφαίες απειλές για την υγεία των γυναικών μπορoύν να προληφθούν αν γνωρίζετε τον τρόπο. Κάντε το πρώτο βήμα για να προστατεύσετε τον εαυτό σας μιλώντας με το γιατρό σας σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου. Στη συνέχεια, πάρτε σοβαρά την προσπάθεια για την μείωση των κινδύνων αυτών.

Μάθετε να διαχειρίζεστε τις χρόνιες παθήσεις και να υποβάλλεστε σε εξετάσεις

Αν έχετε προβλήματα υγείας, όπως υψηλή χοληστερόλη, υψηλή αρτηριακή πίεση ή διαβήτη, που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, ακολουθήστε τις συστάσεις θεραπείας του γιατρού σας. Επίσης, φροντίστε να συμβουλευτείτε το γιατρό σας σχετικά με το πότε θα πρέπει να έχετε μαστογραφίες και άλλες εξετάσεις για καρκίνο.

Υιοθετήστε έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής

Παρόλο που δεν μπορείτε να εξαλείψετε παράγοντες κινδύνου, όπως το οικογενειακό ιστορικό, μπορείτε να ελέγξετε πολλούς άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο, εγκεφαλικό επεισόδιο και καρκίνο. Για παράδειγμα:

Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε ή χρησιμοποιείτε άλλα προϊόντα καπνού, ζητήστε από το γιατρό σας να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα. Είναι επίσης σημαντικό να αποφεύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Ακολουθήστε μια υγιεινή διατροφή. Επιλέξτε λαχανικά, φρούτα, δημητριακά ολικής αλέσεως, τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και πηγές άπαχων πρωτεϊνών, όπως τα ψάρια. Περιορίστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά, ζάχαρη και νάτριο.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος. Χάνοντας τα περιττά κιλά -και κρατώντας τα μακριά- μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, καθώς και διάφορες μορφές καρκίνου.

Βάλτε κίνηση στη ζωή σας. Συμπεριλάβετε τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ρουτίνα σας. Η άσκηση μπορεί να σας βοηθήσει να ελέγξετε το βάρος σας και να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Μπορεί επίσης να μειώσετε τον κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Επιλέξτε δραστηριότητες που απολαμβάνετε, από το ζωηρό περπάτημα έως το χορό.

Περιορίστε το αλκοόλ. Εάν επιλέξετε να καταναλώσετε αλκοόλ, κάντε το μόνο με μέτρο. Για τις γυναίκες αυτό σημαίνει όχι περισσότερο από ένα ποτό την ημέρα. Ο κίνδυνος των διαφόρων τύπων καρκίνου -όπως του μαστού και του ήπατος- φαίνεται να αυξάνει με την ποσότητα του αλκοόλ που πίνετε και το χρονικό διάστημα που πίνετε.

Διαχειριστείτε το άγχος. Εάν αισθάνεστε συνεχώς υπό πίεση, το ανοσοποιητικό σας σύστημα μπορεί να υποφέρει. Λάβετε μέτρα για να μειωθεί το άγχος ή μάθετε να αντιμετωπίζετε το άγχος με υγιείς τρόπους.

Πρόληψη χρόνιων ασθενειών του κατώτερου αναπνευστικού

Πολλές γυναίκες δεν συνειδητοποιούν ότι είναι σε κίνδυνο ασθένειας ή ακόμα και θανάτου, από την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια -η οποία περιλαμβάνει βρογχίτιδα και εμφύσημα. Λάβετε τα μέτρα σας.

Για την προστασία του αναπνευστικού συστήματός σας:

Μην καπνίζετε. Εάν καπνίζετε, ζητήστε από το γιατρό σας να σας βοηθήσει να σταματήσετε το κάπνισμα. Επίσης, αποφύγετε την έκθεση στο παθητικό κάπνισμα.

Περιορίστε την έκθεσή σας στη ρύπανση. Ελαχιστοποιήστε την έκθεση σε χημικές ουσίες και την εξωτερική ρύπανση του αέρα.

Προλάβετε λοιμώξεις του αναπνευστικού. Πλένετε τα χέρια σας συχνά και κάνετε το ετήσιο εμβόλιο της γρίπης. Ρωτήστε το γιατρό σας αν χρειάζεστε επίσης ένα εμβόλιο κατά της πνευμονίας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει