Πώς θα απαλλάξετε τη γάτα σας από τους ψύλλους

Αν έχετε παρατηρήσει τον γούνινο τετράποδο μικρό σας φίλο να ξύνεται και να έχει φαγούρα λίγο παραπάνω από ό,τι συνήθιζε ως τώρα, τότε θα μπορούσε κάλλιστα να υποφέρει από ψύλλους.

Αυτό είναι ακόμα πιο πιθανό αν το κατοικίδιό σας δεν μένει μόνο στο σπίτι, αλλά βγαίνει σε κήπο ή αυλή.

Οι συμβατικές θεραπείες μπορεί να κάνουν τη γάτα σας να αισθανθεί άβολα, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες σπιτικές θεραπείες που θα την κάνουν να νοιώσει καλύτερα.

Μπάνιο

Είναι γνωστό ότι οι γάτες μισούν το μπάνιο και αν επιχειρήσετε να την μπανιάρετε είναι πολύ πιθανό να υποφέρετε εσείς πολύ περισσότερο από τη γάτα σας. Ενα καλό τρίψιμο μπορεί να βοηθήσει να απαλλαγεί από τους ψύλλους και τα αυγά τους σε όλη τη διαδρομή κάτω από το δέρμα της.

* Τρίψτε το σαπούνι στο δέρμα της με τα χέρια σας για να δημιουργήσετε έναν παχύ αφρό.

* Τρίψτε το λαιμό και τα αυτιά της γάτας για να εμποδίσετε τους ψύλλους να πετάξουν μακριά από τη γάτα σας. Αν δεν το κάνετε αυτό, θα φύγουν και θα επιστρέψουν λίγο αργότερα.

* Ρίξτε σαπούνι σε ένα μικρό φλιτζάνι νερό. Ρίξτε το μείγμα πάνω στο σώμα της γάτας σας.

* Ξεπλύνετε τη γάτα με ζεστό νερό.

Παγίδα για ψύλλους

Η παγίδα για ψύλλους είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για τους ψύλλους σε γάτες, επειδή η γάτα σας δεν θα χρειαστεί να υποφέρει ούτε λεπτό και μόνο να επωφεληθεί έχει απ’ αυτό.

* Συνδέστε ένα φως νύχτας στην περιοχή που συνηθίζει να κοιμάται η γάτα σας. Κάτω από το φως της νύχτας βάλτε ένα μικρό πιάτο με νερό και σαπούνι.

* Οπως η γάτα θα κοιμάται, οι ψύλλοι θα αρχίσουν να πηδούν, θα πέσουν στο νερό και θα πεθάνουν.

* Ανανεώνετε το νερό κάθε νύχτα.

Βόρακας

Ακόμα κι αν έχετε κρατήσει τους ψύλλους μακριά από τη γάτα σας είναι πιθανό να εξακολουθούν να πηδούν στο κρεβάτι, το χαλί και τα έπιπλα. Ο βόρακας, είναι μία από τις καλύτερες θεραπείες για ψύλλους σε γάτες αν θέλετε να τους κρατήσετε μακριά για πάντα. Ο βόρακας είναι ένυδρο ορυκτό του βορίου που χρησιμοποιείται ως καθαριστικό, λευκαντικό και ως συμπληρωματικό υλικό στη δημιουργία εμαγιέ επιφανειών, καθώς επίσης και ως πηκτικός παράγοντας.

* Ψεκάστε μια μικρή ποσότητα βόρακα επάνω στον καναπέ σας, στο κρεβάτι, τα χαλιά και τα κλινοσκεπάσματα της γάτας.

* Καθαρίστε όλες τις επιφάνειες μια φορά την ημέρα μέχρις ότου δεν βλέπετε πλέον κάποιο αποδεικτικό στοιχείο ύπαρξης ψύλλων.

* Αν η γάτα σας είναι υπαίθρια γάτα, μπορεί να χρειαστεί να το επαναλαμβάνετε αυτό τακτικά.

Χτένα

Οι ψύλλοι μπορούν να κρυφτούν κάτω από το δέρμα της γάτας σας κάνοντάς την να νοιώθει άθλια. Αυτό είναι ένα από τα αγαπημένα σπιτικά διορθωτικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ψύλλων γιατί σάς δίνει περισσότερο χρόνο με το αγαπημένο σας τετράποδο. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή χτένα με δόντια.

* Χτενίστε τη γούνα της γάτας σας στο κεφάλι και τα αυτιά για να τινάξετε μακριά τυχόν νεκρούς ψύλλους.

* Χτενίστε το υπόλοιπο σώμα της εξασφαλίζοντας ότι έχουν φύγει από τη χτένα οι νεκροί ψύλλοι. Δεν θέλετε να μεταφέρετε τους ψύλλους και στο υπόλοιπο σώμα της γάτας σας.

* Επαναλάβετε κάθε ημέρα μέχρις ότου να μην υπάρχουν άλλοι ψύλλοι.

* Αν η γάτα σας είναι υπαίθρια, τότε μπορεί να χρειαστεί να την χτενίζεται καθημερινά, ανεξάρτητα από το αν έχει ή όχι ψύλλους.

Ξύδι και νερό

Πρόκειται για ένα καθαριστικό ρουτίνας που λειτουργεί πολύ καλά για τη θανάτωση των ψύλλων. Ισως να πρέπει να το περιορίσετε, βέβαια, σε μόλις μία φορά την εβδομάδα, ώστε να ελαχιστοποιήσετε τη δύναμη της μυρωδιάς του ξυδιού στο σπίτι σας.

* Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με ίσα μέρη λευκού ξυδιού και νερού και ανακινήστε καλά.

* Ψεκάστε τα έπιπλα, τα χαλιά, τα κλινοσκεπάσματα τα δικά σας και αυτά της γάτας σας.

* Επαναλάβετε κάθε εβδομάδα, μέχρις ότι δεν βλέπετε ψύλλους στο σπίτι ή στη γάτα σας

Ταΐστρες πουλιών

Οι ψύλλοι έρχονται στο σπίτι σας από τον εξωτερικό χώρο, επομένως πρέπει να απαλλαγείτε απ’ αυτούς προτού φτάσουν στο σπίτι σας και στη γάτα σας. Τα πουλιά τρώνε ψύλλους και έτσι ίσως θα μπορούσαν να μειώσουν σημαντικά των πληθυσμό των ψύλλων γύρω από το σπίτι σας.

* Γεμίστε μία ταΐστρα πουλιών με τροφή για πουλιά.

* Αν είναι δυνατόν, τοποθετήστε την σε ένα προφυλαγμένο μέρος. Αυτό θα ενθαρρύνει τα πουλιά να έρχονται όλο το χρόνο και έτσι θα σας ανακουφίσουν από τους ψύλλους σε μόνιμη βάση.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει