Πώς θα αποκτήσουν τα παιδιά ισχυρά οστά

Η καλύτερη στιγμή για την οικοδόμηση ισχυρών οστών, είναι η παιδική ηλικία. Παρά το γεγονός ότι η ανάπτυξη και η πυκνότητα των οστών επηρεάζονται από τη γενετική, παίζουν ρόλο δύο ακόμα σημαντικοί παράγοντες.

Αυτοί δεν είναι άλλοι από τη διατροφή και την υγιή σωματική δραστηριότητα ενός παιδιού, που μπορούν να καθορίσουν την ποιότητα των οστών του, καθώς μεγαλώνει.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε ένα άρθρο στο περιοδικό Preventing Chronic Disease (Προλαβαίνοντας τις χρόνιες παθήσεις) το 2004 αναφερόταν εύστοχα πως «η οστεοπόρωση είναι μια νόσος της παιδικής ηλικίας που τις συνέπειές της τις βιώνουν οι ενήλικες».

Τα παιδιά πρέπει να καταναλώνουν επαρκή ποσότητα ασβεστίου, ώστε να μεγιστοποιήσουν την οστική τους μάζα πριν από την ενήλικη ζωή τους. Επιπρόσθετα, είναι αναγκαίο τα παιδιά να συμμετέχουν σε τακτικές ασκήσεις για την περαιτέρω ενίσχυση των οστών τους.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

Βήμα 1ο

Σερβίρετε 450 ml αποβουτυρωμένο γάλα εμπλουτισμένο με βιταμίνη D στο παιδί σας στο πρωινό του, ώστε να πάρει ένα σύνολο 600 mg ασβεστίου. Μεταξύ των ηλικιών 9-18 τα παιδιά χρειάζονται 1.300 mg ασβεστίου την ημέρα, καθώς είναι το διάστημα της ζωής τους που τα οστά τους αυξάνονται με τον ταχύτερο ρυθμό. Η βιταμίνη D βελτιστοποιεί την απορρόφηση του ασβεστίου.

Βήμα 2ο

Χρησιμοποιήστε δύο φέτες τυριού χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να κάνετε ένα σάντουιτς στο παιδί σας ώστε να λάβει άλλα 200 mg ασβεστίου. Συμπεριλάβετε 1 φλιτζάνι χυμό πορτοκαλιού στο φαγητό του, που θα προσθέσει άλλα 350 mg στην ημερήσια πρόσληψη ασβεστίου του.

Βήμα 3ο

Δώστε στο παιδί σας ένα σνακ πλούσιο σε ασβέστιο για επιδόρπιο, όπως ½ φλιτζάνι άπαχο γιαούρτι, πριν πέσει για ύπνο το βράδυ.

Φυσική Δραστηριότητα

Βήμα 1ο

Ενθαρρύνετε το παιδί σας να συμμετέχει σε δραστηριότητες που ενέχουν υψηλό βαθμό αλμάτων, ώστε να διεγείρουν την αύξηση της οστικής μάζας. Τα παιδιά πρέπει να συμμετέχουν σε 10λεπτες ή 20λεπτες έντονες δραστηριότητες όπως είναι το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και η γυμναστική, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και για 3 ημέρες την εβδομάδα το λιγότερο.

Βήμα 2ο

Δείξτε στο παιδί σας πώς να γυμναστεί με βάρη, με ασφάλεια και υπό την άμεση εποπτεία σας, εφόσον είναι αρκετά ώριμο για να ακολουθήσει τις οδηγίες. Πάρτε το μαζί σας στο γυμναστήριο αν είναι αρκετά μεγάλο για να εισέλθει στην αίθουσα με τα βάρη. Κάντε το είτε είναι αγόρι είτε κορίτσι, καθώς τα κορίτσια σε γενικές γραμμές έχουν χαμηλότερη οστική μάζα απ’ ό,τι τα αγόρια και επομένως αν δεν ασκηθούν θα έχουν και πιο αδύναμα οστά ως ενήλικες γυναίκες.

Βήμα 3ο

Φροντίστε ώστε το παιδί σας να μη χρησιμοποιεί πολύ μεγάλα βάρη στις ασκήσεις που κάνει. Μπορεί τα μεγάλα βάρη να είναι πρόκληση για τον παιδιάστικο ενθουσιασμό αλλά υπάρχει κίνδυνος να βλάψουν το παιδί. Καλό είναι τα παιδιά να κάνουν ασκήσεις 1 έως 3 σετ των 6 έως 15 επαναλήψεων. Μπορούν να κάνουν προβολές κρατώντας τα βάρη στα χέρια τους ή να κάνουν push ups. Η οστική μάζα που θα χτίσει το παιδί σας από την προπόνηση με τα βάρη στην παιδική του ηλικία θα του δώσει μια καλύτερη ευκαιρία να διατηρήσει την αντοχή των οστών του ως ενήλικας.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει