Πώς θα αρχίσετε να τρώτε βιολογικά τρόφιμα

Θέλετε να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά αλλά δυσκολεύεστε να αφήσετε πίσω τις παλιές διατροφικές σας συνήθειες; Δεν σας βοηθά η οικογένεια και οι συνάδελφοι που συνεχίζουν να τρώνε πίτσες και junk food;

Κι όμως, μπορείτε να κόψετε το πρόχειρο φαγητό και να κάνετε μια διαφορετική προσέγγιση, τρώγοντας περισσότερο υγιεινά.

Ενας τρόπος για να το καταφέρετε είναι να δοκιμάσετε τα βιολογικά προϊόντα. Μπορείτε πια να τα βρείτε παντού, δεν υπάρχουν μόνο σε συγκεκριμένα καταστήματα, τα σούπερ μάρκετ έχουν ολόκληρους τομείς αφιερωμένους στα βιολογικά προϊόντα.

Εκτός από τη δημοτικότητά τους τα βιολογικά τρόφιμα είναι πιο υγιεινά δεδομένου ότι:

Περιέχουν λιγότερα φυτοφάρμακα από τη συμβατική γεωργία. Τα φυτοφάρμακα είναι χημικές ουσίες, όπως ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα που κρατούν τα ζιζάνια και τα έντομα μακριά από τις καλλιέργειες.

Είναι πιο φρέσκα. Τα βιολογικά τρόφιμα δεν περιέχουν συντηρητικά, γι’ αυτό και είναι πάντα πιο φρέσκα όταν φτάσουν στο σούπερ μάρκετ.

Είναι περιβαλλοντικά υγιή. Οι βιολογικές παραγωγές γενικά καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και νερό, ενώ προκαλούν λιγότερη ρύπανση στην ατμόσφαιρα. Από τη στιγμή που δεν χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα είναι σαφές ότι είναι πιο υγιεινά προϊόντα.

Είναι ελεύθερα από ορμόνες και φάρμακα. Στα ζώα που εκτρέφονται βιολογικά δεν δίνονται ζωικά υποπροϊόντα, γεγονός που μειώνει την πιθανότητα της νόσου των τρελών αγελάδων. Επίσης αφήνουν τα ζώα να βόσκουν ελεύθερα στις εγκαταστάσεις και δεν τα έχουν περιορισμένα μέσα σε κλουβιά.

Δεν είναι γενετικά τροποποιημένα. Τα τρόφιμα με Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς (GMO) περιέχουν DNA που έχει ήδη μεταβληθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να μην εμφανίζεται με φυσικό τρόπο στη φύση.

Αν λοιπόν μετά απ’ αυτά το αποφασίσατε να ξεκινήσετε βιολογικά, διαβάστε τις παρακάτω συμβουλές για να ξεκινήσετε:

Μαγειρέψτε το φαγητό σας στο σπίτι

Ο καθένας ξέρει ότι η αγορά των βιολογικών προϊόντων κοστίζει περισσότερο. Όμως, αν αγοράζετε σε τακτική βάση επεξεργασμένα προϊόντα και τρώτε περιστασιακά junk food, τα χρήματα που δαπανάτε σ’ αυτές τις ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αγοράσετε βιολογικά.

Ξεκινήστε να μαγειρεύετε στο σπίτι. Ακόμα κι αν δεν είναι όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε βιολογικά, είναι πάντως μια καλή αρχή για να ξεκινήσετε να τρώτε υγιεινά. Είναι εύκολο να ετοιμάσετε το δικό σας φαγητό, υπάρχουν παντού γύρω σας δεκάδες νόστιμες συνταγές.

Αγοράστε τα προϊόντα εποχής

Όλα τα προϊόντα είναι πιο φθηνά όταν είναι στην εποχή τους. Αυτό ισχύει και για τα βιολογικά τρόφιμα. Ξεκινήστε με φρούτα και λαχανικά της εποχής. Για την άνοιξη και το καλοκαίρι ας πούμε με φράουλες, κεράσια, πεπόνι, ροδάκινα, καρπούζι, κολοκυθάκια κ.λπ.

Αποφύγετε τη «βρώμικη 12άδα» αν δεν είναι βιολογικά προϊόντα

Η βρώμικη δωδεκάδα είναι μια λίστα των φρούτων και λαχανικών που έχουν τα υψηλότερα επίπεδα φυτοφαρμάκων. Αν δεν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά να τα αγοράσετε όλα βιολογικά, ξεκινήστε τουλάχιστον από την «βρώμικη 12άδα» που είναι η εξής: 1. Μήλα, 2. Ροδάκινα, 3. Νεκταρίνια, 4. Φράουλες, 5. Σταφύλια,6. Σέλινο, 7. Σπανάκι, 8. Γλυκές πιπεριές, 9. Αγγούρια, 10. Ντοματίνια, 11. Μπιζέλια, 12. Πατάτες.

Αγοράστε από αγροκτήματα

Αν έχετε τη δυνατότητα αγοράστε λαχανικά, φρούτα και κρέας από αγροκτήματα. Θα είναι και πιο φθηνά και περισσότερο υγιεινά απ’ ό,τι αν τα αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ.

Προγραμματίστε τα γεύματά σας

Ο προγραμματισμός των γευμάτων σας, σας αποτρέπει από την πιθανότητα να πάρετε κάτι έτοιμο στο δρόμο για το σπίτι ή για την εργασία. Σχεδιάστε εύκολα γεύματα που θα τα έχετε εύκαιρα ανά πάσα στιγμή.

Χρησιμοποιήστε εκπτωτικές κάρτες

Αν έχετε εκπτωτικές κάρτες σε κάποιο σούπερ μάρκετ, η χρησιμοποίησή τους θα σας εξοικονομήσει κάποια χρήματα που θα μπορείτε να τα ξοδέψετε για να αγοράσετε βιολογικά τρόφιμα.

Καλλιεργήστε τις δικές σας τροφές

Ο καλύτερος τρόπος για να παραμείνετε υγιείς είναι να φτιάξετε έναν κήπο όπου θα φυτέψετε φρούτα και λαχανικά. Σχεδιάστε εκ των προτέρων τι θέλετε να φυτέψετε, πού θα είναι ο κήπος σας, πόσο φως (ήλιο) θα έχει κ.λπ. Ξεκινήστε με κάτι εύκολο όπως είναι τα βότανα. Φροντίστε το χώμα σας να είναι γόνιμο.

Αλλάζοντας τις διατροφικές σας συνήθειες θα έχετε ήδη προχωρήσει σε μια διαφορετική προσέγγιση που θα σας φέρει πιο κοντά στα βιολογικά τρόφιμα και επομένως πιο κοντά σε μια υγιεινή διατροφή.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει