Πώς θα διαχειριστείτε το σεξ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αλλάξετε ή να τροποποιήσετε την υφιστάμενη σεξουαλική σας δραστηριότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας, εκτός αν ο γιατρός σας πει ότι πρέπει να το κάνετε.

Το μωρό σας είναι καλά προστατευμένο στη μήτρα σας από το αμνιακό υγρό που το περιβάλλει. Ετσι η επαφή ή ο οργασμός, δεν πρόκειται να κάνει καμία ζημιά.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να μην έχετε επαφή στους πρώτες μήνες της εγκυμοσύνης, αν έχετε ιστορικό αποβολών. Η σεξουαλική επαφή μπορεί επίσης να περιορίζεται εάν έχετε ορισμένες επιπλοκές, όπως πρόωρος τοκετός ή αιμορραγία. Μπορεί να χρειαστεί να ζητήσετε από τον γιατρό σας για να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει όχι διείσδυση, όχι οργασμοί, ή καθόλου σεξουαλική διέγερση, καθώς διάφορες επιπλοκές μπορεί να απαιτούν διαφορετικούς περιορισμούς.

Επικοινωνήστε με το σύντροφό σας για το σεξ

Το κλειδί για τη διατηρήσετε οικειότητα με τον σύντροφό σας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι να είστε ανοικτές με τα συναισθήματά σας, ειδικά αν έχετε ανάμεικτες σκέψεις σχετικά με το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ενθαρρύνετε το σύντροφό σας να επικοινωνεί μαζί σας, ειδικά εάν παρατηρήσετε αλλαγές σε αυτόν. Η επικοινωνία με το σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα τα συναισθήματα και τις επιθυμίες σας.

Θα αλλάξει η σεξουαλική μου επιθυμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Είναι φυσιολογικό οι επιθυμίες σας να είναι διαφορετικές τώρα που είστε έγκυος. Αυτό είναι απόλυτα υγιές. Η αλλαγή στις ορμόνες μπορεί να κάνει κάποιες γυναίκες να βιώσουν μια αυξημένη σεξουαλική ορμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, άλλες μπορεί να μην ενδιαφέρονται για το σεξ, όπως ήταν πριν την εγκυμοσύνη.

Κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου, μερικές γυναίκες χάνουν το ενδιαφέρον τους για το σεξ, επειδή είναι κουρασμένες και αισθάνονται άβολα. Οι επιθυμίες άλλων γυναικών, όμως, παραμένουν οι ίδιες.

Πώς μπορώ να κάνω σεξ άνετα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Καθώς η εγκυμοσύνη σας εξελίσσεται, το να αλλάζετε θέσεις μπορεί να είναι αναγκαίο για την άνεσή σας. Αυτό μπορεί να ισχύει και μετά τη γέννηση του μωρού σας.

Μπορείτε επίσης να αισθάνεστε την ανάγκη να χρησιμοποιήσετε ένα υδατοδιαλυτό λιπαντικό κατά τη συνουσία.

Δεν θα πρέπει να αισθάνεστε πόνο κατά τη συνουσία. Κατά τη διάρκεια του οργασμού, η μήτρα σας θα συρρικνωθεί. Αν έχετε οποιεσδήποτε  συσπάσεις  που είναι επώδυνες, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Επίσης, να σταματήσετε να έχετε επαφή και καλέστε τον γιατρό σας αμέσως εάν έχετε βαριά κολπική αιμορραγία ή αν σπάνε τα νερά σας. Τίποτα δεν πρέπει να εισέλθει στο κόλπο, αφότου σπάσουν τα νερά σας.

Μη βιάζεστε για τη σεξουαλική επαφή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αν ο γιατρός σας έχει περιορίσει τη σεξουαλική δραστηριότητά σας, ή αν δεν είστε στη διάθεση για σεξουαλική επαφή, μη βιάζεστε. Η αγάπη και η στοργή προς το σύντροφο μπορεί να εκφραστεί με πολλούς τρόπους.

Υπενθυμίστε τον εαυτό σας την αγάπη που δημιούργησε αυτό το μωρό που μεγαλώνει μέσα σας. Απολαύστε το χρόνο σας μαζί με το σύντροφό σας, κάντε πολύ ρομαντικούς περιπάτους, απολαύστε δείπνα υπό το φως των κεριών.

Πόσο σύντομα μπορώ να κάνω σεξ μετά τη γέννηση του μωρού;

Μπορείτε να συνεχίσετε τη σεξουαλική δραστηριότητα, μετά την ανάρρωση από τον τοκετό, όταν η αιμορραγία έχει σταματήσει, και όταν εσείς και ο σύντροφός σας αισθάνεστε άνετα.

Ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να περιμένετε μέχρι την πρώτη εξέταση μετά τον τοκετό πριν ξαναρχίσετε να έχετε σεξουαλική επαφή.

Μετά από την εγκυμοσύνη, κάποιες γυναίκες μπορεί να παρατηρήσουν έλλειψη κολπικής λίπανσης. Ενα λιπαντικό με βάση το νερό μπορεί να χρησιμοποιηθεί κατά τη διάρκεια της συνουσίας για να μειωθεί η δυσφορία της κολπικής ξηρότητας.

Μπορώ να μείνω έγκυος αν θηλάζω;

Οι γυναίκες που θηλάζουν μπορεί να αντιμετωπίσουν μια καθυστέρηση στην ωορρηξία -ο χρόνος κατά τον οποίο ένα ωάριο απελευθερώνεται από την ωοθήκη- και την εμμηνόρροια. Ωστόσο, η ωορρηξία θα συμβεί πριν ξεκινήσετε να έχετε έμμηνο ρύση και πάλι. Ετσι, να θυμάστε ότι μπορείτε να μείνετε έγκυος κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Ακολουθήστε τις συστάσεις του γιατρού σας για την κατάλληλη μέθοδο αντισύλληψης.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει