Πώς θα εμποδίσετε το σχηματισμό πέτρας στα νεφρά

Αν έχετε προβλήματα με πέτρες στα νεφρά, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος σας θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε το σχηματισμό καινούργιων, δημιουργώντας για εσάς ένα σχέδιο διατροφής κατάλληλο για την περίσταση.

Οι πιο κοινοί τύποι της πέτρας στα νεφρά είναι οι πέτρες οξαλικού και φωσφορικού ασβεστίου. Κάθε τύπος απαιτεί ένα διαφορετικό πρόγραμμα διατροφής. Υπάρχουν τροφές που μπορείτε να φάτε και τροφές που η κατανάλωσή τους θα πρέπει να ελαχιστοποιηθεί για να αποτρέψει τον σχηματισμό περαιτέρω λίθων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε

Αν υποφέρατε ήδη από πέτρες στα νεφρά, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να επανεμφανιστούν. Mε τις διατροφικές συνήθειες που θα σας προτείνουν οι ειδικοί, η πιθανότητα αυτή θα ελαχιστοποιηθεί.

Πίνετε πολύ νερό. Η πιο κοινή αιτία σχηματισμού πέτρας στα νεφρά είναι η ανεπαρκής πρόσληψη υγρών, ειδικά του νερού.

Οι πέτρες στα νεφρά σχηματίζονται από τα άλατα και τα άλλα μέταλλα στα ούρα που μετά από κάποιο χρονικό διάστημα συγχωνεύονται. Πέτρες μπορεί να σχηματιστούν στα νεφρά, την ουροδόχο κύστη ή την ουρήθρα. Συνήθως δεν είναι πρόβλημα το να παραμείνουν στο νεφρό, αλλά μπορούν να προκαλέσουν αιφνίδιο, πολύ έντονο πόνο, καθώς ταξιδεύουν από το νεφρό προς την ουροδόχο κύστη. Μπορούν επίσης να περιπλέξουν τη ροή των ούρων ή να προκαλέσουν αιμορραγία.

Οι πέτρες σχηματίζονται όταν καταστραφεί η ισορροπία νερού και ανόργανων ή άλλων συστατικών των ούρων. Η έλλειψη πρόσληψης νερού μπορεί να προκαλέσει τη σύνδεση των μετάλλων και το σχηματισμό λίθων.

Πώς να αποτρέψετε τον σχηματισμό λίθων στα νεφρά

Είναι πολύ σημαντικό να πίνετε πολλά υγρά, ειδικά νερό. Η ημερήσια πρόσληψη του ατόμου που υποφέρει από πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να είναι απαραίτητα 8-10 ποτήρια νερό. Αν δεν έχετε τη συνήθεια της κατανάλωσης τόσο μεγάλης ποσότητας νερού την ημέρα, ξεκινήστε να την αυξάνετε σταδιακά. Για παράδειγμα, πίνετε 1 φλιτζάνι νερό περισσότερο κάθε μέρα.

Η σταδιακή αύξηση της πρόσληψης νερού θα δώσει στο σώμα σας το χρόνο που απαιτείται για την προσαρμογή στην αυξημένη πρόσληψη νερού. Μπορείτε να αναγνωρίστε την επαρκή πρόσληψη νερού εάν τα ούρα σας είναι διαυγή και υποκίτρινα. Αν είναι σκοτεινά και έχουν έντονο άρωμα, τότε αυτό είναι σαφές μήνυμα ότι δεν πίνετε αρκετό νερό.

Εάν πάσχετε από πέτρες στα νεφρά θα πρέπει να:

* Βάζετε λιγότερο αλάτι στη διατροφή σας και να μειώσετε την πρόσληψη μεταποιημένων τροφίμων

* Κάνετε μια συζήτηση με το γιατρό σας σχετικά με τη συνιστώμενη πρόσληψη ασβεστίου. Θα είναι καλό να προσλαμβάνετε ασβέστιο μόνο μέσω της διατροφής σας. Το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, είναι εξαιρετικές πηγές ασβεστίου

* Εάν έχετε έναν τύπο του οξαλικού ασβεστίου, ο γιατρός θα σας συστήσει πιθανότατα να μειώσετε την πρόσληψη ξηρών καρπών, λαχανικών (ειδικά τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά) και σοκολάτας. Δεν θα πρέπει να τα αποφύγετε εντελώς, απλώς να περιορίσετε την πρόσληψή τους

* Ακολουθήστε μια ισορροπημένη διατροφή που δεν περιέχει πολλές πρωτεΐνες από ζωικές πηγές. Αυτές οι τροφές περιέχουν πολλές πρωτεΐνες, και πάρα πολλή πρωτεΐνη μπορεί να προκαλέσει το σχηματισμό των λίθων των νεφρών

* Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών από δημητριακά ολικής αλέσεως φασόλια, λάχανο και καρότα

* Αποφύγετε χυμό γκρέιπφρουτ

* Πιείτε λεμονάδα

* Συζητήστε με το γιατρό σας εάν παίρνετε βιταμίνες ή συμπληρώματα. Ο γιατρός σας θα σας βοηθήσει να προσδιορίσετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση. Είναι σημαντικό να μην υπερβαίνει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C και D.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει