Πώς θα επιλέξετε το κατάλληλο για εσάς γυμναστήριο

Τα γυμναστήρια και τα κέντρα fitness μπορεί να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση της γενικής υγείας σας. Ο κόσμος είναι γεμάτος από αυτά και οι επιλογές που έχετε είναι ανεξάντλητες.

Είναι ωστόσο μια «πρόκληση» να επιλέξετε ποιο είναι το καταλληλότερο για την περίπτωσή σας, γιατί σ’ αυτό το θέμα δεν έχει σημασία ποιο είναι το ακριβότερο ή το πιο εξοπλισμένο, αλλά ποιο σάς ταιριάζει περισσότερο. Οσο πιο κατάλληλο είναι για εσάς, τόσο πιο εύκολο είναι να «δεσμευτείτε» με την άσκηση και να μη τα παρατήσετε μετά από λίγο καιρό.

Εγγύτητα

Η… γεωγραφία δεν είναι απαραίτητα ο πιο σημαντικός παράγοντας για την άσκηση, ωστόσο η εγγύτητα του γυμναστηρίου στο σπίτι ή το γραφείο σας μπορεί να είναι για εσάς το κλειδί. Αλλωστε η γενική ιδέα είναι να μπορέσετε να πηγαίνετε σε ένα γυμναστήριο σε τακτική βάση. Αν κάποιες φορές δεν έχετε κέφι για να πάτε, αν έχετε επιλέξει ένα γυμναστήριο που είναι μακριά και χρειάζεται να πάτε με αυτοκίνητο και βρέχει ή χιονίζει, το πιθανότερο είναι να βαρεθείτε και να μην πάτε. Αν είναι δίπλα στο σπίτι ή το γραφείο σας ή έστω αρκετά κοντά, θα μπορέσετε να το εντάξετε πολύ πιο εύκολα στο καθημερινό σας πρόγραμμα.

Κόστος

Το οικονομικό είναι πάντα μια ανησυχία, πόσω μάλλον στη σημερινή εποχή και επομένως στην επιλογή ενός γυμναστηρίου θα παίξει κι αυτό το ρόλο του. Οι περισσότερες εγκαταστάσεις απαιτούν μηνιαία πληρωμή και κάποια συγκεκριμένη χρέωση με την εγγραφή. Δεν βλάπτει να προσπαθήσετε να διαπραγματευτείτε το κόστος, άλλωστε σε πολλές περιπτώσεις ανά διαστήματα τα ίδια τα γυμναστήρια κάνουν προσφορές για να εγγραφείτε σ’ αυτά με πιο οικονομικούς όρους. Βεβαιωθείτε ότι έχετε κατανοήσει τη σύμβαση προτού υπογράψετε, ενώ θα πρέπει να προσέξετε κυρίως μήπως υπάρχει κάποια έξτρα χρέωση αν ακυρώσετε το πρόγραμμά σας. Πάρτε όλες τις διαβεβαιώσεις αν είναι δυνατόν εγγράφως πριν ξεκινήσετε. Μην είστε ανυπόμονοι, αλλά μελετήστε το καλά, ψάξτε, ρωτήστε και διαβάστε τυχόν «ψιλά γράμματα» πριν υπογράψετε.

Εξοπλισμός και δραστηριότητες

Προτού αποφασίσετε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα σε ένα συγκεκριμένο γυμναστήριο, ζητήστε να σας ξεναγήσουν σε όλους τους χώρους, ώστε να δείτε αν σας αρέσει ο εξοπλισμός και τι είδους εξοπλισμός είναι διαθέσιμος. Επίσης, αν σκοπεύετε να παρακολουθήσετε κάποια συγκεκριμένα προγράμματα ζητήστε να μάθετε ή παρατηρήστε αν έχουν πολύ κόσμο. Περιηγηθείτε στα άλλα τμήματα που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε, όπως τα αποδυτήρια, η πισίνα και τα γήπεδα (αν διαθέτει το γυμναστήριό σας). Ζητήστε να μάθετε ποιες κατηγορίες προγραμμάτων και ποιες δραστηριότητες είναι διαθέσιμες και παρακολουθήστε κάποια ομάδα που τυχαίνει να γυμνάζεται την ώρα που εξετάζετε το χώρο για να διαπιστώσετε αν είναι καλή η ατμόσφαιρα και το περιβάλλον.

Βρείτε αυτό που σάς ταιριάζει

Τελικά, επιλέξτε τα γυμναστήριο που πιστεύετε ότι είναι αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο. Πρόκειται για ένα μέρος όπου θα περάσετε σημαντικό κομμάτι από τον πολύτιμο χρόνο που έτσι κι αλλιώς δεν σας περισσεύει, οπότε θα πρέπει να φροντίσετε να βρεθείτε σε ένα ικανοποιητικό περιβάλλον. Συνομιλήστε με το προσωπικό, τους γυμναστές και τα άλλα μέλη και ρωτήστε μήπως μπορεί να υπάρξει μια δοκιμαστική περίοδος προτού υπογράψετε για να διαπιστώσετε πόσο άνετα θα είστε στο γυμναστήριο. Μπορεί να είναι κάπως κουραστικό να βρείτε το τέλειο γυμναστήριο για την περίπτωσή σας, αλλά να είστε σίγουροι ότι αυτό υπάρχει και η έρευνα θα μπορέσει να σας οδηγήσει στην… ανακάλυψή του.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει